Audi A3 8P

31 Mar 2024, 08:42

Hej, ogłoszenie na szybko do zaopiniowania: https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/a ... GibUM.html

Do wzięcia ze te cenę przy założeniu 3k na pakiet startowy silnika + 6k odłożone na ew remont?
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996

31 Mar 2024, 09:15

rupertpumpkin napisał(a):Do wzięcia ze te cenę przy założeniu 3k na pakiet startowy silnika + 6k odłożone na ew remont?

Naprawdę Ci się chce ?

Jak kochasz to auto, ten model, ten silnik to ok.

Ciekawe jeszcze jak z tymi wyliczeniami bo ostatnio uzdatnialiśmy 1,8tsi i wyszło cos kolo 9k przy nalocie 100k.km.tu masz już pod 300ta więc pewnie "nasi byli".

No i na sam koniec to przy odsprzedaży jak masz normalne auto coś uzyskasz a tu jak byś na śmietnik tą kasę wywalił.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

31 Mar 2024, 09:32

rupertpumpkin napisał(a):Do wzięcia ze te cenę przy założeniu 3k na pakiet startowy silnika + 6k odłożone na ew remont?

To jest tylko 20 letnie audi z przebiegiem 300k a nie coś w co warto wkładać pieniądze.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Mar 2024, 12:01

A dla mnie warto, bo wersja w quattro.
Do tego spoko jednostka a nie te syfy późniejsze, to że połowa na tym forum nie rozróżnia jednostek to już przekonaliśmy się dawno. O porównaniu kupiastego 1,8 tsi do 2,0 TFSI na pasku nie ma co rozmawiać..
Te silniki okazuje się po latach że wcale takie złe nie były, rozrząd na pasku 2,0 FSI z dorzuconą turbiną.
Miesięcznie kilkanaście tych aut przerabiam i tak na prawdę rzadko kiedy jest źle, po prostu zwykła eksploatacja, a to sa potwory po 300 koni a nie tam seria 200.

Generalnie po 20 latach i przy takim przebiegu to wiele wiele rzeczy zostało już zrobionych i gorzej nie będzie.

Jak dla mnie ta jednostka w budzie Golfa jako GTI jeden z najlepszych hothatch-y sprzed 20 lat.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

31 Mar 2024, 12:55

Trevor nie ma się co rozpisywać bo i tak tutaj będzie wpajane na siłę że to mina i że nie warto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

31 Mar 2024, 13:22

Barol napisał(a):Trevor nie ma się co rozpisywać bo i tak tutaj będzie wpajane na siłę że to mina i że nie warto.

Barol jest jakiś dla Ciebie poziom bólu kiedy cos jest jeszcze zdatne do użytku przy logicznych kosztach obsługi czy nie ?

Co tu mamy ? Farmazona który pisze o TSI z 300k.km.nalotu jak o Mercedesie w124 200d.

Wiesz co to znaczy komuś radzić całościowo a nie tylko pisać o momencie zakupu ?

Nawet gdyby to był Lexus np. Gs MK2 który bije na glowę techniką to "auto" to bym pewnie wymienił 10x więcej haczyków na które trzeba uważać.

Dla mnie jest obciach tego forum taki sam jak ostatni temat o Audi a6c6 all.

Powtórzę:

Autor jeżeli kocha to auto, napęd q dla niego jest must have do tego ma kasę na naprawy + potem na stratę przy odsprzedaży to niech bierze.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mniej spalasz, więcej masz - kluczowa jest technika jazdy
    Stosując odpowiednie techniki jazdy, w zależności od obecnego stylu jazdy, kierowca może zredukować zużycie paliwa nawet o 25%. Kluczowa jest prędkość i płynność, ale na poprawę efektywności energetycznej wpływa jeszcze wiele ...

31 Mar 2024, 15:01

Proponuje wskazać w którym miejscu gdzieś porównuje to Audi do Mercedesa w124 200d i przestać siać propagandę i pisać bzdury w każdym temacie o vagu!
Trevor
Zaawansowany

31 Mar 2024, 15:36

Trevor napisał(a):Proponuje wskazać w którym miejscu gdzieś porównuje to Audi do Mercedesa w124 200d i przestać siać propagandę i pisać bzdury w każdym temacie o vagu!

Udajesz czy naprawdę nic nie kumasz?
Chodzi o porównanie!!! Wiesz co to jest ?

A tu największym problemem vaga są Twoje kocopoły przeplatane teorią.

