Audi A3 8P 2.0tdi,Opel Astra J 1.4T,Saab 9-3 II 2.0T który do 27 tyś.

10 Gru 2019, 21:02

Witam. Interesują mnie 3 modele samochodów. Jednak nie wiem,który z tych trzech wybrać. Potrzebuję auta mało awaryjnego i dynamicznego.
Padło na następujące marki:
-Audi A3 8P po 2008 roku z silnikiem diesla 2.0 140KM lub 170KM
-Opel Astra J po 2009 roku z silnikiem benzynowym 1.4T 140KM
-Saab 9-3 II po 2007 roku z silnikiem benzynowym 2.0T 175KM lub 210KM
Napiszcie wszystkie swoje za i przeciw.
Budżet jakim dysponuje to 25-27 tyś zł.
malan2
Obserwowany

Auto: BMW E91
Silnik: 2.0D
Paliwo: Diesel

11 Gru 2019, 10:23

A duże robisz przebiegi w ciągu roku poza miastem lub dużo jeździsz po samym mieście? Generalnie Audi to dosyć droga opcja już przy samym zakupie diesla brałbym pod uwagę przy przebiegach powyżej 20-25tyś. / rok.

Astra z tym silnikiem całkiem nieźle daje sobie radę ale na pewno ustępuje pod względem osiągów pozostałym samochodom które wymieniłeś.

Jeżeli chodzi o Saab'a to tu nie wiem czy wiesz wersje mocy były rozróżnione wielką i małą literą :) czyli wersja 175KM miała emblemat 2.0t, a wersja 210KM miała 2.0T. Sporym minusem jest tu duży apetyt na paliwo nawet przy w miarę oszczędnej jeździe będzie więcej niż u konkurencji ale za to w odmianie z dużą literą T wrażenia z jazdy będą najlepsze. Tu warto jeszcze wspomnieć o tym że auta są z reguły dobrze wyposażone ale na minus sporo plastików odzywających się przy niższych temperaturach. Tylne zawieszenie jest drogie w naprawie ale za to właściwości jezdne są na duży +. No i jak już się zdecydujesz to szukałbym wersji z dużą literką "T".
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Gru 2019, 18:25

Przebiegi robię około 15-20 tyś rocznie. Jednak większość to trasa praca-dom i dom-miasto gdzie w obydwu przypadkach w jedną stronę mam tylko 7 km. I raczej nie chciałbym montować instalacji gazowej.
malan2
Obserwowany

Auto: BMW E91
Silnik: 2.0D
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Koenigsegg Agera RS - wyjątkowy samochód
    Koenigsegg Agera RS to wyjątkowy samochód produkowany przez szwedzką markę Koenigsegg. Jest to jednen z najszybszych samochodów na świecie, zaprojektowany z myślą o oferowaniu niezapomnianych wrażeń z jazdy. ...