Audi A3 1.6 - Falujące obroty i gaśnięcie silnika

27 Paź 2014, 18:30

Witam, mam dość dziwny problem ze swoim Audi A3 8L 1.6 benzyna. Ciężko opisać to w dwóch, trzech zdaniach, więc może po krótce opowiem, jakimi objawami to się charakteryzuje.

1. Jadę sobie w mieście, między światłami a więc często hamowanie, ruszanie. Przy ruszaniu jak puszczam sprzęgło i dodaje gazu to w pierwszym momencie obroty spadają maksymalnie w dół i auto zamula, czasem potrafi zgasnąć.

2. Na biegu jałowym jak lekko musnę gaz to auto też najpierw obroty w dół, później dopiero w górę. Czasem potrafi zgasnąć.

3. Przy ostrym hamowaniu także potrafi zamulić/zgasnąć.

+ Czasem po takich zgaśnięciach potrafi ciężko odpalać bez mocnego dodania gazu nie chce odpalić i czuć po tym dodaniu gazu paliwem.

Najczęściej właśnie taki problem jest w korku na światłach gdzie dużo hamowania i ruszania.

Byłem u elektryka i na czuja wymienił czujnik halla - nie pomogło.

Gdzie szukać usterki? Pompka paliwowa?
onlajnok
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 02 2004
Auto: Audi A3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

27 Paź 2014, 21:20

Witamy. Na początku proponuję skupić się na podtrzymaniu biegu jałowego czyli przepustnicy i elementów ściśle z nią powiązanych (potencjometr itp.) Należy skontrolować stan czystości przepustnicy ew. wyczyścić i dokonać adaptacji.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

15 Lis 2014, 16:28

Witam,
przepustnica wymieniona i zaadaptowana u elektromechanika. Samochód już nie gaśnie, nie dławi się. Problem w tym, że na jałowych niemalże cały czas skacze do 1800-2000 obrotów i utrzymuje, nie bardzo wiem gdzie szukać problemu? Pod kompem pokazało, że komputer nie widzi jakby odpuszczenia pedału gazu.
onlajnok
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 02 2004
Auto: Audi A3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998