Temat jest prosty . Jak na TSI duży nalot, jest możliwe mnóstwo usterek i kwestia tego czy ktoś koniecznie chce ten zestaw.
A nie pisanie głupot jak jest dobrze bo to fsi z turbiną.

Do tego sprawdziłem OtoMoto i podłubałem trochę u braci z zachodu.

Oczywiście co. Link do najtańszej oferty na OtoMoto która jest w całości. Zwykłe ceny to około 20-30k. Sprawdzając to auto np.ze Szwajcarii można ustrzelić sztukę z połowę niższym nalotem. Wolę ulepa za 20k prosto z szwajcarskiego Radomia niź perełka z Pl najtańsza w Eu.
Do tego autorze tematu jak szukasz czegoś najtańszego to pamiętaj musi być powód taniości więc lepiej coś naprawić blacharski/pomalować niż liczyć na cuda.

Podsumujmy oczywiście sytuacja typowa dla fanów vieśvaga cena cena i cena. Trevorek świetnie się wpisał no bo co tam. Potem będzie się dziwił czemu się śmieje z amatorów tej marki.

Ogólnie bravo Barol i Trevor szukajcie dalej dla forumowiczów okazji oczywiście tych najtańszych.
szybki
Moderator - Tuning

31 Mar 2024, 16:51

szybki napisał(a):Ogólnie bravo Barol i Trevor szukajcie dalej dla forumowiczów okazji oczywiście tych najtańszych

A kiedy ja komuś szukałem czegoś najtańszego?
Jako jedyny potrafię komuś coś poszukać a Ty zawsze przychodzisz i wiesz wszystko najlepiej baa zawsze coś jest nie tak dla Ciebie..
Co Ty jesteś jakiś guru motoryzacyjny? Masz jakiś największy warsztat samochodowy w Polsce? Bo tak to wygląda a sorry zapomniałem niech sobie autor nie zawraca głowy jakimś Audi tylko kupi sobie japonca bo one są najlepsze..
Chyba czas rozstać się z tym forum..
Bez odbioru..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

31 Mar 2024, 17:32

1. Pakiet startowy 3k kosztował jakieś 5 lat temu, obecnie blizej 5-6k
2. Remont silnika to bliżej 20k niz 6k
Co prawda ta wersja silnika nie miala zbyt wielu wad, ale wymaga troski i wiedzy przy serwisowaniu, ma prawie 300tys nalotu i pewne naprawy musiały być robione, i obawiałbym się o jakość tych napraw.
3. Ogólnie to zakup bez sensu, bo to 20 letnie audi z silnikiem o który trzeba dbać, a auto to nie tylko silnik, więc wydasz 18 na auto, 20 na silnik a gdzie reszta, hamulce, skrzynia, dyfer itp

Juz lepiej poszukać kilka lat młodszego Leona 1P z mniejszym przebiegiem, technicznie auto znacznie lepiej jeżdżące, ciekawsze i nie trzeba płacić za znaczek
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Skrzynia biegów: Manualna

31 Mar 2024, 18:48

Barol napisał(a):kiedy ja komuś szukałem czegoś najtańszego?

A to co to jest ? Najtańsza oferta w Pl. Nie czujesz pisma nosem ? Auto z turbo napęd q i cena z przebiegiem 300k.km. ?

Barol napisał(a):Jako jedyny potrafię komuś coś poszukać a Ty zawsze przychodzisz i wiesz wszystko najlepiej baa zawsze coś jest nie tak dla Ciebie..

Co tu jest na tak przy tym aucie ?

Barol napisał(a):Co Ty jesteś jakiś guru motoryzacyjny?

Jakim tu trzeba być guru żeby obejrzeć ogłoszenia i kogoś obudzić z błogiego snu ?
Barol napisał(a):Masz jakiś największy warsztat samochodowy w Polsce?

Nie rozumiem ?
Barol napisał(a):Bo tak to wygląda a sorry zapomniałem niech sobie autor nie zawraca głowy jakimś Audi tylko kupi sobie japonca bo one są najlepsze..

Znajdź najtańszego Lexusa w Europie i na 100% Ci opowiem jak jest super. 2jz robi 0,5 mln.km., jest trwały i można go zrobić na 600km bez otwierania. Tego oczekujesz ?

Nie widzisz że za każdym razem jak tylko jest mowa o aucie grupy VW to zjawia się nasz forumowicz i jak opętany.

Barol napisał(a):Chyba czas rozstać się z tym forum..

