AR 156, 166, Passat B5 po FL, Audi A4 do 35 tys.

29 Lip 2009, 18:53

Witam serdecznie! Jestem nowym forumowiczem ale od dłuższego czasu czytam posty. Zwracam się o pomoc w wyborze auta. Dysponuję kwotą do 35 tys., oczywiście interesuje mnie jak najmłodszy model z jak najlepszym wyposażeniem. Musi to być sedan, w dieslu. Moje typy:

1) AR 156 (lub 166) - po FL, 1,9 JTD
2) Passat B5 - po FL (1,9 TDI najlepiej 130KM)
3) Audi A4 B6

Najbardziej podoba mi się AR po FL i w porównaniu z pozostałymi dwoma za tą cenę mogę kupić młodsze auto z full opcją. No ale mit AR jest dalej żywy i wszyscy mnie straszą. Chociaż ja nie jestem zbytnio podatny na niego:) Zastanawiam się tylko czy między silnikiem 1,9 JTD a 1,9 JTDm będzie odczuwalna wielka różnica w czasie jazdy. No i jak to jest tak naprawdę z tą awaryjnością? Jak z cenami i dostępnością części/zamienników? Działam też na forum Alfaholików z racji upodobania do tej marki i w większości przekonują że to mit i jak zadbane auto to będzie ok.

Co do Passata lub Audi to w tej cenie będzie auto starsze, z większym przebiegiem i gorzej wyposażone. Myślę, że ceny części zbliżone, z tym że pewnie większa dostępność zamienników. Co do awaryjności to myślę, że jest tak jak ktoś powiedział, Passat się psuje bo złe drogi, Alfa bo awaryjna ;) Ja obecnie od 5 lat jeżdżę Golfem IV i mimo że dbam o autko (aż się niektórzy śmieją;) ) to i tak co jakiś czas coś szwankuje, a to czujnik ośw. wnętrza, a to zamek a w związku z tym autoalarm itp. Oczywiście wszystko na bieżąco naprawiam ale też nie mogę powiedzieć że VW jest bezawaryjne. Zwłaszcza że Passat B5 ma zawieszenie na wahaczach podobnie jak AR. No i Passat jest najbardziej kradzionym autem, zwłaszcza TDI :(

Poproszę o porady znawców motoryzacji i użytkowników w/w marek.

Pozdrawiam
Hormon
Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpacie

29 Lip 2009, 22:51

Ten stereotyp o Alfie jest nieprawdziwy i ja mogę ci to zagwarantować tylko musisz trafić oczywiście na zadbany egzemplarz. A tak od siebie to polecam ci silnik 2.4JTDm gdyż autko będzie żwawiej przyśpieszało a różnica w spalaniu nie będzie zbyt duża.
Ogólnie autko znakomicie się prowadzi jest wygodne i przestronne no i co najważniejsze jest BEZAWARYJNE
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

29 Lip 2009, 22:58

Pisałem wcześniej że jak kupisz Passata to Ci poleci zawieszenie bo mamy złe drogi, jak kupisz Alfę to dlatego że awaryjna :). A teraz do rzeczy, Alfa 156 po FL tj. 2004 i w górę (tak czasem i 2003 się trafi) jest już udanym modelem, pozbawionym wad poprzedników oraz ze wzmocnioną konstrukcją - tj. bezpieczniejsza. W tej cenie 1,9 JTD Multi-Jet będziesz miał duży wybór i myślę że trafisz na full wypas, w miarę zadbany - ale po przeglądnięciu z 10-20 szrotów - więc spokojnie.

Ze 166 po 2004r. będziesz musiał uważać, bo są modele w tej cenie ale to jest taka dolna granica, więc trzeba dobrze sprawdzać auto czy nie mina.

Reasumując tak jak Ci pisali (może pisaliśmy - bo też jestem na Alfaholicy.net) zależy od egzemplarza który kupisz - komuś się sypał bo myślał że samochód to traktor i nawet filtrów nie wymieniał przez 2 lata to później odpicuje i sprzeda tanio a Ty będziesz narzekał, ktoś kto dbał o auto to nie odda za 20k zł, zechce może i czasem 36k - ale w tym przypadku warto dać więcej za naprawdę zadbany (a nie odpicowany) wóz.

