Audi A3 1.9 TDI 110 KM - prośba laika o wstępną ocenę

25 Lip 2010, 17:18

Witam,

Wpadła okazja na aukcji i chcę zobaczyć jak najszybciej samochód, który jest w linku poniżej (przeczytajcie też proszę opis):

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dowiedziałem się telefonicznie od właściciela:

- przegląd robiony 2 miesiące temu
- na nowym rozrządzie przejechane ok. 20.000
- osoba jest świadoma, że licznik był kręcony i przebieg nie jest realny (jak kupowała przed rokiem byłą tego świadoma)
- rdzy brak
- uszkodzenia: stłuczka z tyłu (na zdjęciach pokazane) oraz nie działająca prawidłowo szyba od strony kierowcy
- facet jest 2gim właścicielem, samochód sprowadzony rok temu z Niemiec

Oceńcie proszę po zdjęciach wg. Was czy warto się tym samochodem interesować.

Dodatkowo o co zapytać przy konkretnie tym samochodzie i na co zwrócić szczególną uwagę (ogólne wskazówki wyczytałem na Waszym forum)

Będzie to mój pierwszy samochód. Zaznaczam, że nie jestem "najarany" na tę furę. Widziałem w przeciągu 2 miesięcy wiele samochód: astry II, peugeoty 206 itd. itd. i szukam dalej.

Z góry bardzo dziękuję :)

[ Dodano: 25 Lipiec 2010, 17:54 ]
up
Farshu
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

25 Lip 2010, 18:09

Mało zdjęć. Nic konkretnego poza wgnieceniem sprzedający nie ukazał. Dziwi mnie fakt, że nie zrobił zdjęcia skórzanej tapicerki - większość sprzedawców daje takie jako pierwsze :grin:
Zauważyłem, że klosze świateł przednich są nierówno spasowane z kloszami kierunkowskazów a poza tym na zdjęciu gdzie pokazane jest wgniecenie widoczny jest emblemat TDI, cały jest srebrny co wskazywałoby, że auto ma 90KM.
mistrz27
Początkujący

25 Lip 2010, 19:13

mistrz27 napisał(a):Mało zdjęć. Nic konkretnego poza wgnieceniem sprzedający nie ukazał. Dziwi mnie fakt, że nie zrobił zdjęcia skórzanej tapicerki - większość sprzedawców daje takie jako pierwsze :grin:
Zauważyłem, że klosze świateł przednich są nierówno spasowane z kloszami kierunkowskazów a poza tym na zdjęciu gdzie pokazane jest wgniecenie widoczny jest emblemat TDI, cały jest srebrny co wskazywałoby, że auto ma 90KM.

Czyli wychodzi na to, ze raczej był bity z przodu? W sumie bity nie znaczy, że szrot zawsze, prawda?
Hmm z tym emblematem to mnie zdziwiłeś.

To jak, na co szczególnie zwrócić uwagę?
A może dać sobie spokój?
Farshu
Nowicjusz

25 Lip 2010, 19:26

W tej cenie znajdziesz równie coś dobrego. Dziwna sprawa z tym znaczkiem.
ax341
Początkujący

Miejscowość: Slask

25 Lip 2010, 19:34

ax341 napisał(a):W tej cenie znajdziesz równie coś dobrego. Dziwna sprawa z tym znaczkiem.

Hmm o ten znacze to aż tak się nie martwię bo: mógł zostać po prostu przyklejony bo wcześniej nie było; koleś popieprzył sprawę i silnik serio ma 90KM a nie 110 ... albo wymieniana była klapa ;)

Oglądać czy nie oglądać?
Umówiłem się na jutro.
Farshu
Nowicjusz

25 Lip 2010, 19:53

Ciężko powiedzieć czy walony. Może lekko, może mocno. Jak masz w miarę blisko to jedź. Pożycz od kogoś miernik lakieru. Ja teraz bez mojego się nie ruszam :grin: . Kurcze czasami auta są tak zrobione że gołym okiem nic nie widać. Najlepiej zapytaj się właściciela telefonicznie czy zgadza się na zbadanie auta miernikiem lakieru i ewentualnie na stacji diagnostycznej. Jeżeli się nie zgodzi to znaczy, że auto ma jakąś wadę ukryta bo w przeciwnym przypadku co mu zależy! Ja zawsze dzwonię i się o to pytam. Jeżeli ktoś się nie zgadza to daję sobie spokój, szkoda paliwa i czasu. Tobie też tak radzę!
mistrz27
Początkujący