Forum jest po to żeby uczyć ludzi trochę innego podejścia do motoryzacji.
I to jest te Twoje doradzanie:
Barol napisał(a):Trevor nie ma się co rozpisywać bo i tak tutaj będzie wpajane na siłę że to mina i że nie warto.

I tu masz dwóch miłośników VW i jak myślisz który włoży na minę autora tematu ?
Raziel11 napisał(a):Pakiet startowy 3k kosztował jakieś 5 lat temu, obecnie blizej 5-6k 2. Remont silnika to bliżej 20k niz 6k Co prawda ta wersja silnika nie miala zbyt wielu wad, ale wymaga troski i wiedzy przy serwisowaniu, ma prawie 300tys nalotu i pewne naprawy musiały być robione, i obawiałbym się o jakość tych napraw. 3. Ogólnie to zakup bez sensu, bo to 20 letnie audi z silnikiem o który trzeba dbać, a auto to nie tylko silnik, więc wydasz 18 na auto, 20 na silnik a gdzie reszta, hamulce, skrzynia, dyfer itp Juz lepiej poszukać kilka lat młodszego Leona 1P
szybki
Moderator - Tuning

31 Mar 2024, 19:21

No cóż jeśli dla kogoś subiektywna opinia jakiegoś forumowicza jest głosem całego świata to spoko.
Dla mnie abstrakcja pt 20k włożone w silnik albo że plastikowy Leon w ośce jest lepszy od Audi z 4x4 jakiekolwiek by nie było no jest tylko zdaniem jakieś tam jednej osoby a nie wszystkich.
Szybciutkiemu czyli hejterowi vaga z dyplomem pasuje i dlatego uważa że to co Raziel napisze jest święte a dla mnie jest tylko jakąś tam opcją.
Poza tym za dużo mam styczność z tymi silnikami żeby tak łykać to wszystko i tyle.
Pomijam fakt, że Raziel wszystko wymienia jak leci, do tego części ASO i naprawy w ten sposób to i wkład w Fiata CC sporting wyniósł by z 10k :ok:
Trevor
Zaawansowany

31 Mar 2024, 19:41

Argument że to quattro jest invalid, pomijając nieliczne zakątki kraju i kilka dni zimy w kraju to nie ma sensu się spuszczać nad tym.

Vagi są niestety delikatne, potrafią przejechać dużo km do naprawy głównej ale przy odpowiednim dbaniu o nie, zarówno pod kątem jakości części jak i wiedzy/fachowości mechanika, ja po prostu zapobiegam dużym awariom w przyszłości.

Miłośnikiem raczej nie jestem, ale jestem użytkownikiem świadomym akceptującym wady i wiedzącym ile kosztuje serwis i tak też przedstawiam sprawę potencjalnym kupcom żeby byli świadomość co się psuje i ile kosztuje, a nie ma co ukrywać, przy 300k przebiegu moze się już wydarzyć wszystko, albo będzie do poprawy to co spaprali poprzednicy.
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Skrzynia biegów: Manualna

31 Mar 2024, 20:40

Trevor napisał(a):Dla mnie abstrakcja pt 20k włożone w silnik albo że plastikowy Leon w ośce jest lepszy od Audi z 4x4 jakiekolwiek by nie było no jest tylko zdaniem jakieś tam jednej osoby a nie wszystkich.

O czym Ty piszesz ? Mowa jest o najtańszej ofercie w Pl więc czego można się spodziewać ?

Trevor napisał(a):Szybciutkiemu czyli hejterowi vaga z dyplomem pasuje i dlatego uważa że to co Raziel napisze jest święte a dla mnie jest tylko jakąś tam opcją.

Coś Ci się pomerdało bo często nie zgadzam się z R11 a róźnica jest między wami jest taka że R11 nie pieje do każdego auta gr.vw tak jak Ty.

Do tego nie nazywaj mnie hejterem tylko realistą więc postaw mi Lexusa z nalotem 300k.km.najtańszego ze wszystkich ogłoszeń z dopiską serwisowany to zjadę Ci go tysiącem niuansów które mogą mu się dalej przytrafić.
I jak autor zdecyduje się po mimo moich "ale" to ok.jego kasa, jego sprawa.
szybki
Moderator - Tuning

31 Mar 2024, 20:44

rupertpumpkin napisał(a):6k odłożone na ew remont?

:lol: 6k remont czego ? bo na pewno nie silnika.
Chcesz porządnie wyremontować ten silnik to przygotuj 30 k a nie 6k
6 k to może robocizna :lol:
toyman40
Stały forumowicz