Audi 100 C4 vs Peugeot 406

14 Mar 2009, 03:25

Wybaczcie, może i był taki temat ale szukałem i nie znalazłem :|
Inna sprawa, jestem zielony w tych sprawach i liczę na pomoc :)
Otóż jestem zainteresowany kupnem autka, do 10000 zł. Myślałem nad Audi 100 C4 lub Peugeotem 406. Stanowczo i zdecydowanie jestem przekonany za Audicą, ale ma dla mnie kilka poważnych wad, otóż: rocznik (są to samochody dość starej daty), zazwyczaj przebieg również nie jest dość mały i rzecz jasna spalanie ale w zamian za przestronność, ponoć są bezawaryjne (nie znam się, zielony jestem, mówię tylko jak słyszałem ;P), podobno niewygórowane ceny części... no i ta klasa :D Natomiast Peugeoty z tego co się rozglądałem w tej cenie są młodsze, z mniejszym przebiegiem. Słyszałem że są to samochody troszeczkę awaryjne, a to mnie się nie podoba. Nie mam zamiaru co weekend lądować z nim w warsztacie czy innym ustrojstwie. Przykład Audi, który przypadł mi do gustu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Przykład Peugeota:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Głównie chodzi mi to, żeby autko było dynamiczne, jak to najbardziej możliwie bezawaryjne, tanie części, spalanie w normie ;) Czy to w ogóle możliwe? :(
Jeśli macie ochotę mi pomóc to jestem otwarty na inne propozycję ;)
Z góry dziękuje :)
viz
Nowicjusz

14 Mar 2009, 10:00

osobiscie jesli miałbym brac francuza to tylko z pewnych rąk np. rodzina, znajomy.inaczej bym raczej nie kupił ze wzgledu na mozliwą duża awaryjność.audo fakt troche starsze ale solidniejsze.jak zadbane to bedzie ci napewno sluzyc.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

14 Mar 2009, 12:38

A jak sądzicie, które audi najlepsze: 80, 90 czy 100? Oczywiście mowa o najnowszej generacji dla każdego modelu ;)
viz
Nowicjusz

14 Mar 2009, 12:50

Ja bym się w takie stare audi nie pchał wcale, będzie to prawie 20letni samochód, przebieg wiadomo jaki może mieć do tego połowa tego przebiegu pewnie nalatana na gazie, no i sam wygląd już auta z innej epoki. Poszukaj czegoś młodszego w tej cenie znajdziesz ładne mondeo albo carisme, auta młodsze dosyć komfortowe, na pewno ekonomiczniejsze i z tanimi częściami.
pirlo333
Początkujący

14 Mar 2009, 13:08

Fakt, najmłodsze Audi ma 15 lat, czyli Audi 100 C4. A jeśli chodzi o wygląd to Audica moim zdaniem rządzi! :D A propos Carismy
Przebieg i wiek na pewno dużo bardziej zachęcający ;)
A tu przykładowe Mondeo:
Nie wiem czy dobrze robię ale do ceny każdego auta dodaje 2 tyś., na sprawy papierkowe itepe, ewentualne koszty napraw, chcąc nie chcąc to samochód używany, a sprzedawca najprawdopodobniej przypadkowo może lekko "minąć" się z prawdą. Oczywiście sam oglądać go nie będę, mogę co najwyżej symulować :|
viz
Nowicjusz

14 Mar 2009, 19:40

[quote="matttias1234"]osobiscie jesli miałbym brac francuza to tylko z pewnych rąk np. rodzina, znajomy.inaczej bym raczej nie kupił ze wzgledu na mozliwą duża awaryjność.audo fakt troche starsze ale solidniejsze.jak zadbane to bedzie ci napewno sluzyc.[/quote]

Daj sobie już spokój z komentarzami typu, że francuzy są bardzo awaryjne, jeżeli masz tylko taką wiedzę to wnioskuje że chodzisz jeszcze do szkoły podstawowej. Akurat 406 to jeden z najlepszych i najmniej awaryjnych modeli tej marki. Mój kuzyn miał takiego przez 5 lat i nic sie w nim nie psuło. Samochód godny polecenia.
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

14 Mar 2009, 19:57

Co do Mondeo. Mam okazję takim często jeździć, a jeździ się przyjemnie. Sporo miejsca, dobra widoczność (głównie na widoczność zwróciłem uwagę przy pierwszej jeździe). Silnik stosunkowo głośno pracuje... ale to chyba przypadek większości MK2... I jeszcze jedno, mało pali.
jeżyk
Nowicjusz

14 Mar 2009, 20:10

moje propozycje to takie renault laguna vw vento opel vectra b opel astra sedan fiat siena mitsubihi carisma seat cordoba honda civic fiat marea sedan daewo lanos volvo s40 i oczywiscie te co wybrales
artek1993
Początkujący

14 Mar 2009, 20:22

artek1993 napisał(a):moje propozycje to takie renault laguna vw vento opel vectra b opel astra sedan fiat siena mitsubihi carisma seat cordoba honda civic fiat marea sedan daewo lanos volvo s40 i oczywiscie te co wybrales

Astra, Civic, Lanos to mniejsze auta niż 406 czy Mondeo, a autor (jak dobrze rozumiem) szuka samochodu przestronnego... Siena? Mało miejsca, a spory bagażnik. Słaba jakość wykonania w środku, dużo gorsza niż w Audi, a i uboga.
jeżyk
Nowicjusz

14 Mar 2009, 21:04

Co do wypowiedzi artka1993 to jestem zarażony na Volvo s40, niestety, samochodzik nie na moją kieszeń ;) Wybrałbym te Audi ale przebieg i rocznik trochę mnie zniechęca, natomiast Peugeot ten przebieg ma odpowiedni (moim zdaniem) co do proponowanej przeze mnie ceny, ale to powszechne mniemanie o tej marce mnie troszeczkę powstrzymuje ;) Niby to stereotyp ale każdy stereotyp ma w sobie źdźbło prawdy. Z drugiej zaś strony samochodu idealnego - nie ma ;p I znów mam dylemat!
viz
Nowicjusz

14 Mar 2009, 21:16

Peugeot jest dynamiczny, stosunkowo tani w utrzymaniu, dobrze wykończony, przestronny. Awaryjność... chyba najczęściej pada elektronika. Czytałem wiele opinii, spora większość pozytywnych...

Problem może być z serwisowaniem. Niektórzy cwaniacy nie chcą naprawiać Peugeotów... bo to francuzy...
jeżyk
Nowicjusz

14 Mar 2009, 21:39

Słyszałem że z serwisem jest problem, ale to się załatwi. A może macie jeszcze jakieś propozycje? Myślałem również nad Roverem 620, co sądzicie?
viz
Nowicjusz

14 Mar 2009, 22:39

406 - stki miały to do siebie że silniki były dość prostej budowy i nie sprawiały za wiele kłopotów.
A generalnie opinię tej marce psuje model 307 który jest moim zdaniem kompletnie nieudany zwłaszcza pod względem elektroniki.

Mondeo osobiście też mogę polecić z czystym sumieniem, służyło mi przez długie lata bez większych awarii. Nakręciłem prawie 400 tyś i padł.
Siena to bez porównania nawet.
stasiowski121

14 Mar 2009, 22:58

A może poszukasz sobie jakiegoś Opla Vectry ? Chyba powinieneś coś znaleźć do 10 tys, a sam samochód bez zarzutu. Ale 406 też fajny i ma opinie mało awaryjnego jeśli chodzi o Peugeoty.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

14 Mar 2009, 23:00

No właśnie to chyba ten udany model ze stajni Peugeota.
stasiowski121