Audi A3 1,9 TDI vs. Honda Civic VI 1,4 iS

29 Lip 2009, 14:09

Witam

Zastanawiam się nad kupnem auta tak do 20 tys. zł (bez opłat).
Po wielu przemyśleniach na placu boju pozostały dwa modele: Audi A3 1,9 TDI (1999 - 2001) oraz Honda Civic VI 1,4 iS lub 1.5 VTEC (1999-2000).

Po pierwsze zdaję sobie sprawę, że jest to inny przedział cenowy. Tzn. Hondę dostanę od 11-15 tys. zł a Audi od 17 do 20-paru.
Zależy mi głównie na tym by zakupiony samochód był maksymalnie nieawaryjny i ekonomiczny w użytkowaniu.

Teraz pytanie: warto dopłacać do Audi i tego silnika 1,9 TDI czy też lepiej sobie odpuścić i szukać zadbanej Hondy?
Czy dużo oszczędzę na paliwie kupując tego Audi w porównaniu do Hondy? Będę jeździł pewnie tak około 7 - 15 tys. rocznie (głównie miasto). Warto się w takiej sytuacji pakować w diesla?

I według was, który z tych samochodów będzie się mniej psuł?
Proszę o poradę, bo nie mogę się zdecydować.
whitewolf
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

29 Lip 2009, 14:47

słyszałem że a3 to nie wypał audi. strasznie się sypie. a honda to jest honda. japończyk mniej wygodny mniej bajerów ale silnik nie do zajeżdżenia.
hiszpan1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Madryt

29 Lip 2009, 18:40

A czemu Honda nie ma innych aut np.VW,Opel,za ta cene nawet mozna znalesc niezla Mazde VW bedziesz mial duzej niz jakas Honde
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

29 Lip 2009, 18:54

A8 napisał(a):A czemu Honda nie ma innych aut np.VW,Opel,za ta cene nawet mozna znalesc niezla Mazde VW bedziesz mial duzej niz jakas Honde

ocb?
Polska rzeczywistość:
licznik do tyłu i w ludzi.
Zgroza...
hiszpan1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Madryt

29 Lip 2009, 19:22

Ja to rozszyfrowałem tak:
"Dlaczego honda? Nie ma innych aut? (np. vw, opel) Za tą cenę można nawet znaleźć niezłą mazdę. Volkswagena będziesz miał dłużej niż jakąś hondę."

Ja ma być przede wszystkim bezawaryjnie to ja bym polecał Corollę E12. Decydując między hondą i audi ja bym brał mimo wszystko hondę. Mając 20 tysięcy możesz przebierać w ofertach a i tak Ci jeszcze zostanie na paliwo.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

29 Lip 2009, 21:19

Tylko, że Civic przy A3 to taczka nie samochód...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kolejny body kit dla Lexusa LC
    Lexus LC zaskarbił sobie sympatię tunerów. Nic dziwnego, w końcu nie dość, że seryjnie wygląda świetnie, to jest klasycznym coupé z napędem na tył i V-ósemką albo mocną jednostką hybrydową pod maską. ...

30 Lip 2009, 08:30

Zdecydowanie Honda Civic

a co do taczek to i civic i audi a3 to taczki :twisted:

nie chcesz mieć taczek to kup auto z napędem na tylną oś.
andrewb25

30 Lip 2009, 17:50

hiszpan1 napisał(a):VW bedziesz mial duzej niz jakas Honde

Chyba jak sobie narysujesz i wytniesz... :roll:

A3 to także taczka...
Japanese cars rulez
tom7m2g
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy