REKLAMA
Cześć, mam problem z moim a3, jakiś nietypowy problem bo mechanicy też ręce rozkładają. Opiszę problem najbardziej i najdokładniej jak umiem. Silnik 1.8 AGN 125 konny (B+G), otóż, problemem jest przyspieszenie, w zakresie obrotów 3-3,5 tyś. nie jest to stały zakres obrotów, czasami złapie go bliżej 3,5 tyś i trzyma do niecałych 4tyś, czasem prawie wcale nie jest to odczuwalne, a chodzi o szarpanie i dostaje takie jakby muła w wyżej wymienionym zakresie obrotów, tak jak pisałem nie jest to stały zakres obrotów gdzie to się dzieje, więc załóżmy że w zakresie 3-4 tyś się to dzieje, szarpie i łapie muła przez około kolejne 300-400 obrotów, auto to właśnie od 3 tyś dostaje ładnego kopa do przyspieszenia, i właśnie wtedy się te problemy zaczynają, lecz to nie koniec, żeby było śmieszniej to tak... na 1 biegu dzieje się to sporadycznie, raz łapie muła i szarpie a raz nie, a jak już to jest to bardzo słabo odczuwalne, na drugim biegu jest to bardziej odczuwalne lecz bez tragedii, najgorzej jest na 3 i 4 biegu, wtedy to potrafi tak szarpać i muła złapać że się nie da nic wyprzedzić, czasami jest tak że muła nie łapie a szarpie i na odwrót też, że muła złapie ale nie szarpie. Co to może być ? Ja już sam tracę pomysły na to, po tym okresie co złapie muła i szarpie idzie już normalnie bez problemów, dzieje się to i na gazie i na benzynie, lecz na gazie bardziej odczuwalne to jest, pewnie przez to że gaz jest bardziej suchy niż benzyna.
Co zostało wymienione:
Cewka. przewody WN, świece, sonda lambda, przepływomierz.
Macie może jakieś pomysły co to może być ?