Audi A3 1.9 TDI 2000 - wątpliwości po zakupie

07 Kwi 2015, 13:02

Witam

Jakiś czas temu zakupiłem Audi A3 1.9 TDI z 2000r. Teraz trochę żałuję bo natknąłem się przypadkowo na artykuły o psuciu się turbiny o rozbieganiu itp...

Czytałem że przed jazdą trzeba chwilę postać na zapalonym silniku. Po jeździe to samo żeby olej się schłodził i nie zepsuła się turbina. Czy jeśli przejadę np. 40 czy 50 km spokojną jazdą to też tak muszę robić? Po 10 km tak samo?

Spotkałem się też z artykułem o rozbieganiu się silnika. Jakie jest prawdopodobieństwo że z moim to się stanie?

Jak uniknąć rozbiegania się silnika? Po czym poznać że psuje się turbina?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Michałek
Nowicjusz

Auto: Audi A3

07 Kwi 2015, 15:01

przed rozpoczęciem jazdy turbo musi mieć optymalną temperaturę pracy (powinien być wskaźnik za zegarach temp. oleju ). tak samo po zakończonej jeździe w zależności jak jeździsz gdy bardzo dynamicznie to jest mu potrzebna chwila aby się zatrzymało i ostudziło gdy jak stary dziadek do kościoła to 30s-1min od zatrzymania się pojazdu na miejscu parkingowym. jeżeli chodzi o usterki to gdy zaczyna się kończyć to zazwyczaj staje się głośniejsze i gwiżdże albo jest odczuwalny brak mocy ( lecz nie musi to za każdym razem być turbo) ale zdarza się też tak ze nie ma żadnych objawów. gdy zaczyna się rozbiegać to tylko najwyższy bieg hamulce i strzał ze sprzęgła żeby zdusić bo przekręcenie kluczyka nic nie da :) wydaje mi się że wyjaśniłem jak nie to pisz postaram się to inaczej ująć
kowalkcn
Początkujący

Prawo jazdy: 14 12 1993
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Citroen C5 I, Peugeot 407, 205
Silnik: 2.2hdi133KM,2.0hdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

07 Kwi 2015, 22:49

czytałem o tym sposobie na zgaszenie silnika ale co robić aby do tego nie doszło? Wystarczy dbać o turbo aby nie rozbiegał się silnik? (podobno turbo ssie olej i stąd dochodzi do rozbiegania).

Jeśli chodzi o turbo to nawet jak mam w planach do przejechania 20 km to przed ruszeniem stoję 30 sekund i po dotarciu też 30 sekund?
Słyszałem że po grzaniu na autostradzie trzeba odczekać minutę więc myślałem że przy mniejszych odcinkach nie trzeba aż tak bardzo do tego się stosować (mimo że to robię ale jest to wkurzające).
Michałek
Nowicjusz

Auto: Audi A3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...