REKLAMA
Witam serdecznie,
Nadszedł czas na zakup samochodu. Jako, że nie jestem zbyt biegły w tych sprawach, proszę Was forumowiczów o pomoc. Pokrótce przedstawię co, jak i dlaczego.
- Auto do dojazdów do pracy, po pracy.
- Zakładany roczny przebieg +/- to 45.000km
- Osobiście uważam, że najlepszym rozwiązaniem będzie Diesel
- jak w temacie, na dzień dzisiejszy skłaniam się ku trzem modelom - Focus 1,80; Astra 1,7; Monde 2,0.
- cena. Czasy mamy jakie mamy więc i budżet na kolana nie powala. Na dziś przeznaczone mam 22.000zł. Jednak zdaję sobie sprawę, że trzeba odjąć ok 3-4 tys na ubezpieczenie i wizytę u mechanika.
- Co do rocznika. Od 2001 wzwyż. Czyli w przypadku Focusa model po liftingu, Astra II, Mondeo MK3.
Wydaje mi się, że najważniejsze wytyczne zostały przedstawione. Teraz prośba do Was. Co z powyższej trójki będzie najlepszym wyborem. Chodzi mi o awaryjność, prowadzenie, komfort, spalanie. Przeglądałem testy poszczególnych modeli, ale mam prośbę, aby posiadacze ww modeli napisali swoje subiektywne oceny, ewentualne plus i minusy, jak to jest ze spalaniem - można ślepo wierzyć danym umieszczonych na stronach internetowych?
Ewentualnie jakie inne modele Waszym zdaniem są godne uwagi. Aha, auto musi być 5- cio drzwiowe.
Z góry dziękuję za pomoc.