Audi 80,a3 czy golf 4 a może jeszcze coś innego?

04 Sty 2012, 22:53

Witam.
Zamierzam kupić swoje pierwsze autko. Musze przyznać, że w temacie samochodów jestem konkretnie zielony dlatego tutaj proszę o rady. A więc mam jakieś 9tys zł i myślę co kupić. Jestem młody, dlatego zależy mi żeby autko jakoś wyglądało na zewnątrz jak i w środku, nie chcę też w przyszłości zbyt wiele na niego wydawać - nie mówię tutaj i pieniądzach rzędu 200-300zł raz na powiedzmy 3-4 miesiące, ale o wyższych sumach, dlatego zależy mi żeby auto nie było zbyt awaryjne. Nie sprawdzałem jeszcze konkretnych modeli, nie zagłębiałem się dokładniej, bo się po prostu na tym nie znam, wiec wybaczcie :) Mam naprawdę ogromny problem przy wyborze samochodu, ponieważ to dla mnie niamała inwestycja. Dziękuje za ewentualne odpowiedzi.
bartekk92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

04 Sty 2012, 23:06

A3 odpuść sobie napewno bo nic dobrego nie kupisz,Golfa IV powinieneś ustrzelić z początku produkcji ale tylko benzyne.
Ja od siebie dodam Seata Ibize IIfl.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Sty 2012, 23:16

Możesz porozglądać sie za astrą II z poczatku produkcji
maciek1203
Aktywny

Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

05 Sty 2012, 15:33

Golf IV i Audi A3 odradzam,ponieważ w tej cenie nie kupisz niczego dobrego,a dołożysz potem dwa razy tyle. Ewentualnie Astra II, do 10 tyś trafisz na całkiem przyzwoity model z dobrym wyposażeniem.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

05 Sty 2012, 16:31

a co sądzicie o audi 80?
bartekk92
Nowicjusz

05 Sty 2012, 17:12

za stara konstrukcja na te pieniązki

wolałbym już octavie czy fabie sdi , z bardzo wolnym wolno ssącym dieslem nawet golfa IV sdi kupisz w tej kasie , zepsuć się go nie da , chyba że do diesla benzynkę będziesz brał

za 9 tyś możesz kupić ładną mazde 323 z silnikiem 1.5 wydasz na nią około 7000 a 2 zostaje CI na rozrząd i generalnie pakiet startowy

astra II jest średnio udana , wolałbym vectre B i za nią również możesz się rozglądać , silnik 1.8 ma mały apetyt na paliwo . natomiast golf iv w benzynie np 1,4 za słaby i dośc awaryjny , a 1.6 za dużo pali na twoje oczewkiwania

swoją drogą jak masz 9 to szukasz auta za 7 max 8 tyś , bo musisz dołozyć na wejsciu aby następnie nie dokładać więcej na raty

jak ja bylbym młody i miał takie pieniązki to szukałbym albo saxo vts albo xsare vts :) no ale kazdy jest inny
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Circle K zawiesza działalność w Rosji
    Właściciel sieci stacji Circle K, kanadyjska firma Alimentation Couche-Tard Inc. (Couche-Tard), jedna z największych na świecie firm działających w obszarze handlu detalicznego, podjęła decyzję o zawieszaniu działalności ...

05 Sty 2012, 17:38

Zdecydowanie za te pieniądze nie warto pchać sie w 80.
Dobrą propozycje podał też przedmówca tylko że ja powiem seryjna wersja Xsary (nie żadne VTS,choć nie mówie że jest złe).
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

05 Sty 2012, 18:06

Co do audi 80 to fakt że dosc stara konstrukcja(w sumie chyba jedyna wada),jednak za ta kasę to będzie naprawde ładny egzemplarz,można też porozglądać się za cabrio ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

05 Sty 2012, 18:21

kolejna wado/zaleta to silniki są bardzo żywotne , nie wysilone , maja dobry moment obrotowy

idealne pod lpg
no ale OC :)

osiągi audi 80 1.8 o mocy 75-90 koni przy masie audi ... i ekonomi na miescie nie znajdziesz żadnej , co innego w trasie

osobiscie sam miałem 80 b4 , 2.6 Litra , od 0 do 100 była nieco słabawa jak na te pojemnosc , aczkolwiek powyzej 80 w trasie to autko było ideałem i wcale nie wiele paliło bo wynik 8l na 100 km po trasie to była jazda z predkoscia 90-110 po prostej drodze więc nie mozna powiedzieć ze paliło dużo , natomiast w mieście bywało całkiem odwrotnie , jazda z manualem i tylko 1-2 max 3 i znowu czerowne = 15l w góre a nic specjalnego poza prostotą auto już wtedy nie oferowało , nadal jest to prosty samochód , ale jego konstrukcja , prowadzenie komfort... a koszta na tle np xsary to inna bajka ,,, również posiadałem audi 100 z silkiem 2.3 a następnie a6 z 2.5 TDI ale to jak dobrze pamietam nie silnik 2.5 v6 a r5 to był pierwszy model a6 więc nieco leciwy , ale odczucia dokładnie takie same . w miescie i ponizej 80 na godzine jazda takim autem to udręka , dlatego moze powiedzmy jeszcze tak

jak trasa , to możesz szukać audi 80

jak miasto to bierz cos z 4 zaworami na cylinder choc auto wtedy nie ma dołu , to kreci się wysoko , w trasie musisz redukować ale w miescie jest lepiej .

ekonomia , ergonomia , koszty , niezawodność = mazda 323 1.5 i najlepiej z LPG
mamy jeszcze w tym przedziale fiata bravo 1,6 16v który zadaje się być ideałem gdyż jeszcze mozna zamiast bravo kupic brava :)

co do opla , skrzynie f17,f18 sie sypią ... wiec i vectra odpada bo szkoda płacic pod 2000zł za zepsutą od nowosci skrzynie
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

05 Sty 2012, 19:40

proponuje golfa 4 mam atrakcyjną propozycje 8 tysiecy za auto niebieski 1.4 16v zadbane bez ognisk rdzy. więcej szczegółów po kontakcie z właścicielem auta.
dawid92
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 06 2010
Auto: bmw 316i compakt serii e36

05 Sty 2012, 20:55

Tylko że to 1.4 to kompletny niewypał w Golfie a pali nawet więcej jak 1.6.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Sty 2012, 21:56

Moja trasa będzie ograniczała się do wypadów raz góra 2 w tygodniu 25 km w te i z powrotem :) Tak to tylko miasto. Wiele pochlebnych opinii słyszałem właśnie na temat Audi 80. Przekonany jestem, nie wiem czemu, bardziej do audi bądź volksvagena, ale z tego co czytam to trzeba będzie rozejrzec sie też za innymi markami
bartekk92
Nowicjusz

05 Sty 2012, 23:32

No na upartego można kupić tą 80 za te pieniądze założmy do 6-7tys.zł a reszte przeznaczyć na jej dopieszczenie.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sty 2012, 00:32

[link do oferty na Allegro wygasł] ta wygląda fajnie,normalny przebieg a nie jakies smieszne 200tys ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

06 Sty 2012, 11:39

Za te 10tys.zł można już mieć rocznik 95 a nie 93.
Chocby ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003