Audi A2/Seat Ibiza III/VW Polo

01 Lis 2011, 22:50

Hej,
w niedalekiej przyszłości planuję zamianę autka. Dotychczas męczyłem Opla Corsę 1.4 w benzynie z '95 r. Jestem studentem, więc szukam małego i w miarę ekonomicznego autka. Na uczelnie jeżdżę tramwajami (ach te korki w Poznaniu...). Auta używałbym tylko na dojazdy na treningi i weekendowe wycieczki. Z racji deficytu czasu wolałbym być spokojny o usterki auta = szukam czegoś mało awaryjnego. Dysponuję budżetem max do 16 tys. zł. Wybrałem spośród wielu kandydatów poniższe 3 modele:

Audi A2 - zdecydowałem się mu przyjrzeć po przeczytaniu paru opinii na autocentrum.pl. Przekonały mnie też rankingi awaryjności, bo A2 przoduje. W środku cieszy klima, automatyczne szyby i inne udogodnienia. Niestety wygląd wg. moich gustów jest minusem.

Seat Ibiza III - najciekawsza sylwetka z zewnątrz. Natomiast trochę ubogo w środku.

VW Polo - wydaję mi się, że coś pomiędzy A2 i ibizą? Nie powala na nogi, ale miałem okazję pojeździć parę miesięcy Passatem i podobało mi się. Poza tym marka VW ma dobrą opinię (za która trzeba nieco więcej płacić).

Co sądzicie o powyższych? Może proponujecie coś innego? Sądzę, że lepszy silnik dla mnie to benzyna, niewielki silnik (max 1.6). Przypominam: budżet do 16 tys.

Z góry dziękuję za pomoc :)!

Pozdrawiam
Pimple
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa

02 Lis 2011, 08:01

A2 może być ciężko znaleźć w Twoim budżecie. Z Ibizą może być różnie, ponieważ jest to samochód "porządany" wśród młodych kierowców i można trafić na egzemplarz powypadkowy. Kolego to, że podobała Ci się jazda Passatem to nie znaczy, że Polo jeździ tak samo, to zupełnie różne samochody. Pewnie oglądasz się za Polo w wersji "okular" czyli okrągłe światła z przodu, niestety jest to samochód dosyć awaryjny.

Za 15-16 tys powinieneś znaleźć Opla Astrę II z silnikiem 1.6. Jak dobrze poszukasz to nawet od pierwszego właściciela. Model mało awaryjny i tani w naprawach.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

02 Lis 2011, 13:21

Też uważam że a2 jest najlepsze z tych co wypisałes,auto swietnie wykonczone,z dosc dużym pojemnym wnetrzem oraz ciekawą ,nowoczesną, sylwetką.Ale 16 tys jak już piasał Sebastianos to troszkę za mało ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

02 Lis 2011, 14:34

Dzięki za radę. Astra mi nie odpowiada szczerze mówiąc. Pomyślę o zebraniu większej kwoty na A2kę.
Sądzicie, że lepiej kupić auto teraz, czy poczekać na 2012 rok?
Pimple
Nowicjusz

02 Lis 2011, 16:13

Niema sensu czekac na 2012 (no chyba że liczysz na koniec swiata :D),ceny dużo nie spadną, a jak spadną to o kilka set złotych maksymalnie
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Lis 2011, 19:56

A może Audi A3?
Na przykład takie:
[link do oferty na Allegro wygasł]
lub takie
[link do oferty na Allegro wygasł]
Pimple
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus opracuje crossovera mniejszego niż UX?
    Zaprezentowany w ubiegłym roku model UX jest najmniejszym crossoverem w ofercie Lexusa. W przyszłości może się to jednak zmienić, bowiem japońska marka rozważa stworzenie mniejszego auta – wynika ze słów wiceprezydenta ...

02 Lis 2011, 19:59

Jak chcesz mega ekonomiczne autko, to Lupo 1,2 TDI, w trasie potrafi spalic 3l ON.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

02 Lis 2011, 20:05

Bardzo wypucowane te które zapodałes,jak juz to ta pierwsza bo druga napewno niema 143tys przebiegu,w koncu to jest samochód z niemiec ;D ale ogólnie a3 to dobre auto z tym że bardzo ciężko o pewny egzemplarz.A3 to taki droższy brat golfa ;)
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Lis 2011, 20:17

No tak. W sumie wziąłem pierwsze z brzegu z allegro ;). Fakt, faktem przejrzałem raporty spalania na autocentrum i są już większe. Przez chwilę przeszedł mi przez myśl Leon, ale to samo - spalanie dość wysokie. Zerknę na to Lupo :). Ale póki co waham się między wyżebraniem od kogoś kasy na A2 a szukaniem wypieszczonej Ibizy.

Muszę się poprawić. Nie chodziło mi o Ibizę III tylko Ibizę IV!
Pimple
Nowicjusz

02 Lis 2011, 20:22

Mercedesa tez masz A Classe, jak ci sie juz tak bardzo A2 podoba, w sumie autka ktore mialy ze soba konkurowac. :P
Czimi
Stały forumowicz

02 Lis 2011, 20:35

W tym sęk, że wygląd jest dla mnie największą wadą :D. Gdyby nie to, to bym się nie wahał. Lupo trochę słabo wyposażony. Zależy mi na ekonomii jazdy, ale chciałbym żeby podróżowało mi się wygodnie i komfortowo ;).

Ehh... Ciężki wybór z tym samochodem. Ale dziękuję Wam za podpowiedzi ;).
Pimple
Nowicjusz

02 Lis 2011, 20:38

A Yaris z 1,33 VVTI? Tez wyglad, taki sobie co najwyzej, troche babski na dodatek...
Czimi
Stały forumowicz

02 Lis 2011, 20:40

Myślałem o Yarisie (często w sumie doradzacie ją na forum). Mi jednak nie pasuje to, że prędkościomierz jest na środku deski rozdzielczej. Mój ojciec ma Primerę i jakoś się nie mogłem przyzwyczaić do takiego układu.
Pimple
Nowicjusz