Audi 80 b3 1,8 benzyna- niedogrzanie silnika i słabe ogrzewa

07 Sty 2009, 16:39

witam! podczas postoju silnik w moim samochodzie osiąga od 80 do 90 stopni C. Podczas jazdy natomiast do 70 stopni maksymalnie,im dłuższa trasa tym niższa temperatura silnika i bardzo słabe ogrzewanie (chłodne).
Jeśli ktoś może mi pomóc, proszę o poradę .Pozdrawiam
piotr76
Nowicjusz

07 Sty 2009, 17:31

Moim zdaniem to typowy objaw rozszczelniającego się termostatu.
premier00
Początkujący

07 Sty 2009, 18:46

włożyłem termostat do gorącej wody i zachowywał się prawidłowo,po wychłodzeniu zamykał się.Ale dzięki za radę.
piotr76
Nowicjusz

07 Sty 2009, 18:59

Nie szkodzi, wystarczy, że 1mm sie nie domyka i jest słabo. Ja sprawdzałem inaczej, a mianowicie: są 2 grube weze , ktore prowadza ciecz chlodzaca (przy chlodnicy, jedna wyżej druga niżej), po uruchomieniu silnika na troche, jezeli obie grzały sie na raz to termostat sie nie domyka. Powinna najpierw 1 byc ciepla a pozniej 2.
premier00
Początkujący

07 Sty 2009, 20:20

domyka się do końca ,a odnośnie węży to górny szybciej się nagrzewa niż ten dolny który idzie od termostatu ale ile póżniej to nie wiem ,nawet mam zakrytą całą chłodnice i bez zmian. Przepłukałem cały układ chłodzenia specjalnym specyfikiem przeznaczonym do tego a poto żebym miał lepsze ogrzewanie bo słyszałem że zapychają się nagrzewnice ponieważ są ułożone w pionie , ale to płukanie pogorszyło bo jeszcze bardziej się nie dogrzewa silnik. Wymienie jeszcze na nowy termostat może to pomoże. Pozdrawiam
CZY PRZYCZYNĄ MOŻE BYĆ USZCZELKA POD GLOWICĄ?
piotr76
Nowicjusz

07 Sty 2009, 20:47

na bank teromstat do wymiany, sam miałem identyczne obiawy i po wymianie jest git.
deathringer
Nowicjusz

07 Sty 2009, 20:59

Wymienie ,dzięki za radę mam nadzieje że to pomoże na 100%
POZDRAWIAM
piotr76
Nowicjusz

07 Sty 2009, 21:20

Ja nie chciałbym czegos narzucać, najlepiej jak udasz sie do dobrego i zaufanego mechanika, On najlepiej powinien doradzic i pomóc. Powodzenia i pozdrawiam
premier00
Początkujący

08 Sty 2009, 20:54

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy aut wymieniłem termostat na nowy i efekt jest teraz, silnik się dogrzewa, a co do ogrzewania w środku to lipa chyba będę musiał wymienić nagrzewnice, chyba że ktoś ma pomysł na przeczyszczenie nagrzewnicy. DZIĘKI POZDRAWIAM
piotr76
Nowicjusz

02 Sty 2010, 16:32

Mam znajomego który się nie raz bawi. Nagrzewnice rozbiera i ją czyści chodź nie powinno się tego robić i jest git. Tylko ze dużo zabawy jest z tym...
KINIU
kiniu
Nowicjusz

Miejscowość: Września

02 Sty 2010, 17:54

Żeby wyczyścić nagrzewnice odłącz obydwa węże które do niej prowadzą i przepłukaj wodą pod ciśnieniem lub uzyj kompresora. Ale najpierw sprawdź czy oba te wężyki są gorące - bo jeśli tak to nagrzewnica jest ok a problem tkwi ze sterowaniem ciepłym powietrzem (jakaś klapka się zacieła i jest cały czas zamknięta).
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Wrz 2010, 14:37

Może być jeszcze taki problemik . Pompa wody . Jesli silnik łapie normalną temp ok 90st to czujnik ok . jesli przewód zasilający(dolny) duży obieg tj od termostatu na chłodnicę robi się ciepły przy około 84* to termostat działa ok . Jesli tak jak kolega powyżej słusznie radzi płukając nagrzewnice pod cisnieniem wodą chociażby z kranu z powrotu nagrzewnicy cieknie woda całą srednicą to nagrzewnica ok . Sprawdz zakładając przewód zasilający z silnika na nagrzewnicę a powrotny zdejmij i sprawdz czy przy wolnych obrotach jest pełen przepływ . Jesli leci jak u mnie kropelkami lub małą strużką to coś z ciśnieniem z pompy. Powinno ciec całą rurą :-) Pozdrawiam
CHILON-CH
CHILON-CH
Nowicjusz

Miejscowość: BEZWOLA