Jaki diesel, sedan 10-12 tys

16 Mar 2009, 04:36

Witam wszystkich! Myśle że nie bedzie to setny taki sam temat bo mam w wiekszosci konkretne typy i wstepne założenia.
Otóż na samochodzik mam ok 12 tys. i nie mam pojecia co sobie wziąść, chciałbym diesla ( wiadomo "tansze spalanie") dodam ze interesuje sie dopiero od niedawna samochodami / motoryzacją.... wiec jestem blado zielony w tych sprawach...

NIE podobaja mi sie:

-Civiki HB (chodz chyba nie ma nawet w dieslu ale pisze dla caloksztaltu)
-Golfy
-Cordoba
-Ibiza
-Punto
-Polo
-Bravo/Brava
-Clio
-stare Vectry / Astry
-i ogolnie wiekszosc HB'ów
-Passaty
-Kombi
-Mondeo
-Renault
-Corsa
-Colty

Podobają mi sie:

-Mazda 323F ( nie ma diesla :/ )
-Audi 80/100 czyli ogólnie chyba B4... ma styl autko :) (chodz nie wiem czy to sie strasznie nie sypie bo kapke latek mają ;/)
-Hyundai Coupe
-Eclipse
-Coguar (ale to chyba nie ten przedział cenowy... jak i piętro wyżej i niżej)
-Leon :P
-"nowsza" Astra
-P 406
-z grubsza sedany :)

Bedzie to moje pierwsze autko, do jazdy raczej po miescie, nie mam rodziny wiec nie bede woził niewiadomo ile osob, chodz nie chciał bym sie cisnąć... i chciałbym by autko sie jakoś prezentowało (tu podam przykład 323F wg mnie jest bardzo ładne i nie wstydził bymsie tym nigdzie podjechac jak np polonezem :) ) w bagazniku dobrze by było gdybym był w stanie zmieścić jakieś nagłośnienie :P jak i równiez wolał bym 4 drzwi!!
Nie mam zbytnio doczynienia z samochodami wiec zaznacze rownież, że kilka praktycznych schowków zapewne by sie przydało jak i moze podłokietnik :PP ( ALE TO JUZ PIERDOŁY )
Raz po raz dluższa trasa... Głównie do pracy/szkoły/coś wszamać/ pojezdzic z kumplami posłuchać muzyczki dla odpoczynku etc...
Na wyścigi jeździć nie będę... ale wiadomo ze nie chce się czołgać... zdaje sobie sprawe ze diesle sa znacznie słabsze od benzyny...
A może uważacie ze np 323F + gaz nie było by też złym rozwiązaniem... W takim wyopadku moze jednak bym sie na gaz skusił... Ponoć japońce są dobre... wiec poczatkowo byłem przekonany co do mazdy... no ale palić bedzie wiecej pieniążków niz diesel...

Pozdrawiam i wstępnie dziekuje za pomoc :)

Edit:
I żeby "zimny łokieć" dobrze wyglądał przy tym autku :D :D (żart oczywiście)
Ostatnio edytowany przez shizmatic, 16 Mar 2009, 15:18, edytowano w sumie 1 raz
shizmatic
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Mar 2009, 10:12

no to na zimnego lokcia to moze bmw e36 coupe lub compact
artek1993
Początkujący

16 Mar 2009, 10:21

Jeśli ma to być Twój pierwszy samochód, a w dodatku do jazdy po mieście to kupno diesla jest chyba nie opłacalne, raz że zapłacisz więcej, a dwa że dieslem trzeba umieć jeździć i dbać o jego eksploatacje. Myślę, że Mazda 323F byłaby dobrym rozwiązanie, a jak Ci się jeszcze podoba to nic tylko brać. Kupisz za jakieś 8-10 tys przyzwoity egzemplarz, a resztę wydasz może na wspomniany sprzęt audio. No ale to Twoje pieniądze i decyzja należy do Ciebie.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

16 Mar 2009, 15:29

Sebastianos napisał(a):Jeśli ma to być Twój pierwszy samochód, a w dodatku do jazdy po mieście to kupno diesla jest chyba nie opłacalne, raz że zapłacisz więcej, a dwa że dieslem trzeba umieć jeździć i dbać o jego eksploatacje. Myślę, że Mazda 323F byłaby dobrym rozwiązanie, a jak Ci się jeszcze podoba to nic tylko brać. Kupisz za jakieś 8-10 tys przyzwoity egzemplarz, a resztę wydasz może na wspomniany sprzęt audio. No ale to Twoje pieniądze i decyzja należy do Ciebie.

