Audi 100 c4 2.8 automat-po wymianie chłodnicy zapowietrzony

18 Gru 2010, 12:38

Witam,mam problem z układem chłodzenia .Jakis czes mi chłodnica ciekła więc po jej wymianie trzeba odpowietrzyć układ i nie mogę tego zrobić .Zastanawiam sie czy to cały czas zapowietrzony układ czy może uszczelka pod głowicą.Wiem że są dwa miejsca do odpowietrzania ,jedno przy nagrzewnicy drugie przy bloku taka śruba na gwiazdkę.Ten przy bloku na gwiazdkę jest nie możliwy do odkrecenia wiec odpowietrzałem tutaj przy nagrzewnicy.Czy ktoś zna dobry sposób na odpowietrzenie całego układu lub sposób na to aby wykluczyć lub nie uszczelkę pod głowicą??

[ Dodano: 18 Grudzień 2010, 14:26 ]
dlaczego mój post jest w dziale klimy jak powinien być w chłodzeniu a nie klimy i ogrzewania??
emtom
Nowicjusz

Miejscowość: Lądek Zdrój

26 Gru 2010, 01:27

Najpierw skutecznie nalezało by odpowietrzyc układ nagrzewajc na pojazd do maksymalnie mozliwej tempreaatury. Kolejno w przypadku braku mozliwosci odkrecenia srubek pozostaje tylko odłączenie mechaniczne weza na krućcu i delikatne sciagniecie go do momentu az zacznie stale wyciekac płyn (mozna sie popazyć - wiec trzeba sie zabezpieczyc - polecam sie nasmarowac smarem białym np.)

Jeszcze bym sprawdził czy ktores z wezy nie sa pozaginane - czasem zły montaz lubi płatac takie figle

Powinno pomoc, ale kwestia sprawdzenia uszczelki to jest zobaczenie na bagnecie czy nie ma wody, lub na korku czy nie ma znacznego białego szlamu (chociaz szlam potrafi powstawac w wyniku roznicy temperatur oleju), szlam musi być bardzo biały a nie szary.

Głowicę sprawdził bym na testerze szczelności lub analizatorze spalic o uwzglednienie wody w spalinach pojazdu).

Najprawdopodobniej wystarczy odpowietrzyc dokładnie układ. Zresztą dla pewnosci można spościć płyn za pomocą podciśnienia i załadować na nowo, upewniając się że wszystko gra.
youcarcash
Nowicjusz

Miejscowość: wawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Systemy zautomatyzowanej jazdy - bezpieczeństwo na drogach
    Kiedy myślimy o samochodach przyszłości, w pierwszej kolejności przychodzą nam na myśl koncepty o śmiałych liniach czy napędzie wodorowym. Tak naprawdę jednak najbliższą, ważną zmianą w motoryzacji będzie masowe pojawienie ...