Rover 216 - Słabe Ogrzewanie... Co może być nie tak?

01 Lis 2009, 20:53

Witajcie
Od 3 lat jestem posiadaczem Rovera 216 z roku 93. Mankamentem jest bardzo słabe ogrzewanie, lewa strona dmucha ciepławym powietrzem a prawa praktycznie zimnym. Aby zaczęło lecieć ciepłe powietrze trzeba samochodem sporo przejechać, dopiero po przejechaniu ok 10km powietrze "nieco" się rozgrzewa. Pisaliście kiedyś że może to być termostat. Został on wymieniony i niestety nie przyniosło to żadnego efektu.
Co może być nie tak? Dlaczego tak słabo grzeje ?
Z góry dzięki za każdą Pomoc:)
cafe14
Nowicjusz

02 Lis 2009, 12:08

Może to być nagrzewnica albo system klap otwierających poszczególne nawiewy i klapa kierująca powietrze na nagrzewnicę(są tam siłowniczki pneumatyczne) lub sama pneumatyka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lis 2009, 18:26

1. Jaką temperaturę osiąga silnik? Jeśli ok 90 i trzyma, to termostat jest ok
2. Układ odpowietrzony?
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze

02 Lis 2009, 19:19

Temperatura utrzymuje się w granicach 80 stopni. Termostat został wymieniony na nowy więc nie powinno być z nim jakichkolwiek problemów
Układ został odpowietrzony ale nic to nie pomogło
cafe14
Nowicjusz

07 Gru 2009, 21:10

Czytałem o tym kiedyś, to jest wina najprawdopodobniej jakiegoś zaworu w ukł. chłodzącym, jest cały artykuł poświęcony temu na forum fan klubu ROVERKÓW.
U mnie też słabo dmucha ten nawiew, ale mam dosyć grzebania przy tym aucie wiec ja wsiadam w kurtce;]
Niestety nie mam dobrego zdania na temat Rovera, zwłaszcza że moje SDi spala ponad 8 na setke ;/
Pozdrawiam i życzę powodzenia w naprawach :razz:
JaroslawR6
Nowicjusz

Miejscowość: Krk

18 Gru 2010, 12:45

Witajcie, znów nadeszła zima a ogrzewanie w moim ROVERku jak słabe było tak słabe pozostało... Sam już nie wiem co jest nie tak, wymieniłem termostat, silnik trzyma prawidłową temperature a mimo to dopiero po przejechaniu ok 10 km zaczyna dmuchać ciepłe ale nie gorące powietrze.
Tak jak mówiłem, wymieniłem termostat, odpowietrzyłem nagrzewnicę ale to nie pomogło. ;/ Ma ktoś jakieś pomysły co jeszcze mogę w tej sprawie zdziałać..?
Z góry dzięki ;)
cafe14
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Land Cruiser FJ45LV - odrestaurowany unikat
    Amerykańska firma FJ Company zajmuje się twórczymi renowacjami klasycznych Land Cruiserów. Czasem samochody są odnawiane w duchu tradycji, lecz częściej efektem jest znacznie różniący się od oryginału ...

26 Gru 2010, 01:20

WItam. No to wszystko jasne. Tewrmosytat wymieniony, ale czy układ został odpowietrony skutecznie. Tam od strony przegrody od kabiny jest wąż idący do nagrzewnicy i tak jest śrubka odpowietrzająca lub przy silniku ona jest (na wężu idądym od prawej do lewej strony), dokładnie nie pamietam.

Warto najpierw skutecznie odpowietrzyc, jednoczesnie zapewniając prawidłowy stan płynu chłodzącego w zbiorniku wyrównawczym

Dopiero wtedy jeśli to nie pomoze, nalezy zdiagnozowac układ przełączania zimnego / ciepłego powietrza

Nastepnie skontrolowanie węży układu chłodzenia (szczegolnie tych cienkich), czy przypadkiem nie są zagiete

Kolejno sprawdzić nalezy działanie pompy wody

I to wszystko, gdzieś tutaj musi siedzieć "dzik w krzakach".
youcarcash
Nowicjusz

Miejscowość: wawa