REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Nie może mieć tyle chyba że od razu po wyłączeniu silnika. Sprawdź napięcie na akumulatorze po całonocnym postoju lub po jakiś ośmiu godzinach od wyłączenia silnika nie powinno być niższe niż 12,5V.Pikaczuu napisał(a): sprawdzili i niby wszystko ok, akumulator miał ponad 13V
Pod obciążeniem nie spadało niżej na wolnych obrotach? Jeżeli tak to można uznać że jest ok.Pikaczuu napisał(a):ładowanie było 13,85V wg nich ok..
Trzeba by też sprawdzić czy nie masz za dużego poboru prądu na postoju i tu też przydałby się multimetr za pomocą którego można by było to sprawdzić.Pikaczuu napisał(a):No ale z czegoś wynika ten spadek napięcia po nieco dłuższym postoju, a teraz jednak jest lato i temperatury dodatnie a co będzie jesienią a potem zimą?
To pożycz od kogoś lub kup sobie bo to się zawsze przydaje nie tylko przy samochodzie a można go kupić już za 20zł.Pikaczuu napisał(a):Niestety nie mam miernika cyfrowego
Tu masz wszystko dokładnie opisane na temat akumulatora akumulator-w-naszym-samochodzie-vt27383.htm Poniżej 12V to już śmierć kliniczna aku.Pikaczuu napisał(a):Więc zapytam w ten sposób - po 4-5 dniach jakie napięcie aku powinno być prawidłowe jeśli jest odpowiednio ładowany i nie jest już stary do śmietnika?Czy może spaść poniżej 12V czy raczej nie?
To nie jest prąd rozruchowy a napięcie ładowania generowane przez alternator które regulator napięcia powinien utrzymywać w przedziale 1,8 - 14,4V w zależności od obciążenia układu włączonymi odbiornikami prądu i od obrotów silnika.Pikaczuu napisał(a):I kolejna rzecz jaki tak na prawdę prawidłowy jest prąd rozruchowy?czy 13,8V można uznać że jest ok? Czy zdecydowanie powinno być lepiej bardziej 14V?
TakPikaczuu napisał(a):Macie jakieś wskazówki? Miernik do rąk tak?
Nie, bo znowu powiedzą Ci to samo. Poza tym jak przejedziesz nawet kawałek to nie powiedzą ci jakie napięcie ma akumulator w stanie spoczynku po dłuższym czasie postoju.Pikaczuu napisał(a):A może lepiej odczekać znowu i wtedy podjechać takim autem od razu prosto do sklepu niech to wszystko sprawdzą?
Prawdopodobnie napięcie na akumulatorze spada za nisko.Pikaczuu napisał(a):po 4-5 dniowym postoju zaświeca się przy rozruchu kontrolka ABS-u i wyraźnie rozrusznik słabiej kręci.
Da radę.Pikaczuu napisał(a):Ok, pytanie czy taki multimetr za 20 zł da radę? Czy to zabawka?
Tak warto to zrobić i porównać z napięciem na klemach akumulatora.Pikaczuu napisał(a):Ktoś mi też doradzał żeby zmierzyć napięcie na alternatorze a nie klemach aku.
Za nisko, a jak dodasz trochę gazu (1500obr) to rośnie do min. ponad 13,8V?Pikaczuu napisał(a):A jak podpinam kompa (no bo tak jak mówiłem nie mam miernika) to w blokach po włączeniu świateł spada do 13,4V jak włącze nawiew climatronika to nawet 13,2V
Przy światłach i dmuchawie raczej nie powinno spaść niżej na wolnych obrotach. Jak jest niżej to może być wina samego alternatora skoro regulator jest wymieniony.Pikaczuu napisał(a):Bo rozumiem, że 13,8 jest ok jak jest obciążenie tak?A jak go nie ma? to alternator niedomaga?
Sprawdź po jednym dniu zobaczysz co wyjdzie.Pikaczuu napisał(a):Tak pomyślałem żeby mając miernik za 4-5 dni nie ruszając auta, podejść sprawdzić napięcie no i właśnie pytanie, jakie ono będzie?
Tak wpinasz się w obwód przy klemie minusowej i jak masz maskę otwartą to tylko czujnik od maski musisz wcisnąć następnie zamykasz normalnie auto pilotem. Sprawdzasz ile pobiera prądu ale dobrze jest poczekać nawet do około 20 min bo niektóre systemy potrafią się czasem chwilę usypiać zanim spadnie pobór prądu.Pikaczuu napisał(a):A jak chce sprawdzić czy coś bierze prąd - to trzeba się wpiąć miernikiem w obwód tak? ale zamknąć maskę i drzwi centralnym? Czy może być auto otwarte? Bo może centralny wariuje i coś świruje.
Trzeba wtedy dobrze sprawdzić masę i kabel prądowy z alternatora który idzie do akumulatora.Pikaczuu napisał(a):Ok a co w sytuacji gdyby miernik pokazywał wyższe napięcie przy alternatorze a niższe przy akumulatorze?
jest to pobudzenie akumulatora a nie powinno mieć wpływu na jego napicie po czasie postoju kilku godzin i spokojnie możesz sprawdzić jakie wtedy masz wartości.Pikaczuu napisał(a):Dobra to jeszcze jedno pytanie a ten pomiar napięcia aku po jednym dniu, to czy otwieranie centralnym auta nie wpłynie na wartości z akumulatora?Bo jednak prąd idzie żeby ruszyć zamek, którym steruje z pilota tak?Czy to nie ma znaczenia?
Takie coś u mnie nie przejdzie na pewno, na mijaniach nawet 14V nie mam ale muszę sprawdzić czy przy alternatorze też tak jest bo to faktycznie może być kwestia przewodów jakiśMotoAlbercik napisał(a):więc akseptowalne jest napięcie około 14V
a co to za różnica? są pewne granice sprawności i nie ma tu gadania czy nowy czy 20 letni, Ty masz napięcie bez obciążenia takie jakie powinno być minimum z max obciążeniem.Pikaczuu napisał(a):Ale może te 14,4 to minimum na nówce alternatorze a nie 20 letnim
no są pewne odchyły, pisał o nich motoAlbercik ale u ciebie jest grubo mniej niz normaPikaczuu napisał(a):Ale no nie wiem czy te 14,4 każde auto musi mieć czy są pewne odchyły
Włączyć światła, radio lub dmuchawę świeżego powietrza, każdy z tych odbiorników powoduje przepływ prądu ok 3..7A. Regulator powinien ustawić napięcie na 13,5...14,8V
Jeżeli miernik wskaże napięcie dużo wyższe oznacza to uszkodzenie regulatora napięcia i konieczność jego wymiany, z kolei niższe napięcie świadczy o zużyciu szczotek alternatora - wymontować w takim przypadku alternator i oddać do naprawy.