Audi a3 1.8t 150 KM - auto drga przy przyspieszaniu. Na luzie ok

17 Wrz 2017, 18:18

Witam.
Wszystko z samochodem bylo ok dopuki nie ruszylem gwaltownie "strzalem ze sprzegla" i skrecilem maksymalnie kolami, po tym incydencie kiedy przyspieszam samochod zaczyna drgac a jak poloze noge na gazie lub zdejmuje szarpie, na luzie jest ok nic nie drga ale na biegu wraz z obrotami i predkoscia samochod coraz bardziej drzy. Wydaje mi sie ze to przegub lub kolo dwumasowe a jak nie to mozliwe ze poduszka pod skrzynia. Prosze o pomoc i odrazu jak ktos sie orientuje ile by to kosztowalo. :) Samochod audi a3 1.8 t 150km.
baqbaqbaq
Obserwowany

Auto: audi a3
Silnik: 1.8 t 150 KM

19 Wrz 2017, 13:17

A jak puścisz sprzęgło i wrzucisz na 1 to słyszysz metaliczne stuki lub dźwięk? Jeżeli tak to faktyczni dwumas na wykończeniu, poza tym równie dobrze może być to poduszka silnika, sprawdź u mechanika, części kupisz bez problemu w sklepach online.
MdmParts
Nowicjusz

Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

19 Wrz 2017, 18:24

Koło dwumasowe lub poduszkę pod silnikiem możesz sprawdzić w następujący sposób
-Odpalasz auto
-Wrzucasz 1
-Wciskasz hamulec
-powoli manerwujesz sprzęgłem aby wywołać jak największy opór

Jeżeli po takim teście nic nie usłyszysz to ja stawiam że jakaś gumą od wahacza się zerwała.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Wrz 2017, 21:21

Witamy. Zdecydowanie należy zacząć od sprawdzenia przegubów napędowych i zawieszenia. Przy gwałtownym ruszaniu na skręconych kołach łatwo uszkodzić przeguby.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

29 Wrz 2017, 19:16

Przeguby sprawdzisz jak np przy jeździe 90 km drga Ci drążek zmiany biegów. Wtedy któryś przegub jest uszkodzony
gruszon18
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 09 2012
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Golf 3
Silnik: 1.8 GT KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1993

29 Wrz 2017, 19:24

gruszon18 napisał(a):Przeguby sprawdzisz jak np przy jeździe 90 km drga Ci drążek zmiany biegów. Wtedy któryś przegub jest uszkodzony
bardzo ciekawa sygestia, nigdy nie słyszałem o takim sposobie, ale miałem kilka razy uszkodzony przegub w różnych autach i nic mi nie drżało więcej Twoja teoria nie do końca jest prawdziwa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyróżnienie w plebiscycie "Auto Lider" dla Audi S7
    Audi S7 zdobyło wyróżnienie w plebiscycie Auto Lider, który jest organizowanych w Polsce przez redakcję tygodnika Motor i miesięcznika Auto Świat. To sportowe z coupe zwyciężyło głosami czytelników i ...

29 Wrz 2017, 22:10

Zależy od rodzaju uszkodzenia.. ja po tym poznaję, bo mam ciężką nogę i nie patrzę czy ruszam z piskiem na wprost czy kręcę kołami
gruszon18
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 09 2012
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Golf 3
Silnik: 1.8 GT KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1993