25 Lip 2010, 19:53

Jak masz blisko to oglądaj
ax341
Początkujący

Miejscowość: Slask

25 Lip 2010, 19:59

mistrz27 napisał(a):Ciężko powiedzieć czy walony. Może lekko, może mocno. Jak masz w miarę blisko to jedź. Pożycz od kogoś miernik lakieru. Ja teraz bez mojego się nie ruszam :grin: . Kurcze czasami auta są tak zrobione że gołym okiem nic nie widać. Najlepiej zapytaj się właściciela telefonicznie czy zgadza się na zbadanie auta miernikiem lakieru i ewentualnie na stacji diagnostycznej. Jeżeli się nie zgodzi to znaczy, że auto ma jakąś wadę ukryta bo w przeciwnym przypadku co mu zależy! Ja zawsze dzwonię i się o to pytam. Jeżeli ktoś się nie zgadza to daję sobie spokój, szkoda paliwa i czasu. Tobie też tak radzę!

Dzwoniłem do faceta i oczywiście na wstępie zapytałem czy nie będzie problemu żeby wziąć go na jakiś warsztat, na kanał, pod komputer podłączyć itd. Odpowiedział, że nie ma problemu. Jednak będę tam jechać dość późno (19:00) więc zapytałem czy ma gdzieś blisko warsztat. Powiedział, że zadzwoni i poprosi o możliwość przeglądu fury u mechanika gdzie zmieniał rozrząd.
Farshu
Nowicjusz

25 Lip 2010, 20:57

Taaa a ten mechanik powie Ci że wszystko jest ok i Ty go weżmiesz :mrgreen: ja bym jechał go obejrzeć z kimś kto jest oblatany w tych sprawach albo poprostu wybrał samemu warsztat.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Lip 2010, 21:38

barol91 napisał(a):Taaa a ten mechanik powie Ci że wszystko jest ok i Ty go weżmiesz :mrgreen: ja bym jechał go obejrzeć z kimś kto jest oblatany w tych sprawach albo poprostu wybrał samemu warsztat.

Całkowicie się zgadzam z "barol91". Jak masz jechać do zaufanego warsztatu właściciela auta to lepiej weź jakiegoś mechanika. Znam przypadek jak jeden z komisów auta sprawdzał po drugiej stronie ulicy na Stacji Diagnostycznej. Wszystkie były "jajeczka". Diagnosta oszukiwał. A wydawać by się mogło, że na Stacjach Diagnostycznych nie ma kumpli bo przecież chodzi tu o bezpieczeństwo przyszłego właściciela a jednak?
mistrz27
Początkujący

25 Lip 2010, 21:45

mistrz27 napisał(a):
barol91 napisał(a):Taaa a ten mechanik powie Ci że wszystko jest ok i Ty go weżmiesz :mrgreen: ja bym jechał go obejrzeć z kimś kto jest oblatany w tych sprawach albo poprostu wybrał samemu warsztat.

Całkowicie się zgadzam z "barol91". Jak masz jechać do zaufanego warsztatu właściciela auta to lepiej weź jakiegoś mechanika. Znam przypadek jak jeden z komisów auta sprawdzał po drugiej stronie ulicy na Stacji Diagnostycznej. Wszystkie były "jajeczka". Diagnosta oszukiwał. A wydawać by się mogło, że na Stacjach Diagnostycznych nie ma kumpli bo przecież chodzi tu o bezpieczeństwo przyszłego właściciela a jednak?

W związku z tym zrobię w ten sposób. Najpierw pojadę tam z kumplem i posprawdzamy wszystko na nasze oko, przejażdżka furą itd. oraz tipy z forum jak a3ke sprawdzać. Jeśli będzie wg. nas ok to następnego dnia wezmę mechanika. Może okazać się, że przyjedziemy i mechanik w ogóle nie będzie potrzebny więc po co mam mu dawać niepotrzebnie kilka stów za jego czas .
Farshu
Nowicjusz

25 Lip 2010, 22:19

No dokładnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012