Audi A3 1,9 tdi wibracje sprzęgła po wymianie

18 Maj 2021, 11:14

Witam,
mam takie pytanie, może ktoś się będzie orientował - sprawa tyczy się Audi A3 8L 1,9 tdi
Zmieniałem sprzegło kompletne z dwumasą LUK-a i teraz po wymianie przy delikatnym ruszaniu o ile się nie da obrotów na 1,5 tys to delikatne drgania, wibracje pojawiają się ze sprzęgła.
Zastanawiam się jaki tego jest powód, zły montaż czy wada sprzegła?
Jak jest ssanie tego się nie czuje bo są podwyższone obroty i tak samo jak się pewnie rusza czyli z wyższych obrotów ale przy manewrach, parkowaniu, strasznie to czuć... Takie niby delikatnie ale wkurzające wibrowanie sprzęgła/ z układu napędowego.
Husarjan
Nowicjusz

18 Maj 2021, 12:18

Ciężko stwierdzić co tam może być. Generalnie problemem może być źle wyważony dwumas przez co odczuwasz takie niewielkie niedogodności, albo wina mechanika który coś źle poskładał. Wiem ze na LUKa trochę ludzi narzekało i lepsze opinie do tych silników miały kompletne sprzęgła SACHS.

Biegi chodzą lekko bez problemów? Sprzęgło też lekko chodzi?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Maj 2021, 16:10

To znaczy ja to kupowałem na znanym portalu u sprzedawcy Sprzegla24 i twierdzą że sprzedali ich sporo i pierwszy raz im ktoś zgłasza taki problem.
A czy to nie jest tak, że LUK i Sachs to jest to samo? Podobno one zamiennie idą w kartonach...
Pytanie też czy źle wywazony dwumas objawia sie tylko przy delikatnym odpuszczaniu sprzegła bez gazu? lub lekkim zwiększeniu obrotów? Bo solidne ruszenie tak na pograniczu zamielienia kołami nieweluje praktycznie całkowicie efekt wibracji/drgań.
Husarjan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...