Audi a3 8l 1.9tdi brak mocy i problem z turbo

17 Paź 2017, 19:39

Witam. Posiadam audi a3 8l 1.9tdi 131km z 2001r. I mam problem ponieważ podczas jazdy zaczęło mi brakować mocy i na postoju na światłach zobaczyłem ze kłęby białego dymu zaczęły sie wydostawać z wydechu. Na następny dzien chciałem przejechać sie i zobaczyc czy dalej tak kopci i niestety turbina zaczela wydawać inny dźwięk nadal brakowało mocy i bardzo mocno kopci na biało w czym moze leżeć problem?
Booobbii
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 12 2016
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Audi a3 8l
Silnik: 1.9 tdi 90/131
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Paź 2017, 19:52

W turbo :naughty:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Paź 2017, 09:23

Dokładnie tak jak napisał @Kao, proponuję jak najszybciej sprawdzić tą turbinę, zajrzyj do niej i zobacz jak wygląda. Pewnie puściły uszczelniacze i jak dalej będziesz tak jeździł to koszty będą coraz większe.
Jeżeli turbina nie ma poważnych uszkodzeń, występują nieduże luzy poprzeczne a nawet osiowe, albo cieknie z niej olej to prawdopodobnie wystarczy wypiaskować zardzewiałe i zaśniedziałe elementy, umyć, wymienić zestaw naprawczy i wyważyć całość. Tu koszt może być około 700zł.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Piski, luzy i stuki w zawieszeniu
    Zły stan techniczny pojazdów jest co roku przyczyną wielu wypadków drogowych. Jesienią warto sprawdzić stan zawieszenia swojego samochodu i przygotować go do bezpiecznej jazdy w trudnych warunkach zimowych. ...