Astra vs Auris vs Mazda 3 [NOWE 2015 - 80 tyś]

16 Gru 2015, 16:05

Marcinoski a może Civic?
Na trasie spali 6.5 l 8 to w mieście.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

16 Gru 2015, 16:18

Civic to bardzo ładne autko ale trochę za małe bo chciałbym aby samochód był takim w miarę samochodem rodzinnym...myślę, że Mondeo a nawet Focus należą do tego grona bo mają bardziej przestronne wnętrze i pojemny bagażnik. Czytałem wiele pochlebnych opinii na temat 1.6 EB 160 KM i to w kontekście zarówno Focusa jak i Mondeo, który przecież jest większy. Powiem szczerze, że Kia Ceed nawet trafia w moje potrzeby choć wersja hatchback mogłaby posiadać większy bagażnik.
marcinoski
Początkujący

Prawo jazdy: 15 12 1995
Auto: 20 000
Silnik: Suzuki S-cross 2WD
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

16 Gru 2015, 16:29

A siedziałeś w ogóle w Civicu?
Bo z zewnątrz wygląda na małe auto a w środku jest na prawdę spore i ma chyba największy bagażnik w segmencie a od Focusa 150 l więcej. Na rodzinę 2+2 spokojnie wystarczy.
Jeśli nie oglądałeś Civica z bliska to polecam posiedzieć, przejechać się itp.
Zwłaszcza że wymienisz auta z tego samego segmentu, które są może parę cm większe z zewnątrz a w środku niekoniecznie.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

16 Gru 2015, 16:43

Jechałem tym modelem i wiem, że są z tego samego segmentu ale Focus wydaje mi się jakiś taki bardziej przestronny. Jechałem wersją benzynową 1.8 i co też przykuło moją uwagę to głośniejsza praca Hondy od Fordów. Fordy okazały się dobrze wyciszone a tak się składa, że jazdy Hondą i Fordami odbyłem w przeciągu 3 dni. Moja żona, która ma czuły słuch szczególnie zwróciła na to uwagę bo ja zbyt kieruję się emocjami. No i Fordy zdecydowanie wygodniejsze a jeżeli chodzi komfort jazdy to nr 1 jak do tej pory C4 Picasso. W C4 Picasso niepokoją mnie glosy użytkowników na temat 1.6 THP ( pisał o tym dzida ) i dotykowy panel.
marcinoski
Początkujący

16 Gru 2015, 16:56

Honda Civic jest ZDECYDOWANIE przestronniejsza i praktyczniejsza (wielki bagażnik, system Magic Seats, składanie oparć kanapy na płasko jednym kliknięciem) od Forda Focusa. Wiem co mówię, bo sam mam 3 osobową rodzinkę i wielkiego psa :wink: Z wyciszeniem masz rację, Focus to zresztą najlepiej wyciszony kompakt. Komfort jazdy i układ jezdny też plus dla Focusa.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

16 Gru 2015, 22:36

A nie piszesz tego dlatego bo chwalisz swoje ? :wink:
Szczerze powiedziawszy, jako osoba nie mająca do tej pory nic wspólnego ani z Fordem ani z Hondą mam odmienne wrażenie...ale zaintrygowałeś mnie, obejrzę sobie ten samochód jeszcze raz tym bardziej, że koleś z serwisu czeka na mój telefon w razie "w"... :D
Bardzo podoba mi się to autko...
marcinoski
Początkujący

16 Gru 2015, 22:48

marcinoski napisał(a):A nie piszesz tego dlatego bo chwalisz swoje ? :wink:

Ależ skąd, często je tutaj krytykuję :D Jeśli jednak chodzi o przestrzeń i praktyczność trudno znaleźć lepszego kompakta. Przewoziłem Civiciem wiele rzeczy (panele, rower, lodówka, klimatyzator itd.), które nie zmieściłyby się do Focusa :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Gru 2015, 23:12

marcinoski napisał(a):A nie piszesz tego dlatego bo chwalisz swoje ? :wink:

Co do wiarygodności łysego to nie musisz się bać :lol: Przejrzyj trochę jego profilu i dowiesz się o chyba wszystkich możliwych wadach civików :ok:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

17 Gru 2015, 01:09

Z tą wiarygodnością to naturalnie żart bo nie mam powodów aby nie wierzyć...mówicie o ufo czy sedanie ? Czy ta Honda z silnikiem 1.8 to lepszy wybór od Forda 1.6 EB ?
marcinoski
Początkujący

17 Gru 2015, 11:31

marcinoski napisał(a):mówicie o ufo czy sedanie ?

