02 Kwi 2018, 17:18
Witam serdecznie! Mam problem z moim Audi a3 8p 2.0 TDI...
Podczas jazdy, gdy odejmuję całkowicie nogę z gazu (podczas hamowania silnikiem, jazdy na sprzęgle oraz gdy autko jest na luzie) coś strasznie puka, prawdopodobnie w prawym przednim kole (od strony pasażera). Gdy tylko delikatnie dodam gazu lub wcisnę hamulec, problem całkowicie ustaje. Problem nasila się przy prędkościach powyżej 70 km/h, do około 40 km/h cisza... Z wyjątkiem wolnej jazdy po dziurach (w tej sytuacji również da się usłyszeć hałasy).Z ciekawości wyłączyłem silnik przy prędkości 70 km/h i pukanie nadal występowało. Częstotliwość pukania zależy od prędkości.
Pierwsze podejrzenia padły na przegub w którymś z przednich kół, lecz sprawdziłem je naocznie i wydają się być w porządku. Sprawdziłem również czy śruby są odpowiednio mocno dokręcone i również nie miałem żadnych zastrzeżeń... I na tym moje pomysły się kończą.
Co to może być drodzy forumowicze? Mechanizm różnicowy? Łożyska w kole, skrzyni biegów? Jakieś pomysły, może podobne doświadczenia z przeszłości? Czekam z niecierpliwością na Wasze odpowiedzi... Z góry bardzo dziękuję!
Pozdrawiam.