Padł akumulator - gdzieś zrobiło się zwarcie

28 Wrz 2018, 05:17

Pękł mi zbiornik od płynu chłodzącego, rozlał się płyn i gdzieś zrobiło się zwarcie. Samochód nie chciał odpalić ale kiedy wymieniłem akumulator odpala bez problemu. Tzn ze akumulator do wymiany. Moje pytanie to gdzie mogło zrobić się to zwarcie?
jakubplusa
Obserwowany

Zdjęcia: 0

28 Wrz 2018, 11:36

jakubplusa napisał(a):kiedy wymieniłem akumulator odpala bez problemu
Czyli winny jest stary akumulator. Sprawdź czy obudowa nie jest pęknięta w starym akumulatorze, być może zrobiło się w nim zwarcie płyn chłodzący jest bardzo gorący a pewnie zbiornik pękł przy w pełni nagrzanym płynie.

Sprawdź jakie masz napięcie na biegunach uszkodzonego akumulatora i daj znać?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Wrz 2018, 12:52

jakubplusa napisał(a):Moje pytanie to gdzie mogło zrobić się to zwarcie?

Zapewne płyn dostał się do jakieś złącza, które jest w miejscu, w którym rozlał się płyn.. Potem wysechł i teraz jest ok.
Akumulator niekoniecznie musi być do wyrzucenia. Spróbuj go naładować. Być może z powodu zwarcia poprostu się rozładował. Niewiadomo na czym było to zwarcie i jak długo trwało. W komorze silnika jest dużo przewodów, kóre nie są zabezpieczone bezpiecznikami, które mogłyby się przepaić podczas zwarcia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wynajem Porsche - spełnij swoje marzenia
    Branża motoryzacyjna zmienia się bardzo dynamicznie, jednak są takie nazwy, które od lat niezmiennie wywołują szybsze bicie serca wśród jej miłośników. Jedną z nich jest Porsche. Założona w 1931 roku ...