Co do Passatów to się nie wypowiadam bo to całkiem inna broszka. Jak Cię ciągnie do Alfy to bierz Alfę bo później będziesz zazdrościł ;).

szybki200 napisał(a):Ten stereotyp o Alfie jest nieprawdziwy i ja mogę ci to zagwarantować tylko musisz trafić oczywiście na zadbany egzemplarz. A tak od siebie to polecam ci silnik 2.4JTDm gdyż autko będzie żwawiej przyśpieszało a różnica w spalaniu nie będzie zbyt duża.
Ogólnie autko znakomicie się prowadzi jest wygodne i przestronne no i co najważniejsze jest BEZAWARYJNE

Nasz silniczek - 2,4 JTD Multi-Jet 175 KM seryjnie - ciężko będzie znaleźć zadbany w tej cenie, po pierwsze że mało jest egzemplarzy z nim a po drugie że większość to zarżnięte szroty - wiem bo szukałem sam.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

29 Lip 2009, 23:01

kolego szybki200 ja też raczej się tego trzymam i w to wierzę, że to tylko mit, bo naprawdę Alfa ma jedyny w swoim rodzaju design i nie jest tak "opatrzona" na ulicach jak VW czy Audi. Brałem jeszcze pod uwagę Hondę Accord ale to raczej nie ten przedział cenowy, oraz Octavię II ale czuję, że męczyłbym się patrząc na znaczek Skody na kierownicy ;)

Jeśli chodzi o Alfę to raczej nastawiam się na 1,9 najlepiej M-Jet, tańsze koszty eksploatacji i niższe opłaty. Ale powiedzcie mi tak z ciekawości jaka jest różnica w spalaniu między 1,9 a 2,4, czy w eksploatacji któryś z nich jest bardziej lub mniej wytrzymały? Zapewne części (rozrząd, sprzęgło itp.) są droższe do 2,4???

qki007 Jeśli miałaby to być 156 to raczej tylko 1,9 wchodzi w grę. Zastanawiam się tylko czy różnica między JTD a M-Jet jest bardzo odczuwalna, bo ciężej znaleźć M-Jet-a :( Na forum Alfy w większości głosów polecają firmę Superalfa i faktycznie samochody stamtąd wyglądają zacnie więc najbardziej liczę na nich, ale ceny faktycznie wyższe.

qki007 jeszcze do niedawna bywałem często w Zamościu to bym sobie oglądną Twoją alfkę tak z ciekawości ale teraz niestety tam nie jeżdżę (skończyłem studia;) )

Nadal czekam na porady odnośnie samej Alfy, jak i pozostałych marek (może ktoś ma inną propozycję? ;) )
Ostatnio edytowany przez Hormon 29 Lip 2009, 23:10, edytowano w sumie 3 razy
Hormon
Nowicjusz

29 Lip 2009, 23:06

qki007 napisał(a):Nasz silniczek - 2,4 JTD Multi-Jet 175 KM seryjnie - ciężko będzie znaleźć zadbany w tej cenie, po pierwsze że mało jest egzemplarzy z nim a po drugie że większość to zarżnięte szroty - wiem bo szukałem sam.

Masz racje dużo alf z 2.4 to w niezbyt dobrym stanie są
Ale mi sie udało znaleźć zadbany egzemplarz z przebiegiem zaledwie 50 000 km pierwszy właściciel serwisowany bezwypadkowy
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Lip 2009, 23:19

szybki200 napisał(a):
qki007 napisał(a):Nasz silniczek - 2,4 JTD Multi-Jet 175 KM seryjnie - ciężko będzie znaleźć zadbany w tej cenie, po pierwsze że mało jest egzemplarzy z nim a po drugie że większość to zarżnięte szroty - wiem bo szukałem sam.

Masz racje dużo alf z 2.4 to w niezbyt dobrym stanie są
Ale mi sie udało znaleźć zadbany egzemplarz z przebiegiem zaledwie 50 000 km pierwszy właściciel serwisowany bezwypadkowy

50k km???? To jaki Ty masz rocznik? Bardzo ciężko w to uwierzyć ale miejmy nadzieję że wszystko się zgadza :).