Ja pisałem o UFO, sedan jak to sedan jest mniej praktyczny, za to w odróżnieniu od hatchbacka bardziej komfortowy i lepiej wykonany (solidniej spasowane wnętrze - produkowany w Turcji).

marcinoski napisał(a):Czy ta Honda z silnikiem 1.8 to lepszy wybór od Forda 1.6 EB ?

Trudno powiedzieć, bo to jednak nieco inne auta.
Jeśli ważniejsza jest dla Ciebie praktyczność, przestronność i pancerny silnik - lepszą opcją jest Honda.
Jeśli większą wagę przykładasz do prowadzenia i osiągów - lepszy będzie Ford.
Nie znaczy to, że 1.6 EB jest złym silnikiem, wprost przeciwnie - to jeden z najbardziej udanych silników ery downsizingu, bardziej elastyczny i przyjemniejszy na co dzień od hondowskiego 1.8, który jednak trzeba nieco wkręcić na obroty, żeby chciał energiczniej przyspieszać (co wiąże się oczywiście z hałasem w kabinie i większym spalaniem). Na pewno jednak 1.6 EB będzie sprawiał więcej problemów przy dużych przebiegach (przy założeniu, że 200 tys. km to mały przebieg :) ).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Gru 2015, 12:22

Do 200 000 km raczej nie dojadę bo samochód biorę a w leasing a po jego zakończeniu rozglądam się za innym. Biorę różne warianty pod uwagę ale faktem jest, że Civic to zawsze mi się podobała. Moje odczucia co do przestronności już napisałem ale zweryfikuję to jeszcze dokładnej. Jeśli chodzi o prowadzenie to jechało się świetnie a silnik to rakieta...należy zauważyć, że jechałem tylko z pracownikiem salonu, który dbał zresztą o to aby nie poszaleć i grzecznie studził moje zapędy. Na temat 1.6 EB wyczytałem sporo dobrych opinii także na forum Mondeo gdzie narzekań raczej nie ma. Ja zwracam uwagę na wszystko - przestronność, praktyczność ale i na komfort bo moja Fabia jest potwornie niewygodna. W każdym razie jak czasami wsiadam do Polo mojej zony to widzę różnice w komforcie, który póki co - jeszcze raz to napiszę największy był C4 Picasso...
marcinoski
Początkujący

17 Gru 2015, 17:55

Ja bym wziął Civica bo wyższa cena przy odsprzedazy...
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

17 Gru 2015, 18:17

Civic fajna opcja - mi się osobiście podobają pozycja za kierownicą i zadziorny przód wersji po lifcie z LEDami
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

17 Gru 2015, 19:15

login87 napisał(a):Ja bym wziął Civica bo wyższa cena przy odsprzedazy...

Z tym, że to już nie mój problem bo nie będę wykupywał tylko zwrócę i wezmę następny...dlatego, że ustalę kwotę wykupu na 20%...
Skodę w lutym po leasingu wykupie bo kwota na 1%, całość spłacona więc frajerstwem byłoby nie wykupić...kwota uzyskana z odsprzedaży pójdzie na nowy samochód...znowu namieszaliście mi w głowie z Civiciem, jeszcze chyba zadzwonię raz do gościa z salonu... :evil:
A jak ten silnik ? Nic o nim nie wiem w przeciwieństwie do 1.4...miarkuje apetyt, częste usterki czy bezstresowa jazda ?
Z tym, że ceny powalają...ta przemawia za Focusem lub Koreańcem...
marcinoski
Początkujący