Audi A3 , Alfa Romeo 156

26 Maj 2011, 09:37

Witam
Chciał bym kupić sobie nowe auto i myślę o tych dwóch .
Zależy mi na małym spalaniu i nie dużym silniku .
Pozdrawiam
koki22
Nowicjusz

Miejscowość: Pabianice

26 Maj 2011, 12:14

Ile masz funduszy?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Maj 2011, 12:38

Raczej audi bo Alfa do trwałych nie należy, oczywiście fajnie wygląda i ma temperament ale sprawi o wiele więcej problemu niż audi. Zależy też jaka różnica wieku będzie między tymi pojazdami.
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

26 Maj 2011, 12:41

Czyli mniej roboty będzie przy Audi ?
A jak ze spalaniem Audi ?
koki22
Nowicjusz

Miejscowość: Pabianice

26 Maj 2011, 12:51

koki22 napisał(a):Czyli mniej roboty będzie przy Audi ?
A jak ze spalaniem Audi ?

Od 7l po trasie benzyną, od 5 po trasie dieselkiem.
A3 i 156 to dwa rzekłbym całkowicie odmienne samochody.
Audi będzie ciężko kupić zadbane, bezwypadkowe, o oryginalnym przebiegu nie wspominając. No i serwis w przypadku Audi nie wiedzieć czemu jest bardziej kosztowny.
Alfę z kolei łatwiej trafić ale tutaj masz aluminiowy zawias z przodu, bardzo zbliżony konstrukcyjnie do A4/Passata, w dodatku nie za bardzo chce on współpracować z polskimi autostradami. Wymiana ok 1600 zł za oryginały. Ale w zamian otrzymujesz kapitalne prowadzenie i trzymanie na zakrętach.
Dodatkowo w Alfie najlepiej spisują się diesle JTD rodem z Fiata, mające opinię jednych z lepszych diesli. Jeśli benzyna to tylko 2.5 V6, pozostałe benzynowe jednostki nie dość, że się sypią to piją dużo paliwa i lubią wywalać olej.
Jeśli szukasz czegoś w okolicach 10 tyś to od siebie polecę Ci Mazdę 323F. Kupisz za te pieniądze ładny egzemplarz i jeszcze powinno zostać na małe dopieszczenie autka.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Maj 2011, 13:42

Jak jesteś facetem z jajami i masz swój styl bierz Alfe:) Jeżeli jesteś kolesiem pokolenia komunty że niemieckie dobre i jeszcze w tedeiku to bierz A3. Za kasę rozklekotanego A3 masz zadbaną Alfę na full wypasie. Mój brat ma alfe i jakoś jego egzemplarz z najgorszym możliwym silnikiem 2.0 T.Spark jeszcze nigdy go nie zawiódł a prawie 200tyś przebiegu.
Moim zdaniem Alfa Romeo 156 jest bardzo dobrym wyborem:) Silnik 1.9 albo 2.4 JTD jedne z najlepszych jednostek ON jakie powstały kiedykolwiek. 2.4 można porównywać żywotnością do 1.9TDI 90KM (nie do zajechania).
MlodyBarney
Początkujący

Miejscowość: Chorzów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczniej w czystym samochodzie
    Świeżo umyty samochód nie tylko lepiej się prezentuje – czyste szyby, lusterka i światła to warunek bezpiecznej jazdy. Kierowca powinien zadbać o to zwłaszcza przed wyjazdem w dłuższą trasę. Jednym z podstawowych ...

26 Maj 2011, 20:22

Mam drugie auto A3 1,9 TDI-110 z rocznika 97.Nie mogę powiedzieć złego słowa na ten pojazd. Padł przepływomierz i dlatego kupiłem to auto za niewygórowaną kasę ale założyłem za 500 używany i pięknie śmiga ! :grin:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna