Audi 100 2,5TDI i nadmierne spalanie

27 Lis 2010, 13:06

Jakiś czas temu kupiłem sobie Audi 100 z 115 konnym 2,5 tdi wczesniej orientowałem się w różnych źródłach na temat spalania tego samochodu.Wg wiekszosci maksium przy jezdzie miejskiej to 8 litrów.Przeżyłem szok jak zacząłem tym autem jeździc.Spala mi to około 13 litrów ropy.Wydaje mi się to kosmiczną ilością.Dodam do tego że nie mam ciężkiej nogi i generalnie 80km/h nie przekraczam.Miałem jakiś drobny wyciek z jakieś uszczelki przy pompie(dokładnie nie wiem,nie znam sie zbytnio na motoryzacji) ale to zostało naprawione.
Mam problem przy pierwszym odpaleniu z rana,trzeba troche pokrecić zeby zaskoczył co nie wydaje mi sie normalne.Drugi mankament to temperatura.Do pracy mam około 15 km.Moje wcześniejsze auta w takiej trasie spokojnie sie nagrzewały do 90stopni.Natomiast Audi nawet nie dochodzi do 50st.

Pierwsze podejżenie to świece i termostat.Jednak mechanik sprawdzał te dwa podzespoły i twierdzi że są w dobrym stanie.

Moje pytanie to: co prócz tego może być przyczyną nadmiernego spalania,słabego nagrzewania i kiepskiego odpalania z rana???

z góry dziekuję za pomoc
dawide
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń
  • 27 Lis 2010, 14:55

jeżeli jak z twojego opisu wynika silnik jest niedogrzany to bedzie wiecej paliwa zużywał.Myśle że po 5/7km powinnien osiągnąć temperature 90 stopni.Na trasie te auto spala ca.6,5l/100km przy prędkościach do 120km/h.Przy prędkościach 180km/h pali ca.8l.Wymień termostat,może poprostu się zacina i jest otwarty.Sprawdz układ paliwowy,wycieki począwszy od zbiornika.Problem może tkwić również w przestawionym rozrządzie,objawy to ciężki rozruch i nadmierne spalanie.Silnik posiada dwa paski napędowe,od wału i wałka i osobny gdzie jest napędzana pompa wtryskowa.Mechanik powinnien sprawdzić kąt wtrysku,ustawienie pompy.Zakładam że filtr paliwa i filtr powietrza został wymieniony.
    Leopard
    Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...