Audi A3 1,9 TDI , 2002, problem z odpaleniem na zimnym silniku

06 Lip 2017, 16:23

Witam
Bardzo proszę o pomoc. Mam problem z odpaleniem mojego ,,audika,, na zimnym silniku po dłuższym postoju ( całą noc) . Samochód odpala przy dłuższym kręceniu 3-5 razy wchodzi na obroty i chodzi równomiernie. Jeżeli go od razu zgaszę i próbuję jeszcze raz to odpala bez problemu. Został wymieniony filtr paliwa, uszczelnienia filtra paliwa, został założony zawór blokujący na przewodzie aby paliwo się nie cofało i było cały czas w układzie oraz przewód przeźroczysty aby zobaczyć czy nie zbierają się np. pęcherzyki powietrza ( to była jedna z tez że dostaję się powietrze do układu i stąd problem na zimnym silniku ) ,ale problem nadal występuję. Podpięty pod komputer nie wyrzuca żadnych błędów. Wyczytałem na forum, że może być to problem np. z czujnikiem temperatury, który podobno steruje dawką paliwa, ale nie mogę znaleźć nic więcej na ten temat.
Z góry dziękuje za pomoc
Hulky
Obserwowany

Auto: Audi A3
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2002

07 Lip 2017, 11:51

Hulky napisał(a): Podpięty pod komputer nie wyrzuca żadnych błędów. Wyczytałem na forum, że może być to problem np. z czujnikiem temperatury, który podobno steruje dawką paliwa, ale nie mogę znaleźć nic więcej na ten temat.
Jak miałeś podpięty samochód pod komputer sprawdzałeś może wartości temperatury jakie pokazuje czujnik? Jak nie i masz możliwość to sprawdź przed odpaleniem zimnego silnika jaką wskazuje wartość.

Można też spróbować go odpiąć i sprawdzić czy będzie inaczej odpalał.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sztuczna inteligencja ma rozładować korki w Bangkoku
    Toyota Mobility Foundation razem z partnerami publicznymi i prywatnymi uruchomiła nowy projekt, w którym zaawansowana analityka danych przy użyciu sztucznej inteligencji i technologii uczenia się maszyn posłuży do ...
    Przesiadka na opony zimowe i reguła 7 stopni Celsjusza
    Każda opona zimowa i opona letnia, jak sama nazwa wskazuje, stworzona została do odpowiedniego sezonu i bezpośrednio z tym związanych warunków drogowych. Przyjęto, że granicą, w której sezonowe opony zimowe ...