Check engine na LPG - Kia Soul

10 Kwi 2022, 17:18

Pacjent Kia soul rocznik 2009, 1.6 benzyna plus gaz.
Na benzynie jeździ dobrze a na gazie zaczela wyskakiwać migotajaca kontrolka silnika. Pojechałam do gazownika, zrobił przegląd, powymieniac filtry, dopiescil ustawienia. Wymieniłam świece. Tydzień spokoju teraz znowu to samo.
Nie mam pojęcia czy mogę jeździć autem na benzynie czy lepiej nie, co może być powodem?
Przy dodawaniu gazu auto traci moc, 'dusi sie' - ale to się dzieje tylko na gazie, na benzynie nie.
Kiasoul
Nowicjusz

10 Kwi 2022, 17:43

Aby coś podpowiedzieć musisz z czytać owe błędy ze sterownika.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Kwi 2022, 10:53

Jeżeli na benzynie jest ok, a problemy pojawiają się przy jeździe na gazie to winowajcą będzie na pewno instalacja LPG. Problemem może być np. rozjeżdżająca się mapa gazu itd. Trzeba by było się temu dokładnie przyjrzeć. jak masz problemy przy jeździe na gazie to zalecam przełączyć na benzynę i ponownie podjechać do gazownika niech sprawdzi co się zmieniło od ostatniej wizyty.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Kwi 2022, 14:49

Edit. Na benzynie również zaczął płatać figle. Wyskoczył błąd 2giego cylindra.
Kiasoul
Nowicjusz

11 Kwi 2022, 15:58

Widzę że masz tam pojedyńcze cewki zapłonowe . Jeśli tak to przełóż // zamień miejscami z drugiego cylindra na inny . Zobacz czy błąd pójdzie za cewką . Jeśli tak to cewka do wymiany . Jeśli nie to być może świeca zapłonowa . Z tym że po zamianie trzeba błąd skasować i trochę pojeżdzić.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

13 Kwi 2022, 14:20

Kiasoul napisał(a):Edit. Na benzynie również zaczął płatać figle. Wyskoczył błąd 2giego cylindra.
Rozjechany gaz popsuł mapę benzyny. Zakręć gaz, odepnij klemę od aku na kilka godzin, podepnij z powrotem i pojeździj na benzynie. Dopiero potem zrób kalibracja gazu.
Przemo420
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: S3 8L/Astra G
Silnik: 1.8T / 1.7 DTI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Kwi 2022, 14:26

:shock: ciekawe ciekawe
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Kwi 2022, 09:45

Wymieniona cewka i ponownie świeca. Na razie jest git. Nie odpinalam aku.
Kiasoul
Nowicjusz

28 Cze 2022, 11:11

Źródłem problemu może być na przykład przemieszczająca się mapa gazowa. Trzeba by się temu dokładnie przyjrzeć. Jeśli masz kłopoty z jazdą na gazie proponuję przesiąść się na benzynę i wrócić do generatora gazu, aby mógł zobaczyć, co się zmieniło od poprzedniej wizyty.
onesiesfan
Obserwowany