Audi A3 8L buczy podczas jazdy

18 Kwi 2016, 16:11

Witam,
Od miesiąca raz na jakiś czas ostatnio coraz częściej słychać ciągłe buczenie jakby z kół podczas jazdy raz występuje raz znika. Nie moge zidentyfikować przy którym kole raz zdaje mi się że z tyłu raz z przodu. Gdy przyhamuje buczenie na chwile znika po czym znów dzwięk występuje.

Wrzucam dźwięk który nagrałem http://www117.zippyshare.com/v/bTxWRo2p/file.htm

Co to może być?
kosmita5252
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 04 2009
Auto: Audi A3

19 Kwi 2016, 16:51

kosmita5252 napisał(a):częściej słychać ciągłe buczenie jakby z kół podczas jazdy raz występuje raz znika. Nie moge zidentyfikować przy którym kole raz zdaje mi się że z tyłu raz z przodu

Może jedno z łożysk daje o sobie znać. Sprawdź jeszcze na zakrętach najlepiej takich dłuższych jak jedziesz czy skręcając w obie strony będzie buczało czy tylko w jedną konkretną.
Spróbuj też podnieść koła po kolei do góry i popatrzeć czy nie ma luzów wyczuwalnych w pionie i w poziomie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Kwi 2016, 06:53

Też jestem zdania,że to może być łożysko,najlepiej zrobisz podjeżdżając na diagnostykę w celu dokładnego sprawdzenia. Opony masz do tego letnie czy jeszcze zimowe?
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

18 Cze 2016, 20:59

Nie jestem pewny i może koledzy mają radę ale sprawdź klocki hamulcowe. Gdy przyhamowałem również dźwięk zanikał..Tylko to było bardzie hmm "syczenie " ?
Pozdrawiam i życzę powodzenia w usunięciu usterki ;)
Bodziuuu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai Accent II
Silnik: 1.3 12v 86KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Przyczyny wpadnięcia w poślizg podsterowny i nadsterowny
    W okresie jesienno–zimowym zdecydowanie zwiększa się ryzyko wpadnięcia w poślizg. Leżące liście, kałuże, śnieg i lód – to czynniki sprawiające, że ślizgamy się po nawierzchni. Należy jednak pamiętać o tym, ...