Audi A3 1.6 vs Honda Civic 1.4 vs inne

13 Mar 2013, 10:43

Witam,
Dopiero co zrobiłem prawo jazdy no i myślę nad kupnem jakiegoś pierwszego samochodu :)
Kwota jaką mogę przeznaczyć to max. 9-10 tys. razem z opłatami.
Mam "okazję" kupić Audi A3 1.6 z 1998r. do 7000 zł. Stan podobno znakomity, oczywiście przed kupnem sprawdziłbym go u znajomego mechanika. Autko wydawało by się idealne, ale jest jeden istotny minus: BRAK KLIMATYZACJI i chyba dlatego taka cena.
Inna możliwość to oczywiście Honda Civic 1.4 z 1997-1999. Jak patrzyłem to sporo można znaleźć do tych 8 tys.
Teraz moje pytanie jest takie, co polecacie? Lub jakieś inne samochody. Autko musi być w miarę ekonomiczne ale przede wszystkim chcę aby mi dawało przyjemność z jazdy. Musi być dynamiczne, ale bez przesady, gdyż tak jak mówię to mój pierwszy samochód. Moim wymarzonym jest Mitsubishi Eclipse II generacji , ale zdaję sobie sprawę, że to trochę przesada z takim autem. Spalanie, moc itp. Proszę nie pisać o GOLFach czy Fiatach, bo jednak nie chcę dać tyle pieniążków na młode i zadbane seicento.

Jeszcze mam pytanie propo tego AUDI i Hondy. Jakie plusy, jakie minusy? Jak sprawa ze spalaniem, częściami, co się często psuje? Jestem w sumie napalony na tą A3, ale ta klimatyzacja. W Hondzie za 8 tys. by była. Jak to jest, wiem że spalanie większe jak kilma. To jest taka niezbędna rzecz? Czy spokojnie da się to przetrwać bez w upalne dni? Dodam, że Audica ma szyberdach, więc to chyba jakaś rekompensata. Będę raczej jeździł niewiele. Pewnie max 5 tys. km na rok. I jakie inne samochody (hatchback, coupe)?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
tajwan94
Obserwowany

Auto: Nie mam

13 Mar 2013, 12:06

Zdecydowanie A3. Wsiądź sobie do A3 i Civica i porównaj jakośc wykończenia oraz materiały użyte do jego wykończenia. W Audi to najwyższa klasa w klasie kompakt w tamtych czasach. Natomiast w Hondzie to typowy "Japan bida plastik", a nawet nazwałbym to ceratą. Fakt silnik Hondy może jest bardziej dynamiczny, jednak potrzebuje do tego wysokich obrotów, a co za tym idzie bardzo rośnie wtedy zużycie paliwa. Przy niskich obrotach to typowy zamuł. Ceny i dostęnośc części również na koszyśc Audi. Jednak przy twoich rocznych przebigach to auto raczej będzie się psuło z zastania :D. Jak dla mnie zdecydowanym zwycięzcą tego pojedynku jest A3. Polecałbym również rozejrzec się za Seatem Leonem. Auto z wnętrzem od A3 w 5-cio drzwiowym nadwoziu i z bardziej sportowym charakterem.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

13 Mar 2013, 13:07

tajwan94 napisał(a):Jestem w sumie napalony na tą A3, ale ta klimatyzacja.

Szczerze nie kupił bym bez klimy.
I lepszy jest silnik 1,8 - te 1,6 są za słabe i palą tyle samo co te 1,8 bo żeby to jechało musisz trzymać większe obroty ( a jeszcze 1,6 z klimą to dopiero porażka)
Moja a4 jakoś dawała rade ale i tak żałowałem, że nie kupiłem z turbo.
Coś takiego bym ci polecił.
[link do oferty na Allegro wygasł]
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

13 Mar 2013, 14:39

a jak jest z ubezpieczeniem?
Jakie różnice są między np. Polo 1.2 , a takim Audi A3 1.8 ?
Tzn. ja bym był współwłaścicielem wraz z ojcem, a on ma zniżki 60% za bezszkodową jazdę.
Widzę, że średnie spalanie według autocentrum.pl A3 1.8 to 9,6l. Trochę za dużo :(
Jedyny plus tego, że nie ma klimy to właśnie to spalanie, że nie będzie wyższe. Tak to by się pewnie ciągle na klimie jeździło i w tedy podobno nawet z 2 l. więcej może na mieście ciągnąć (tak czytałem).

No właśnie w tym Civicu to wnętrze wręcz odstrasza :(
tajwan94
Obserwowany

Auto: Nie mam

13 Mar 2013, 22:22

Ja bym bral Audyne. Bedziesz mial spokoj z blacha (jesli nie byla bita). Japonce to dobre auta, ale w tych mlodszych blacha mnie przeraza..... :/
Damian106
Początkujący

Prawo jazdy: 15 11 2006
Auto: Mitsubishi Colt

19 Mar 2013, 01:07

Witam ja szukając auta do żony interesowałem się audi a3 rocznik 97-2000r.Przeważnie był klimatronik a mało manual ,poszukaj innego..Ja a3 nie kupiłem ...bo żonie się ostatecznie nie spodobał jak zobaczyła w auto komisie obok a3 fokusa ...ale to sprawa gustu.
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zapinać pasy dziecku w foteliku samochodowym?
    Wszystkie foteliki mają chronić nasze pociechy, jednak żeby tak się stało trzeba zadbać w pierwszej kolejności o prawidłowe zamontowanie fotelika w samochodzie. Jak to zrobić prawidłowo dowiemy się z porady: Jak zamontować ...