Dzieki za odpowiedzi.

Czyli wychodzi na to ze diesle są droższe, nie wiedziałem o tym...
No zgadza sie jestem fest początkujący... ( od tyg. prawko) i w sumie raczej sam nic przy nim nie potrafił bym zrobić... (na szczescie sporo znajomych "zna sie na rzeczy")
No ale taka 323F'ka bedzie mi więcej palić niż diesel? Może by do niej sekwencje wstawić ? Chociaż to jest i tak ponoć słabe... a gaz z tego co wiem mocy raczej nie dodaje xDD
pozdrawiam

PS. Co do propozycji BMW hmmm chyba one są aż ZA bardzo "zimno-łokciowe" :D
shizmatic
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Mar 2009, 16:08

Za 10-12k nie kupisz Leona. Raczej Astrę.
Mazda 323 jest fajna, ale jak cięzka noga to kieszeń boli oj boli. Za to samemu zakładanie gazu to inwestycja, która zwraca się po kilkudziesięciu tysiącach km. Warto przeliczyć dwa razy.

Diesel do miasta też nie za bardzo, zwłaszcza jak się chce czasem spod świateł odjeżdżać. Diesla trzeba wiedziec jak obsługiwać, bo dostanie zadyszki i po kieszeni sie oberwie.

Więc albo mniej zminego łokcia, albo szukac auta juz z instalacją ale musi być to porządny montaż, bo felerna instalacja rozpieprzy auto i potem rosną legendy jak to gaz zabija koniki czy niszczy silniki.

Sedany??
Może Accord, może Carisma
a jak w dieslu to ja bym szukał Mercedesa.
Joter
Aktywny

16 Mar 2009, 16:08

na krótkie trasy nie oplaca sie diesla.zanim silnik sie rozgrzeje to spali tyle samo co benzyniak.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

16 Mar 2009, 17:10

matttias1234 napisał(a):na krótkie trasy nie oplaca sie diesla.zanim silnik sie rozgrzeje to spali tyle samo co benzyniak.

:shock: cos ty

a audi a4 1,6 kupisz za 12tys a wygląd duzo lepszy od 80/90
piotrauto
Stały forumowicz

17 Mar 2009, 01:00

Joter napisał(a):Za 10-12k nie kupisz Leona. Raczej Astrę.
Mazda 323 jest fajna, ale jak cięzka noga to kieszeń boli oj boli. Za to samemu zakładanie gazu to inwestycja, która zwraca się po kilkudziesięciu tysiącach km. Warto przeliczyć dwa razy.

Diesel do miasta też nie za bardzo, zwłaszcza jak się chce czasem spod świateł odjeżdżać. Diesla trzeba wiedziec jak obsługiwać, bo dostanie zadyszki i po kieszeni sie oberwie.

Więc albo mniej zminego łokcia, albo szukac auta juz z instalacją ale musi być to porządny montaż, bo felerna instalacja rozpieprzy auto i potem rosną legendy jak to gaz zabija koniki czy niszczy silniki.

Sedany??
Może Accord, może Carisma
a jak w dieslu to ja bym szukał Mercedesa.

A Astra to dobre rozwiązanie ? np taka astra w dieslu, albo Vectra? Lepsze niż Accord / Carisma ??
Jak bardzo może boleć kieszeń przy ciężkiej nodze przy 323f ?? z 15l na 100km ? (aktualnie mam Lanosa 1,5 KAT.... i ogólnie pije jak dziki... wiecej niż ja przez weekend... [skurczybyk :P ] jak taki lanos w porównaniu do 323f przy spalaniu by wyglądał ?) Jeśli już szukał bym coś z instalacją to obowiązkowo z sekwencyjną ? ( wiadomo spadek mocy boooli, a przy sekwencji ponoć go nie ma / jest mały)

matttias1234 napisał(a):na krótkie trasy nie oplaca sie diesla.zanim silnik sie rozgrzeje to spali tyle samo co benzyniak.

no właśnie, raczej będą to krótkie trasy... (miasto jak wspominałem, dodam ze miasto nie jest wielkie :) ) Więc odpuszczać sobie diesla ??

piotrauto napisał(a): :shock: cos ty

a audi a4 1,6 kupisz za 12tys a wygląd duzo lepszy od 80/90

szczerze mi osobiście sie bardziej z wyglądu podoba 80... jest bardziej hmm "elegancki" ale wiadomo starszy!! hmm wiec może również audi a4 biere pod uwage... no ale chyba benzyna jeśli jest faktycznie tak, że na silniku nierozgrzanym diesel łyknie tyle samo... to chyba bez sensu diesel...
:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
shizmatic
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 01:25