Hormon napisał(a):qki007 Jeśli miałaby to być 156 to raczej tylko 1,9 wchodzi w grę. Zastanawiam się tylko czy różnica między JTD a M-Jet jest bardzo odczuwalna, bo ciężej znaleźć M-Jet-a :( Na forum Alfy w większości głosów polecają firmę Superalfa i faktycznie samochody stamtąd wyglądają zacnie więc najbardziej liczę na nich, ale ceny faktycznie wyższe.

qki007 jeszcze do niedawna bywałem często w Zamościu to bym sobie oglądną Twoją alfkę tak z ciekawości ale teraz niestety tam nie jeżdżę (skończyłem studia;) )

1,9 JTD są zawsze MultiJet jeśli chodzi o 2004 r., zwykłe JTDki były przed FaceLiftingiem.

SuperAlfę to ja Ci odradzam z wejścia, i poczytaj temat o nich na forum AR. Ja kupowałem w LanciaTeam ale póki co też bym nie panikował i nie szukał żadnej firmy tylko włączał allegro, szukał AR 156 1,9 JTD M-Jet - wszystkie wersje. I jeździj stary po Polsce i oglądaj, oczywiście te najbliższe, dalsze proś ludzi żeby oglądali i myślę że trafisz - 1,9 jest dużo. Jak byś miał wybór to najlepiej 140 KM jak by Ci się trafiło, chociaż 115 KM też nieźle ciągnie, nie będziesz narzekał.

Co do oglądania mojej - zapraszam, możemy się umówić kiedyś.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux 1968 rok
    Projektanci pierwszego Hiluxa raczej nie byli świadomi, że to właśnie ta nazwa stanie się synonimem niezawodności. Hilux jest znany z tego, że nie sprawi zawodu w najtrudniejszych warunkach terenowych na świecie. W 2003 roku ...

29 Lip 2009, 23:40

Rok 2005 wszystko się zgadza przed kupnem była u mechanika w ASO i on wszystko sprawdził i mówił że jak ja jej nie kupie to on ją bez wahania bierze

Poprzedni właściciel mojej belli kupił Alfę 159 i tą mi sprzedał przypadkowo gdyż ja jeździłem po komisach w poszukiwaniu alfy i gdy jestem już w Auto Resie w Rzeszowie tam pewien facet chce sprzedać do komisu swoją alfę ale ja się z nim dogadałem i kopiłem właśnie od niego Jeszcze pożartowaliśmy sobie że za jakiś czas również ja od niego 159 kupię hehe

A tak na serio to następnym moim samochodem będzie Alfa Romeo 159 z jakim silnikiem to się jeszcze okaże ale w 100% ALFA gdyż ja po prostu kocham ten wóz
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Lip 2009, 00:08

szybki200 napisał(a):Rok 2005 wszystko się zgadza przed kupnem była u mechanika w ASO i on wszystko sprawdził i mówił że jak ja jej nie kupie to on ją bez wahania bierze

Poprzedni właściciel mojej belli kupił Alfę 159 i tą mi sprzedał przypadkowo gdyż ja jeździłem po komisach w poszukiwaniu alfy i gdy jestem już w Auto Resie w Rzeszowie tam pewien facet chce sprzedać do komisu swoją alfę ale ja się z nim dogadałem i kopiłem właśnie od niego Jeszcze pożartowaliśmy sobie że za jakiś czas również ja od niego 159 kupię hehe

A tak na serio to następnym moim samochodem będzie Alfa Romeo 159 z jakim silnikiem to się jeszcze okaże ale w 100% ALFA gdyż ja po prostu kocham ten wóz

No to Ci się pięknie trafiło, ciekawi mnie troszkę cena ale nie będę pytał :).

W przyszłości też planuję kupić Alfę 159 i już jestem nastawiony na 2,4 JTDm, inne motorki odpadają wg. mnie, chyba że przez ten czas pojawi się ciekawa turbo benzynka.

Pozdrawiam
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

30 Lip 2009, 00:36

qki007 byłem przekonany że M-Jet to są tylko te 140/150 KM a 115 KM to że zwykły JTD nie ważne czy przed czy po liftingu.

Co do Superalfy czytałem już wiele wątków na forum i fakt było kilka negatywnych ale większość pochlebnych opinii. Może Ty masz jakieś doświadczenia i wiedzę na temat tej firmy? Do LanciaTeam też już dzwoniłem i jak narazie nie mają nic sensownego na oku :( A Allegro to przeglądam kilka razy dziennie, mam nadzieję, że upoluję coś sensownego ;)

P.S. Może wybierzesz się w któryś piękny dzień do Rzeszowa swoja Alfką to się zgadamy ;)

szybki200 nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę tego autka (jeszcze z takim przebiegiem :!: ) i żałuję że to nie ja byłem wtedy w Auto-Resie zwłaszcza, że w Rzeszowie ;) Też ciekawi mnie cena za jaką kupiłeś, no ale chyba nie wypada pytać ;)
Hormon
Nowicjusz

30 Lip 2009, 00:42

Hormon napisał(a):qki007 byłem przekonany że M-Jet to są tylko te 140/150 KM a 115 KM to że zwykły JTD nie ważne czy przed czy po liftingu.

