Volkswagen golf III 1,9 D - mruga lampka oleju

11 Mar 2007, 23:47

jestem właścicielem golfa III 1,9 D. Ostatnio t.j. tydzień temu pojawił się problem a mianowicie podczas jazdy zaświeciła się lampka ładowania, lecz po chwili zgasła a zapaliła się lampka oleju i cały czas mrugała. Scholowałem auto do domu i pojechałem do mechanika, ten stwierdził że to wina zużytych szczotek w alternatorze i wymienił je! Przez tydzień był spokój ale wczoraj sytuacja sie powtórzyła, z tą różnicą, że zapaliła się od razu lampka oleju i mrugała. Sytuacja jest o tyle dziwna, że dzieje się to tylko na rozgrzanym silniku, na zimnym wszystko jest OK!!! Prosze o pomoc!!! Z góry dziękuję!!!
kris801
kris801
Nowicjusz

• 16 Mar 2007, 23:14

uszkodzone liczniki-naprawa lub wymiana
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

17 Mar 2007, 17:12

Witam! jestem właścicielem tego auta, dziekuję za odpowiedź, ale to nie liczniki! Dla wszystkich, którzy mieliby podobny problem piszę, że przyczyną mrugania kontrolki był odlutowany jeden zwój w alternatorze! Po naprawie tej usterki wszystko wróciło do normy!
    kris801
    kris801
    Nowicjusz

19 Mar 2007, 01:43

a wiesz dlaczego zapaliła się kontrolka od oleju :?:
    jak nie wiesz to napisze:
    ponieważ jest to DYNAMICZNA kontrola ciśnienia oleju i potrzebny jest sygnał obrotów silnika który brany jest w tym modelu z alternatora.
    a 95% takich przypadków to USZKODZONY LICZNIK.
    pozdr 8)
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

24 Lis 2010, 21:30

Mialem ten sam problem i wogóle nie spodziwałbym sie że to od alternatora. Okazalo sie ze to byla zawieszona szczotka w alternatorze. Nie wymienialem na nowe szczotki i jakoś przez trzy miesiące nie pojawił się ponownie ten problem
    singerr1
    Nowicjusz

Miejscowość: Piotrkow Trybunalski