Audi A3 1.8T - skąd ten dźwięk?!

10 Cze 2019, 11:19

Cześć! Jakieś 3 miesiące temu kupiłem audi a3 z końcówki 2002 roku, z silnikiem 1.8t 150km oznaczenie silnika AUM. Zastanawia mnie jeden dźwięk i nie wiem czy z czymś jest problem, czy to normalne, ale gdy silnik jest całkowicie zimny to zaczyna tak jakby coś pompować jakby sprężarka jakaś. Będzie słychać na załączonym filmiku, trwa to około 40/50sekund i jest takie charakterystyczne odcięcie, tez słychać na filmie. Dodam tylko, ze czasami auto nie przyspiesza mi równomiernie, nie wiem od czego to zależy, (cewka może się kończy kolejna, jedna wymieniłem) ale czasami ciągnie ładnie rowno, a czasami na wyższych obrotach, tak jakby na chwile ja coś przerywało, wyczuwalne na 2/3 biegu przede wszystkim.
Link do filmu:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dodałem jeszcze film jako załącznik.
Jeśli zły dział, przepraszam. Pozdrawiam!
Hans98
Nowicjusz

• 10 Cze 2019, 12:29

Chodzi jak by ci się załączyła jakaś sprężarka powietrza po czym po osiągnięciu ciśnienia następuje spust bezpieczeństwa i wyłącza się.
    Słuchałeś pod maską skąd dokładnie dochodzi ten dźwięk?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

10 Cze 2019, 16:38

To tylko na zimnym się dzieje-? czy na gorącym też-?. Może kolektor masz pęknięty,lub wydmuchało uszczelkę.Odgłos na filmiku jednak sugeruje że załącza ci się jakiś wariat-po czym słychać wyraźnie psyttta i odcięcie.Tylko pytanie czego na tak krótkim cyklu pracy i zimnym silniku.Czujesz zapach spalin w aucie kiedy ruszasz-?
    fiatcoupepolska. pl
    fiatcoupe
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
    Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
    Silnik: 2.0.20VT-220 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe
    Rok produkcji: 1997

10 Cze 2019, 22:17

Dokładnie nie wiem z jakiego miejsca, bo nie mam kanału a nie nasłuchiwałem się aż tak dokładnie. Dzieje się to tylko na zimnym silniku, pierwsze odpalanie w ciągu dnia lub jak z rana gdzieś pojadę No i wieczorem gdzieś ruszam to tez (czasami). Spalin nie czuć w aucie, jak czasami odpalę zimne auto i zamykam bramę to tez ich nie czuję. Coś musi być nie tak, bo miałem 3 lata temu takie samo audi z tym samym silnikiem i oznaczeniem i nie było czego takiego. Zawiozłem dzisiaj auto na wymianę rozrządu do mechanika i powiedziałem, żeby to sprawdził, ale nie wiem czy ogarnie. Czasami po tej odcince, dopompowuje jeszcze przez dwie/trzy sekundy i wtedy jest całkowita cisza, silnik pracuje cicho. Nie mam pojęcia, już szukałem po forach i yt czy ktoś tak miał, ale nie mogłem znaleźć nic. Irytuje mnie to, No i zastanawiam się czy to od tego nie jest ten problem z tym, ze czasami przerywa tak jakby jak mocniej przyspieszam.
    Hans98
    Nowicjusz

10 Cze 2019, 22:34

Pompa powietrza wtórnego (?)
    Pionek
    Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
    Silnik: 1,4 TSI 122@150
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe
    Skrzynia biegów: Manualna

10 Cze 2019, 23:02

Bardzo prawdopodobne, bo jak tak patrzyłem na filmiki z tym problemem to dźwięk jest podobny, muszę nakierować jutro mechanika. A to może być przyczyna tego, to auto tak przyspiesza czasami z takimi jakby przerwami na ułamek sekundy?

@edit jak tak wsłuchałem się w dłuższa wersje filmiku, to wydaje mi się, ze jest to po prawej stronie silnika jak stoję przed maska lub po lewej jak siedzę na kierownica :) jak kto woli, jeśli to cokolwiek pomoże
    Hans98
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

11 Cze 2019, 09:48

@Pionek może mieć rację ponieważ pompa powietrza wtórnego pracuje na zimnym silniku maksymalnie do 90 sek. u ciebie trochę krócej. Problemem może być tez zawór powietrza wtórnego przed pompą być może jest on zblokowany przez co pompa ma problem i tak hałasuje do tego słychać po wyłączeniu taki dźwięk jakby było uwalniane powstałe nadciśnienie.

Zerknij sobie na ten filmik on fajnie wyjaśnia działanie takiej pomy powietrza wtórnego i opisuje jak sprawdzić krok po kroku czy układ funkcjonuje prawidłowo.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Cichy77
    Forumowicz VIP

11 Cze 2019, 12:04

A to może być powodem tego, ze to auto nie przyspiesza czasami równomiernie i tak jak powinno? Czy to nie ma z tym nic wspólnego?
    Hans98
    Nowicjusz

13 Cze 2019, 11:08

Hans98 napisał(a):A to może być powodem tego, ze to auto nie przyspiesza czasami równomiernie i tak jak powinno?
    Trzeba sprawdzić EGR i czy masz jakieś błędy w sterowniku?
    Hans98 napisał(a):Czy to nie ma z tym nic wspólnego?
    Raczej nie powinno mieć znaczenia ale w przypadku uszkodzonego zaworu zespolonego który jest za pompą powietrza wtórnego gazy z układu wydechowego mogły by dostać się do pompy uszkodzić ją a dalej do układu dolotowego co mogłoby z kolei powodować problemy z nierównomierną praca silnika.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

19 Cze 2019, 16:13

Odebrałem właśnie auto od mechanika i ten dźwięk był spowodowany tym, ze rozeszły się nity gdzieś tam na sprężarce czy coś tak mi nie wytłumaczył zbytnio i jak ona pompowała, i dostała ciśnienia to się rozszczelniało
    Hans98
    Nowicjusz