Auto z salonu do 50 tys ktore wybrac??

01 Maj 2008, 22:41

Witam,
zamierzam kupic autko do 50tys z klima,metalikiem,4/5 drzwiowe
Proszę o pomoc które wybrac ewentualnie prosze o propozycje
- Seat Ibiza SRC 1,4
- Renault Clio Grandtour 1,2 combi
- Skoda Fabia 1,4 70km diesel
- Kia Rio 1,5 diesel

Z gory dziekuje za wszystkie rady :)
kbor1981
Nowicjusz

01 Maj 2008, 23:34

Kie Ceed:
-duża ilość miejsca w środku(chyba największa w klasie)
-dobre materiały
-bogate podstawowe wyposażenie
-dobra cenna pakietu ac/oc
-dobre warunki gwarancyjne
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

01 Maj 2008, 23:46

Cee'd fajny tylko nie wiem czy da się kupić diesla do 50tyś zł. Ale jeżeli nie zależy Ci na dieslu to polecam Cee'd-a. Tylko słyszałem różne opinie o serwisie... Jeszcze nie dorósł (w przeciwieństwie do auta) do wymogów europejskich.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

02 Maj 2008, 08:56

Nad ceed'em zastanawialem sie dlugo, wychodzi drozej niz pozostale auta, a ze bedzie to moje pierwsze nowe auto to nie chce za bardzo szalec z cena. Choc przyznam ze ceed kusi mnie dosc mocno :)
A jakbyscie mieli wybrac z:
Ibiza 1,4 benzyna
Clio 1,2 benzyna
Fabia 1,4 70km diesel (hmm dosc słaby silnik)

Jeszcze raz dzieki za pomoc!!
kbor1981
Nowicjusz

02 Maj 2008, 11:58

tylko weź pod uwagę iż Ceed jest dużo wiekszy od samochód wymienionych przez Ciebie.A Grande Punto oglądałeś?Napewno daruj sobie Ibizie to już stara konstrukcja i niedługo wejdzie następca,do tego dość awaryjny samochód.W Fabii I diesel fajnie się zbierał ale miał koszmarną kulturę pracy.Z tych co wymieniłeś wziąłbym chyba te Clio,ze względu na jakoś materiałów.
michalmanu
Zaawansowany

02 Maj 2008, 21:13

za to kase są duże możliwości pomyśl o:
-skodzie fabii II
-NOWYM FOCUSIE II po liftingu
-nowym fiacie BRAVO
- peugeocie 207
- Hondzie City
- Citroenie C4
Gdybym ja miał taką kase na samochód zatanawiałbym sie nad Nowym Fiacie Bravo . Te samochody które ty podałeś są nieco nieatrakcyjne w porównaniu z tymi które proponuje nam rynek weź pod uwagę szybki spadek cen niektórych marek. Napewno mocną pozycje stanowią samochody japońskie. Zycze udanego wyboru.
paju001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnów

02 Maj 2008, 21:40

paju001 napisał(a):-NOWYM FOCUSIE II po liftingu
-nowym fiacie BRAVO

Za 50 tyś nie kupisz tych aut, aktualnie też szukam autka do takiej sumy. Na chwilę obecną jestem za Nową Fabia, głównie z uwagi na przestronne wnętrze i duży bagażnik. Oglądałem też Corsę, jednak nie podobała mi się pozycja za kierownicą przez zbyt krótkie siedzisko fotela.
mmdddd
Nowicjusz

02 Maj 2008, 23:17

Na pewno wszyscy tu piszący chcecie nowe auto?? Za 50tyś zł można naprawdę super autko kupić 1-2 letnie... Jeszcze się na gwarancję można załapać. Poza tym co po 2 latach może się popsuć (chyba, że to Francuz albo Włoch).
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

02 Maj 2008, 23:29

lukiwch napisał(a):Na pewno wszyscy tu piszący chcecie nowe auto?? Za 50tyś zł można naprawdę super autko kupić 1-2 letnie... Jeszcze się na gwarancję można załapać. Poza tym co po 2 latach może się popsuć (chyba, że to Francuz albo Włoch).

Ty chyba nie widziałeś jak psikusy robią swoim właścicielom nowe niemieckie auta;)(zresztą japońskie też lubią poświrować zwłaszcza City i Avensis)
A co do nowych jednak wiesz nowe to nowe to raz dwa że dobre kredyty i leasingi trzy że można dostać w dobrej cenie pakiet ac/oc cztery że tylko w teori łatwo znaleź naprawde dobre 1-2 letnie auto i po piąte często można utargować cenne albo wyszarpać coś gratis więc kupno używki coraz mniej się opłaca.
michalmanu
Zaawansowany

20 Gru 2009, 21:58

Za 50 tysiecy hyundai i30 samochod tanszy niż kia ceed i kupisz w dieslu za 50 tysiecy zlotych.Pozdrawiam
Kowalsky
Łukaszek
Początkujący

Miejscowość: Hajnówka

21 Gru 2009, 12:22

Za 50 tys. spokojnie kupisz Hyundaia i30, większego i ze znacznie lepszym wyposażeniem i mocniejszym silnikiem niż Fabia/Ibiza/Clio no i dłuższą gwarancją :wink:

Z benzynowych masz do wyboru 110 konną lub 125 konną benzynę, z wyposażeniem w stylu klima automatyczna, chłodzony schowek, elektryka szyb i lusterek, komputer pokładowy, 6 poduszek, radio czytające USB, mp3 i inne formaty, ze sterowaniem w kierownicy, podłokietnik, regulację lędźwiową fotela, oczywiście jakieś ABS czy inne rzeczy w stylu koło zapasowe też oczywiście są ale nie ma sensu tu wszystkiego wypisywać.

