Audi 100 c4 2.8 automat

16 Lis 2010, 16:56

Witam czy ktos może mi pomóc .Auto audi 100 c4 2.8 automat nie chce odpalić.Wcześniej nie było żadnych problemów.Auto zaparkowałem i po 20 min wsiadłem i nie odpalił.Po godzinie stania znowu odpalł ale tylko jak zgasiłem juz nie pali.Pompa daje paliwo ale nie ma iskry i nie daje impulsu na wtryski taką djagnoze postawił mi mój kolega mechanik i powiedział ze to musi być komputer.Czy ktoś może mi pomóc co teraz zrobic bo załatwiłem drugi komputer i po podłaczeniu też nie odpalił ale nie mam pewnosci czy on był dobry.Nr miał takie same tylko przy wtyczkach sie rózniły pozatym wtyczki były już wczesniej przez kogoś sztukowane bo były połamane i zalane silikonem na gorąco.Porozłączalismy je jekoś ale ten drugi komputer po podłaczeniu nie zadziałał.Naprawa takiego komputera to około 600 zł i może odwazył bym sie jak bym był pewien że to to.Czy ktoś mi poradzi co zrobić

[ Dodano: 16 Listopad 2010, 20:01 ]
Poczytałem troche i myśle ze to bedzie pasek rozządu gdyż dolny klin koła mógł się zerwać a koło to jest bez kmolizyjne więc mam nadzieje że to to .Czy ktoś może potwierdzic moją teorię lub ma inne pomysły
emtom
Nowicjusz

Miejscowość: Lądek Zdrój
  • 16 Lis 2010, 20:10

a może to nie komputer może ma jakieś odcięcia alarmy ja w swoim oplu astrze padł mi komp kupiłem na allegro za 120 zł i odpalił i pasuje :) bo wiesz w elektronice jest tak ze jak coś nie pasuje to nie jest to tak jak w mechanice np. sworzeń od mercedesa nie nada się do opla tak samo tu jeżeli wtyczka nie pasuje to nie jest to a jaki jest numer tego kompa i rocznik ten sam i seria?
    ochroniarz02
    Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

16 Lis 2010, 20:30

Z twojego opisu wynika że masz brak impulsu od czujnika wału.Wymontuj,przeczyść,może pomoże,w innym przypadku do wymiany.Osobiście komputer wykluczam.
    Leopard
    Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

20 Lis 2010, 11:41

witam,alarmu żadnego nie mam.Wykęciłem czujnik połozenia wału ,sprawdziem go i jest ok troche go przeczyściłem i założyłem ponownie auto nie odpaliło ,odłączyłem akumulator na całą noc i rano zagadał od szczału.gasiłem i zapalałem i wydaje sie ok.Chciałem go podłączyć do komputera ale przeciez komputer nic nie wykarze w takim wypadku.Nie mam pomysłu co mu dolega napewno układ sterowania silnikiem ale co dokładnie nie mam pojecia
    emtom
    Nowicjusz

20 Lis 2010, 13:46

Podepnij auto pod VAGa,sprawdzisz ewentualne błedy w pamięci.Teraz odpala bezproblemowo czy nadal masz problem z uruchomieniem silnika?
    Leopard
    Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

20 Lis 2010, 14:23

Jeszcze nie wiem czy odpala bo rano sprawdzałem a teraz jestem w pracy wiec nie moge sprawdzić ale mam nadziejeze bedzie ok choć mysle że sytuacja sie powtórzy w poniedziałek go podłącze pod kompa a dziś kolega spróbuje go odpalić i wiem ze może być taka sama sytuacja choc komputer nie pokarze zadnych błedów.Czy wag może pokazać że mam padniety komputer??I czy po tym jak przetarłem czujnik i założyłem i odłączyłem prąd to rano moze wszystko być ok??
    zastanawia mnie ten brak prądu w aucie przez jakiś czas i auto odpala.
    emtom
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automatyczne światła z czujnikiem zmierzchu
      Automatyczne włączanie świateł to prosty system, działający w oparciu o mierzący natężenie światła czujnik zmierzchu. Dzięki niemu światła mijania są automatycznie uruchamiane w momencie gdy zapada zmrok lub auto wjedzie ...

20 Lis 2010, 20:40

emtom napisał(a):Czy wag może pokazać że mam padniety komputer??

Jak najbardziej - pokazał by wtedy mnóstwo bółędów.
    Jeślli podepniesz auto pod komp. i nie będzie błędów to twój problem nie jest związany z elektroniką tylko z usterką mechaniczną tak jak mówiłeś o rozrządzie a dokładnie o tym klinie.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

20 Lis 2010, 21:47

Właśnie wydaje mi sie że jak by to była usterka mechaniczna i moze klin to by auto wogóle nie odpaliło a ono jak postoji bez prądu to po podłączeniu odpala.Więc klina bym prawdopodobnie wylkuczył

[ Dodano: 21 Listopad 2010, 11:36 ]
    auto odpaliło kilkakrotnie wczoraj wieczorem jak i dziś rano.Gaz mam odłaczony czy myslicie że jak wszystko poskładam to już bedzie ok.Ze wyciągniecie czujnika położenia wału coś dało ?? czy jak nim pojeżdze to sytuacja sie powtórzy??

[ Dodano: 25 Listopad 2010, 14:24 ]
    auto odpaliło i pali normalnie po wykręceniu czujnika położenia wału i przetarcia go i montażu ponownym od razu nie zapalł ale jak noc postał bez prądu to rano odplił od strzału.Dzieki za pomoc
    emtom
    Nowicjusz