Co do Superalfy czytałem już wiele wątków na forum i fakt było kilka negatywnych ale większość pochlebnych opinii. Może Ty masz jakieś doświadczenia i wiedzę na temat tej firmy? Do LanciaTeam też już dzwoniłem i jak narazie nie mają nic sensownego na oku :( A Allegro to przeglądam kilka razy dziennie, mam nadzieję, że upoluję coś sensownego ;)

P.S. Może wybierzesz się w któryś piękny dzień do Rzeszowa swoja Alfką to się zgadamy ;)

Z tymi JTDkami się nie będę spierał, może i masz rację co do JTDm to one są dopiero od 159, ja mam Multi-Jeta a to co innego. Nie jest to w każdym bądź razie ważne w tym temacie.

SuperAlfę sobie odpuść - z tymi cenami to ich powaliło całkiem, myślą że mają niewiadomo jaką ofertę i drą kasę od naiwniaków, Alfy może i są ok ale nie w tych pieniądzach.

LanciaTeam robi ofety zgodnie ze stanem i w dobrych pieniądzach, mnie w każdym bądź razie nie oszukali, kupiłem bardzo okazyjnie, dzwon pytaj czy Ci czegoś nie sprowadzą ale myślę że póki co szukaj na allegro, musisz się nastawić na kilka miesięcy poszukiwań niestety, a jak Ci się spieszy to bierz jakąś w miare dobrą co znajdziesz.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

30 Lip 2009, 10:07

SuperAlfę sobie odpuść - z tymi cenami to ich powaliło całkiem

Masz rację, ceny to mają sporo wyższe...

musisz się nastawić na kilka miesięcy poszukiwań niestety

Już szukam chyba 1,5 m-ca i jeśli trzeba będzie to będę szukał nadal niestety ;)
Hormon
Nowicjusz

30 Lip 2009, 10:57

Hormon napisał(a):Już szukam chyba 1,5 m-ca i jeśli trzeba będzie to będę szukał nadal niestety ;)

Możesz nawet i pól roku szukać byle byś trafił na zadbany egzemplarz i tego ci życzę
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Lip 2009, 11:38

Masz rację! Nie problem kupić auto, problem kupić zadbane i nie narzekać ;)
Hormon
Nowicjusz

30 Lip 2009, 12:05

Ja niecałe 2 tygodnie temu kupiłem 156 z silnikiem 1.9JTD 115KM z 2002r i jak na razie jestem zachwycony :grin: jeszcze dużo nie jeździłem bo mam do wymiany rozrząd, olej itp. silnik fajnie przyśpiesza, osiągi jak dla mnie są wystarczające (nie wiem czego Ty oczekujesz od samochodu). JZ tego co wiem to silniki 1.9 JTDm są 16v i mają 140KM i 2.4 JTDm i ma 175KM. Zwykłe 1.9 JTD ma w zależności od daty produkcji 105-115KM, a 2.4 ma 140KM. Ja chciałem 1.9 pomimo że spalanie jest podobne ale ubezpieczenie i akcyza są dużo większe od 2.4, a tak jak pisałem że osiągami mi na razie wystarcza (zobaczymy później ale myślę że apetyt rośnie więc nawet jak bym miał 200KM to z czasem będę chciał więcej)
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

30 Lip 2009, 12:15

Ja najchętniej kupiłbym 1,9 JTD 16V 140KM, zapas mocy i opłaty niskie, ale łatwiej znaleźć zwykły 1,9 JTD 115KM więc jak znajdę zadbany egzemplarz to i takim nie pogardzę :) 2,4 raczej odpada chociażby z racji opłat, spalanie też troszkę większe, a tej mocy nie będę miał raczej gdzie wykorzystać ;) Chociaż jak mówisz: apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

P.S. Możesz napisać jak wygląda Twoje realne spalanie i osiągi (przyśpieszenie z miejsca, przy wyprzedzaniu)?
Hormon
Nowicjusz