Audi A3 8P by Raziel

10 Cze 2021, 18:04

Po Leonie czas na kolejne auto, założenia przy zakupie byly podobne, auto na kolejne 5-6 lat, prosty i niezawodny silnik, niski koszt eksploatacji jako ze to auto glownie do jazdy po mieście i sporo tras, niski przebieg, 5 drzwi i jakieś tam nienajbiedniejsze wyposażenie

Szukałem w zasadzie kolejnego Leona 2 ale nie znalazłem nic ciekawego przez 2 miesiące (w sumie byłbym chyba jedna z niewielu osób ktora kupuje 3 auta w tej samej budzie)

Wybor padł na Audi A3 8P Sportback
Rocznik 2010, przebieg 62tys, 1.6 MPI
Wersja wyposażenia Attraction z dużym fisem, podgrzewanymi fotelami, skóra na kierownicy, czujnikami parkowania

Z plusów wzgledem Seata Leona 2 to napewno wyciszenie, komfort jazdy
Minusy tez sa, mniej precyzyjne prowadzenie
Leon nawet z 1.6 jezdzil "bardziej sportowo"
Zresztą Cupra wg mnie tez jezdzi lepiej od Audi S3

Póki co zrobiłem 3tys km
Do zrobienia rozrzad z racji wieku, hamulce, filtry i oleje
Zdjęcia dodam na dniach
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Cze 2021, 22:57

Krajówkę kupiłeś? Strasznie niski przebieg względem rocznika aczkolwiek nie mówię że nie możliwe bo sam mam w firmie auto 99r i 75k przebiegu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Cze 2021, 09:12

Z takim przebiegiem to prawie jak nowe auto :) o ile oryginalny. Audi jest lepiej wyciszone od Seata.
Raziel11 napisał(a):Zresztą Cupra wg mnie tez jezdzi lepiej od Audi S3
Jest głośniejsza i lżejsza :wink:
Raziel11 napisał(a):Minusy tez sa, mniej precyzyjne prowadzenie
Tu masz tylko pakiet Sportback on z tego co wiem nie obejmuje zawieszenia więc jest ono standardowe. Przy tym silniku jednak nie ma co stawiać na osiągi, raczej na niezawodność.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Cze 2021, 16:26

Auto nie jest krajowe, pozostawione w rozliczeniu przy zakupie nowego w salonie Audi w DE, wpisy w ASO sie zgadzaja wiec raczej jest okej.
Póki co za mną 5tys km z drobnych mankamentow cos stuka w bagazniku, wyjalem juz pólke, wykladzine, wklad z zestawem naprawczym, ostatni trop to wykladzina na boczkach bagaznika, wydaje sie sztywna i wydaje podobny odglos gdy w nia postukam
Raziel11
Stały forumowicz

24 Cze 2021, 23:51

pewnie słupek ogrodzeniowy w podłużnicy się poluzował :lol:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Mar 2022, 02:03

Audi A3 8P by Raziel
Po kilku miesiącach i ponad 10tys km mogę już co nieco napisać o aucie, po zakupie został zrobiony rozrzad, hamulce, filtry, oleje

Oprócz plusów i minusów o których wspomniałem wcześniej nie obyło się bez niespodzianek

Pomimo małego przebiegu wysypał się wklad katalizatora - tego auta nie planowałem serwisować w aso więc odwiedziłem kilku "mechanikow" co skończyło się uszczupleniem portfela o jakieś 3tys na nowe sondy i diagnostyke a problem błędu P4020 nadal pozostawał...w końcu wybrałem się na diagnostyke do aso, szybka diagnoza brak skuteczności filtrowania spalin przez katalizator, nowy katalizator po moich rabatach 2700zl, przy okazji dokonczylem "pakiet startowy" dla 1.6 MPI czyli uszczelki kolektora I przepustnicy, nowe swiece, czyszczenie przepustnicy oraz jej adaptacje i aktualizacje softu silnika
Raziel11
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka crossover produkowany będzie w Europie
    W 2014 roku Opel rozpocznie produkcję crossovera Mokka w zakładzie w Saragossie (Hiszpania). Wysoki poziom globalnego popytu na kompaktowe SUV-y daje dodatkowe możliwości wykorzystania mocy zakładu. Opel Mokka będzie produkowany ...

12 Mar 2022, 11:28

Raziel11 napisał(a):odwiedziłem kilku "mechanikow" co skończyło się uszczupleniem portfela o jakieś 3tys na nowe sondy i diagnostyke a problem błędu P4020 nadal pozostawał...
Raczej miałeś na myśli błąd P0420 :) w tym przypadku najczęściej to wina katalizatora.

Jednak patrząc na mały przebieg
Raziel11 napisał(a):Rocznik 2010, przebieg 62tys, 1.6 MPI
to aż dziwne żeby katalizator tak krótko wytrzymał tym bardziej, że to auto benzynowe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Mar 2022, 16:34

Po prostu się pokruszył wklad w srodku, z tego co się dowiadywałem to zdarzają się takie przypadki w ceramicznych katalizatorach
Raziel11
Stały forumowicz