REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Z ciekawości zapytam . Jak oceniasz / mierzysz ciśnienie ? Na jakiej podstawie twierdzisz że jest nadal za duże ? Pytam bo zbieram doświadczenia. Z tego co wiem to układ jest zamknięty , wytwarza się w nim ciśnienie, a przekroczenie jego górnej granicy znajduje ujście w zaworze nadciśnieniowym korka zbiorniczka płynu . Jeśli to nie nastąpi to układ jest sprawny .Martal96 napisał(a):ciśnienie nadal jest dość duże mniejsze niż było ale nadal za duże
Nie koniecznie, bo po odkręceniu korka ciśnienie w układzie chłodzenia spada i temperatura wrzenia cieczy równieżMartal96 napisał(a):Kiedy odkręcam kotek od Zbiorniczka wyrownawczego to płyn aż chce wylecieć górą czyli jest za duże bo powinno zrobić tylko pss i tyle.
No to nie może być za dużego ciśnienia skoro korek jest sprawny i w nim jest zawór.Martal96 napisał(a):Korek od Zbiorniczka jest nowy i dalej to samo.
Wlej płyn do zbiorniczka wyrównawczego na 3/4 między max a min. Zakręć korek odpal auto ustaw ogrzewanie na maksa i jak włączy się wentylator wyłącz auto niech ostygnie, ale nie odkręcaj korka od zbiorniczka. Dopiero jak ostygnie sprawdź poziom płynu jak ubyło znacznie to wlej ponownie do takiego poziomu i powtórz akcję aż po ostygnięciu poziom będzie taki sam. Powinien się odpowietrzyć. Jak się nie uda to trzeba by odpiąć górny wąż od chłodnicy i sprawdzić czy tam jest płyn.Martal96 napisał(a): I jak dokładnie odpowietrzyc układ?
Teraz na poważnieMartal96 napisał(a):Jeśli test na obecność spalin nic nie pokaże to co wtedy? I jak dokładnie odpowietrzyc układ?
To nie Ty powinieneś mieć problem a teraz mechanik boMartal96 napisał(a):Mam problem z moją a3
Zrobił więc powinno być dobrze . Jest żle , zapłaciłeś za usługę a szukasz pomocy na forum ,, no weż przestańMartal96 napisał(a):mam do zrobienia upg bo jest walnieta i jest dużo ciśnienia . mechanik zrobił wymienił termostat a ciśnienie nadal jest dość duże