Audi a3 8l uszkodzona uszczelka pod głowicą zaraz po wymianie rozrządu

02 Lip 2022, 14:58

Witam, jestem posiadaczem Audi a3 8l w quattro z '01. Ostatnimi czasu mam troszkę problemów z tym autem i chciałbym się dopytać o jedną kwestia. Nadchodził czas okresowej wymiany oleju w moim aucie. Umówiłem się do mechanika i pomyślałem że przy okazji można by wymienić rozrząd. Dodam że wcześniej furka jeździła na oleju 10w40 ale do samego 1.8t zalecany jest 5w40 i za namową mechanika zgodziłem się na tą zmianę. Czy jest taka możliwość że przez zmiane oleju zaczęły sie problemy z głowicą i że nagle tydzień po wymianie rozrządu, zmieszał mi się płyn chłodniczy z olejem? Czy to całkiem losowe i takiego mialem po prostu 'farta'?
paput
Obserwowany

02 Lip 2022, 22:38

Wymiany nie mają wpływu na objawy jakie podajesz więc poprostu standardowy zbieg okoliczności jak to przy starych gruzach bywa.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Lip 2022, 08:50

Tak po prawdzie to "lepszy" olej mógł uwidocznić problemy z kondycją silnika, tym bardziej jeśli robił płukankę. Tylko nie olej jest winny, a silnik.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ciekawe pomysły na prezent dla niego od MINI
    MINI Folding Bike Lime to wszechstronny środek transportu stanowiący idealne połączenie stylu, designu i nowoczesności. Dzięki aluminiowej ramie, ośmiu przełożeniom oraz 20-calowym kołom jaskrawozielony składany rower jest ...