Audi A3 1.6 vs Honda Civic 1.4 vs inne

13 Mar 2013, 10:43

Witam,
Dopiero co zrobiłem prawo jazdy no i myślę nad kupnem jakiegoś pierwszego samochodu :)
Kwota jaką mogę przeznaczyć to max. 9-10 tys. razem z opłatami.
Mam "okazję" kupić Audi A3 1.6 z 1998r. do 7000 zł. Stan podobno znakomity, oczywiście przed kupnem sprawdziłbym go u znajomego mechanika. Autko wydawało by się idealne, ale jest jeden istotny minus: BRAK KLIMATYZACJI i chyba dlatego taka cena.
Inna możliwość to oczywiście Honda Civic 1.4 z 1997-1999. Jak patrzyłem to sporo można znaleźć do tych 8 tys.
Teraz moje pytanie jest takie, co polecacie? Lub jakieś inne samochody. Autko musi być w miarę ekonomiczne ale przede wszystkim chcę aby mi dawało przyjemność z jazdy. Musi być dynamiczne, ale bez przesady, gdyż tak jak mówię to mój pierwszy samochód. Moim wymarzonym jest Mitsubishi Eclipse II generacji , ale zdaję sobie sprawę, że to trochę przesada z takim autem. Spalanie, moc itp. Proszę nie pisać o GOLFach czy Fiatach, bo jednak nie chcę dać tyle pieniążków na młode i zadbane seicento.

Jeszcze mam pytanie propo tego AUDI i Hondy. Jakie plusy, jakie minusy? Jak sprawa ze spalaniem, częściami, co się często psuje? Jestem w sumie napalony na tą A3, ale ta klimatyzacja. W Hondzie za 8 tys. by była. Jak to jest, wiem że spalanie większe jak kilma. To jest taka niezbędna rzecz? Czy spokojnie da się to przetrwać bez w upalne dni? Dodam, że Audica ma szyberdach, więc to chyba jakaś rekompensata. Będę raczej jeździł niewiele. Pewnie max 5 tys. km na rok. I jakie inne samochody (hatchback, coupe)?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
tajwan94
Obserwowany

Auto: Nie mam

13 Mar 2013, 12:06

Zdecydowanie A3. Wsiądź sobie do A3 i Civica i porównaj jakośc wykończenia oraz materiały użyte do jego wykończenia. W Audi to najwyższa klasa w klasie kompakt w tamtych czasach. Natomiast w Hondzie to typowy "Japan bida plastik", a nawet nazwałbym to ceratą. Fakt silnik Hondy może jest bardziej dynamiczny, jednak potrzebuje do tego wysokich obrotów, a co za tym idzie bardzo rośnie wtedy zużycie paliwa. Przy niskich obrotach to typowy zamuł. Ceny i dostęnośc części również na koszyśc Audi. Jednak przy twoich rocznych przebigach to auto raczej będzie się psuło z zastania :D. Jak dla mnie zdecydowanym zwycięzcą tego pojedynku jest A3. Polecałbym również rozejrzec się za Seatem Leonem. Auto z wnętrzem od A3 w 5-cio drzwiowym nadwoziu i z bardziej sportowym charakterem.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

13 Mar 2013, 13:07

tajwan94 napisał(a):Jestem w sumie napalony na tą A3, ale ta klimatyzacja.

Szczerze nie kupił bym bez klimy.
I lepszy jest silnik 1,8 - te 1,6 są za słabe i palą tyle samo co te 1,8 bo żeby to jechało musisz trzymać większe obroty ( a jeszcze 1,6 z klimą to dopiero porażka)
Moja a4 jakoś dawała rade ale i tak żałowałem, że nie kupiłem z turbo.
Coś takiego bym ci polecił.
[link do oferty na Allegro wygasł]
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

13 Mar 2013, 14:39

a jak jest z ubezpieczeniem?
Jakie różnice są między np. Polo 1.2 , a takim Audi A3 1.8 ?
Tzn. ja bym był współwłaścicielem wraz z ojcem, a on ma zniżki 60% za bezszkodową jazdę.
Widzę, że średnie spalanie według autocentrum.pl A3 1.8 to 9,6l. Trochę za dużo :(
Jedyny plus tego, że nie ma klimy to właśnie to spalanie, że nie będzie wyższe. Tak to by się pewnie ciągle na klimie jeździło i w tedy podobno nawet z 2 l. więcej może na mieście ciągnąć (tak czytałem).

No właśnie w tym Civicu to wnętrze wręcz odstrasza :(
tajwan94
Obserwowany

Auto: Nie mam

13 Mar 2013, 22:22

Ja bym bral Audyne. Bedziesz mial spokoj z blacha (jesli nie byla bita). Japonce to dobre auta, ale w tych mlodszych blacha mnie przeraza..... :/
Damian106
Początkujący

Prawo jazdy: 15 11 2006
Auto: Mitsubishi Colt

19 Mar 2013, 01:07

Witam ja szukając auta do żony interesowałem się audi a3 rocznik 97-2000r.Przeważnie był klimatronik a mało manual ,poszukaj innego..Ja a3 nie kupiłem ...bo żonie się ostatecznie nie spodobał jak zobaczyła w auto komisie obok a3 fokusa ...ale to sprawa gustu.
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sposoby na zmniejszenie kosztów ubezpieczenia samochodu
    Niestety koszty ubezpieczenia samochodu wciąż rosną. Zindywidualizowany sposób liczenia składki oraz zwiększające się sumy wypłaconych odszkodowań dają się we znaki właścicielom samochodów, nawet tym bezszkodowym. ...
    Hyundai Santa Fe Nowej Generacji
    "Nowy Santa Fe kontynuuje globalny sukces modelu. Zaprezentowany w 2001 roku, model Santa Fe pierwszej generacji jest podstawą wiarygodności i doświadczenia marki w segmencie SUV" powiedział Thomas A. Schmid, Dyrektor Operacyjny ...