Możesz też połasić się na 90-konnego dieselka, kosztem jednak wyposażenia - wersja z klimą zaś pozbawiona kilku bajerów w stylu regulacja oświetlenia wskaźników, lędźwiowa foteli, podłokietnik itp.

Akurat mam i30 kombi, a przy zakupie rozważałem też możlwość kupna Clio, Megane, Fabii, Octavii, Ibizy, KII Soul, i Astry, byłem również sprawdzić ceny Golfa (jakiś łysy bez wyposażenia z 80-konnym motorkiem kosztował więcej niż ten 125-konny i30 co go wymieniłem) i ogólnie uważam że wśród tych aut jedyna konkurencja dla i30 to Meganka (która niestety nie była wtedy oferowana w kombi, a nam bardzo zależało na kombi). Po krótkich doświadczeniach z i30 powiem tak:
+bogate wyposażenie
+małe spalanie (po Warszawie około 8l/100km, co jak na 110-konny silnik benzynowy jeszcze na dotarciu nie jest źle)
+nieźle wyciszony
+komfortowy
+niezła jakość materiałów i spasowania wnętrza (lepsza niż w Corolli albo Oplu, więc to że koreańskie mają obskurne wnętrza to raczej mit)
-żeby czuć moc, trzeba go podkręcić powyżej 3,5-4tys. obrotów, jak większość silników ze zmiennymi fazami rozrządu zresztą
-układ kierowniczy mi się nie podoba bo chodzi bardzo lekko - owszem jest komfortowy i wygodnie się manewruje, co bardzo się podoba np. mojej dziewczynie, ale ja wolałbym jakieś twardsze bardziej "sportowe" zestrojenie. plusem jest to że wraz ze wzrostem prędkości się usztywnia więc na autostradzie jedzie się pewnie
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

21 Gru 2009, 12:27

michalmanu napisał(a):Kie Ceed:
-duża ilość miejsca w środku(chyba największa w klasie)
-dobre materiały
-bogate podstawowe wyposażenie
-dobra cenna pakietu ac/oc
-dobre warunki gwarancyjne

Powiem tak - ceed fajny, znajomy ma i bardzo dobrze mu sie jezdzi, silnik 1.4 100 iles koni wszystko ok , tylko ma samochod rok i juz plastyki zaczynaja zgrzytac . i tu problem, a takto samochod godny polecenia
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

21 Gru 2009, 12:34

lukiwch napisał(a):Na pewno wszyscy tu piszący chcecie nowe auto?? Za 50tyś zł można naprawdę super autko kupić 1-2 letnie... Jeszcze się na gwarancję można załapać. Poza tym co po 2 latach może się popsuć (chyba, że to Francuz albo Włoch).

Kto sprzeda auto roczne dwuletnie? No chyba że jest po wypadku i pan Mietek go wyklepał, albo było w firmie spedycyjnej i nalatało 200tys. km przez ten rok. W innym przypadku gdy ktoś chce sprzedać dobre auto 1-2 letnie z losowych przyczyn, to nie idzie do handlarza, tylko mówi znajomym/komuś z rodziny. A nawet jeśli pójdzie do hanldarza, to handlarz takie auto bierze dla siebie, stara się wcisnąć znajomym lub rodzinie. Takich aut NIE MA na allegro, otomoto itp.

Wiem bo niedawno szukałem auta za około 50-55tys., a że mam rodzinę siedzącą trochę w branży motoryzacyjnej to mi powiedzieli jakie są realia. Jak używane za 50tys., to kup 3-letnie od pierwszego właściciela, i kup za 40tys. bo 10tys. musisz potem w nie władować w ciągu najbliższego roku, dochodzą jeszcze wszystkie ubezpieczenia, opłaty za rejestracje, sprowadzenie, sprawdzenie w ASO itp itd.

[ Dodano: Pon Gru 21, 2009 11:37 ]
Dodam jeszcze że i30 i Ceed to praktycznie to samo auto - trochę tak jak Golf, A3 i Leon - ta sama płyta, silniki, skrzynie biegów, różni się tylko trochę wygląd i znaczek :wink: Przy czym i30 ma trochę miększe zawieszenie i lepsze materiały wewnątrz (tak przynajmniej piszą w recenzjach redaktorzy motoryzacyjni, ja różnicy praktycznie w tych materiałach nie widzę-owszem, są inne, ale które lepsze?)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

21 Gru 2009, 17:33

tu chyba zadlugo nie porozmawiamy, bo temat jest sprzed paru miesiecy
:lol:
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

21 Gru 2009, 18:41