Audi A3 8P Głównie radio (ogólnie cała elektryka) zagadka

16 Paź 2019, 17:48

Witam,
Kupiłem rok temu samochód, używany, bity. Od pół roku problem polega na tym, że podczas jazdy głównie pierwsze pięć dziesięć minut wyłącza mi się radio. Byłem z tym problemem u dwóch elektryków, żaden nie był wstanie mi pomóc.

Dokładny opis problemu:

Z początku radio wyłączało się raz podczas wspomnianej jazdy na kilka dni powiedzmy, że 1/10 odpaleń to ten raz się wyłączało. Obecnie po odpaleniu silnika radio nie chce się samo włączyć, lub po około minucie samo się włącza z opóźnieniem, dodatkowo gdy silnik jest zimny, następuje kilkukrotność wyłączeń się radia. Do tego od czasu do czasu miga albo nie działa jedna żarówka w obrotomierzu i prędkościomierzu z trzech dostępnych na każdy(obydwie są po lewej stronie na dole). Podczas jazdy gdy nie dodaje gazu radio pracuje prawidłowo (nie cały czas, tylko z pierwszy 5-10 min jazdy i nie zawsze), natomiast gdy nacisne gaz lub zmienie bieg to się wyłącza i włącza. Oczywiście jest to tylko przez chwile powiedzmy minute i radio później normalnie działa. Zauważyłem, że jeżeli wyłącze światła w samochodzie i stane w miejscu to radio zaczyna normalnie działać. Gdy silnik jest nagrzany powiedzmy, że radio się w ogóle nie wyłącza natomiast przy parkowaniu przy mocnym skręcie, problem wraca. Za każdym razem gdy przekręce max kierownice to się wyłącza(wspomaganie elektryczne). Od czasu do czasu pokazuje mi błąd światła przeciwmgielnego przedniego prawego i stopu lewego. Przypadek jest o tyle dziwny, że nie można określić kiedy radio się wyłączy, czasami raz się wyłączy i włączy i działa, czasami normalnie działa, a czasami dostaje świra.Aha i na końcu dodam, że we wszystkich tych przypadkach radio się wyłącza i odrazu włącza chyba, że efekt się nasili i przez chwile tak szybko się resetuje, że nie zdązy się włączyć. Sprawdzałem klemy i akumulator napięcie 12,3V na wyłączonym silniku. Jestem laikiem w tych sprawach proszę o wyrozumienie

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
radzioslav
Nowicjusz

17 Paź 2019, 10:15

Sprawdź napięcie ładowania.
Sprawdzić należałoby wtyczkę radia, czy nie jest luźna, czy piny w złączu nie są ułamane, zaśniedziałe itp. Jak jest możliwość, to najlepiej byłoby podmienić to radio, żeby była pewność czy to wina samego radia, czy elektryki.
Jednakże z tego co opisujesz, to winnym może też być sterownik silnika - z tego co pamiętam jest on na podszybiu i dopada go wilgoć. Trzeba by się do niego dostać i posprawdzać dokładnie wtyczkę i gniazdo, czy piny nie są pośniedziałe, mokre itp.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Paź 2019, 11:26

Witam,

Radio było sprawdzane i wyciągane przez mechanika podobno jest wporzadku, napięcie mogę sprawdzić, a co do tych sterowników to czy mogę je psiknac jakimś preparatem do przewodów jakby były zasniedziale? Dodam że dodatkowo jak jeżdze wraz z radiem włącza się i wyłącza zamek centralny

Dziękuję za informację i pozdrawiam
radzioslav
Nowicjusz

17 Paź 2019, 12:31

Sprawdzałem również objawy zepsutego sterownika silnika i są znacznie rozne od moich, nie mam problemów z odpaleniem samochodu czy obrotami, samochód mi nie gaśnie.
radzioslav
Nowicjusz

22 Lis 2019, 12:20

radzioslav napisał(a):co do tych sterowników to czy mogę je psiknac jakimś preparatem do przewodów jakby były zasniedziale?
Masz coś takiego jak np. Kontakt U i Kontakt S ja czasami ich używam i sprawdzają się. jeżeli styki są gdzieś zaśniedziałe to trzeba je dobrze oczyścić.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!