REKLAMA
Jakiś czas temu kupiłem sobie Audi 100 z 115 konnym 2,5 tdi wczesniej orientowałem się w różnych źródłach na temat spalania tego samochodu.Wg wiekszosci maksium przy jezdzie miejskiej to 8 litrów.Przeżyłem szok jak zacząłem tym autem jeździc.Spala mi to około 13 litrów ropy.Wydaje mi się to kosmiczną ilością.Dodam do tego że nie mam ciężkiej nogi i generalnie 80km/h nie przekraczam.Miałem jakiś drobny wyciek z jakieś uszczelki przy pompie(dokładnie nie wiem,nie znam sie zbytnio na motoryzacji) ale to zostało naprawione.
Mam problem przy pierwszym odpaleniu z rana,trzeba troche pokrecić zeby zaskoczył co nie wydaje mi sie normalne.Drugi mankament to temperatura.Do pracy mam około 15 km.Moje wcześniejsze auta w takiej trasie spokojnie sie nagrzewały do 90stopni.Natomiast Audi nawet nie dochodzi do 50st.
Pierwsze podejżenie to świece i termostat.Jednak mechanik sprawdzał te dwa podzespoły i twierdzi że są w dobrym stanie.
Moje pytanie to: co prócz tego może być przyczyną nadmiernego spalania,słabego nagrzewania i kiepskiego odpalania z rana???
z góry dziekuję za pomoc