Sprzęgło i30 2009r. 1.6 CRDI - podniosę o 2cm i już rusza

06 Maj 2021, 19:43

Witam serdecznie. Męczy mnie problem ze sprzęgiełkiem. Mianowicie, gdy podniosę pedał sprzęgła tak o 2cm to auto już zaczyna ruszać. Do tego czasem jedynka ciężko wchodzi, plus przy zmianie biegów od 1 do 3 czuć szarpnięcia, 4 i 5 wchodzi gładko. Byłem z tym u dwóch mechaników jeden powiedział że sprzęgło mi się kończy a drugi że docisk i pompę trzeba wymienić. Nie wiem teraz który ma rację, gdyż w moim mieście z uczciwym mechanikiem jest ciężko.
Jakby ktoś mógł doradzić albo miał podobny problem to będę bardzo wdzięczny za rady.
PPM1993
Nowicjusz

07 Maj 2021, 10:14

PPM1993 napisał(a):gdy podniosę pedał sprzęgła tak o 2cm to auto już zaczyna ruszać
Chodzi ci o to że sprzęgło bierze bardzo nisko? Czy pedał sprzęgła chodzi ciężko?

Jeżeli sprzęgło bierze nisko, a nie było ono ostatnio wymieniane to problemem może być uszkodzona tarcza dociskowa sprzęgła.

PPM1993 napisał(a):Do tego czasem jedynka ciężko wchodzi
Problem z wysprzęgleniem.

Wiesz może jaki przebieg ma sprzęgło od ostatniej wymiany?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Maj 2021, 10:17

Pedał nie chodzi ciężko tylko bierze bardzo nisko. A szczerze to nie mam pojęcia ile ma przebiegu to sprzęgło
PPM1993
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    SEAT 124 Sport Coupe na trasie Silveretta Classic
    Między 5 a 7 lipca około 160 rzadkich historycznych modeli samochodów podążyło drogą historycznego Rajdu Silvretta Classic, przez zapierające dech w piersiach górskie serpentyny. 550 km alpejskich dróg ...