A MOŻE OPEL TIGRA DOSTANIESZ ŁADNEGO ZA TE PIENIĄDZE Z ŁADNYMI KUCYKAMI I NA GAZ TEŻ DUŻE HOCIASZ TO TROSZKE TAKI GEJWÓZ ALE TO KWESTIA GUSTU JA OGULNIE MAM MIESZANE UCZUCIA CO DO TEJ BRYKI ALE KUMPEL MIAŁ JUŻ DWIE I BARDZO SOBIE CHWALI
kali2407
Nowicjusz

Miejscowość: SARNOWY K. KOŚCIERZYNY

17 Mar 2009, 01:42

kali2407 napisał(a):A MOŻE OPEL TIGRA DOSTANIESZ ŁADNEGO ZA TE PIENIĄDZE Z ŁADNYMI KUCYKAMI I NA GAZ TEŻ DUŻE HOCIASZ TO TROSZKE TAKI GEJWÓZ ALE TO KWESTIA GUSTU JA OGULNIE MAM MIESZANE UCZUCIA CO DO TEJ BRYKI ALE KUMPEL MIAŁ JUŻ DWIE I BARDZO SOBIE CHWALI

Gejowóz bo z tyłu nie ma miejsca żeby pobzykać laske <joke> :P:P:P Nie no tigra strasznie mała.... ogólnie wg mnie to idealny samochod dla kobiety, osobiście nie podoba mi sie! :)
Panowie oglądaliście kiedyś taki serial "Żar Tropików" :lol: tam taki jeepek był fajny :P co to wogóle za samochód :P wiecie może ? :D

EDIT:
Nie mam zamiaru takiego jeepka brac tak tylko pytam z ciekawości :) co do doboru samochodu to przy poprzednich pytaniach pozostaje :P
shizmatic
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 16:23

a co myslisz ze ile będize palic wolnosssąca benzyna o pojemnosci np 1800ccm?
w trasie spali ci te 8-9 a w mieście 12-14 mniej raczej nie oczekuj
a diesel spali ci od 4,5 w trasie do 8 max w mieście
piotrauto
Stały forumowicz

17 Mar 2009, 16:45

piotrauto napisał(a):a co myslisz ze ile będize palic wolnosssąca benzyna o pojemnosci np 1800ccm?
w trasie spali ci te 8-9 a w mieście 12-14 mniej raczej nie oczekuj
a diesel spali ci od 4,5 w trasie do 8 max w mieście

No właśnie nic nie potrafiłem wymyślić bo sie kompletnie nie znam :P
Rozumiem... ale niech mi Pan powie jak to jest z tym rozgrzewaniem sie diesla... po jakim czasie osiąga "mniejsze" spalanie.... ? Te nowsze (nie mowie najnowsze... ale np audi a4 96 rok) diesle tez potrzebuja tyle samo czasu na rozgrzanie jak nap jakies audi 80 z 91 roku ??
shizmatic
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 18:29

Jeśli miałbym wybierać między końcówką B4, a początkową A4 to biorę starszą Audicę i nie mam problemu z zawieszeniem i mam imho zgrabniejsze auto mimo, że starego typu.

W starszych typach trzeba patrzeć na stan i łatwiej znaleźć zadbanego benzyniaka i nie ma problemu z turbo. Ale biorąc pod uwagę spalanie to nawet zimny diesel będzie tańszy niż rozgrzana benzyna.
Joter
Aktywny

17 Mar 2009, 20:55

no taka prawda jest auto rozgrzewa sie juz po ok 1-2km tz ssanie sie wyłacza
no i diesel spali ci od 4,5 do 8 max a benzyna duzo wiecej jak napisalem ale jak zamontujesz sekwencję to będzie taniej niz diesel
ok 10-12l lpg
kup sobie a4 z początku produkcji 1,6 i zamontuj lpg
moze passat b5 by ci sie spodobał jest na pewno lepszy od a4
piotrauto
Stały forumowicz

17 Mar 2009, 21:03

a moze wezmiesz pod uwage ze ktos moze lubi jezdzic dieslem i mu to odpowiada.a zeby montować gaz to trzeba robic duze przebiegi zeby koszt instalacji sie zwrócił w miare szybko.ja zdecydowanie wolałbym diesla niz benzyne z gazem.nie jestem zwolennikiem gazu.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk