Audi A3, BMW1, Mazda 3, Lexus IS 200 lub inny

23 Paź 2013, 22:28

Chcę samochód przede wszystkim bezawaryjny, solidnie wykonany i ma mieć mocne blachy wytrzymujące zimy pod chmurką, nie łapiące korozji :) To moje główne priorytety :)

Rocznik 2003 - 2006

Silnik raczej benzynowy jeżeli nie będzie palił powyżej 10 w mieście i tak do 8 w trasie, ale spalanie nie jest dla mnie najważniejsze.

Samochody które wymieniłem wyżej najbardziej mnie interesują dlatego że mam do tych marek zaufanie a także o poszczególnych modelach już trochę czytałem zarówno w katalogu samochodów używanych jak i forach.

Chcę samochód niemiecki (za wyjątkiem Opla i mercedesa) lub japoński - wyjątkiem byłoby volvo ale nowe volva mnie nie interesują. Może coś z seata ewentualnie... nie chcę francuskich w szczególności...

Ale moje pytanie tyczy się głównie tych modeli jakie wymieniłem co o nich sądzicie co byście wybrali kierując się moimi priorytetami i dlaczego, proszę o odpowiedzi i argumenty :)
takun
Początkujący

Auto: Audi B4
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

23 Paź 2013, 22:37

Nie będę oryginalny ale wybrałbym A3. Dlaczego? Najbardziej przewidywalny w kosztach,z jednak popularnymi w hurtowniach częściami za rozsądną kasę,łatwy do naprawy w większości warsztatów no i auto na tyle popularne i nieegzotyczne,ze można powybierać trochę na rynku ze względu na największa podaż w wybranych przez Ciebie autach. :) ...no i sentyment ,bo miałem kiedys starszą A3-kę w TDI-110KM-97r... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

23 Paź 2013, 22:39

jak dobre blachy to nie Mazda 3
jaki budżet?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

23 Paź 2013, 22:59

artur73 napisał(a): Najbardziej przewidywalny w kosztach,z jednak popularnymi w hurtowniach częściami za rozsądną kasę,łatwy do naprawy w większości warsztatów no i auto na tyle popularne i nieegzotyczne,ze można powybierać trochę na rynku ze względu na największa podaż w wybranych przez Ciebie autach. :)

dzięki za post mam podobne odczucia jednak zastanawiam się czy Audi trzyma poziom ten co dawniej, widzisz ja mam obecnie od pół roku Audi 80 B4 Auto 21 letnie! nie mam z nim problemów szczególnych, w zasadzie wymieniłem tylko olej, wnętrze jest idealnie zachowane, ale samochód stara technologia , ciężko się jeździ , noga na gazie cały czas jak w starym fiacie, nie myślę go sprzedawać ....chcę jednak kupić samochód bardziej wygodny do jazdy w korkach , po mieście i jak dalej wyjadę nowszy pewnie mniej by palił , ten zostanie w rodzinie

Tak przy okazji wiesz może czy Audi a3 po 2003 ma aluminiowe wahacze? Bo co do nowych audi słyszałem że problematyczne jest zawieszenie...

dzida napisał(a):jak dobre blachy to nie Mazda 3
jaki budżet?

Też słyszałem niestety że Mazda rdzewieje , za to samochód podobno idealny pod względem awaryjności, szkoda bo jeżeli te opinie się potwierdzają to raczej odpada

Budżet?

Powiem tak, najlepiej do 20 tyś, budżet mógłby być do 30 tyś ale nie widzę sensu kupowania tak drogiego samochodu - mimo że mam własną firmę, nie zależy mi na tzw Prestiżu :)

Chcę samochód po prostu praktyczny, powiem szczerze że zastanawiałem się nawet nad samochodami starszymi z lat 90 tych bo może taki spełniłby moje oczekiwania, mam Audi 80 obecnie 21 letnie i samochód super bezawaryjny, bardzo solidny i silny ale uciążliwy w jeździe miejskiej ze względu na starą technologię
takun
Początkujący

23 Paź 2013, 23:07

Za 20k zapomnij o A3 2. generacji.
Celowałbym z tych w Lexa IS200 w tym budżecie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Paź 2013, 23:09

dzida napisał(a):Za 20k zapomnij o A3 2. generacji.

A ile muszę mieć na a3?
takun
Początkujący

23 Paź 2013, 23:17

Tak ze 25k za ładną i sensowną wersję 3d. I wiem, że są tańsze ale to tylko sprowadzone na handel i zarobek.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Paź 2013, 23:27

takun napisał(a): czy Audi trzyma poziom ten co dawniej

Biorąc pod uwagę ,że żadna z popularnych marek nie jest już tym co dawniej,to na tym tle akurat Audi wyróżnia się na plus. :) Nadal są to solidne auta.
W temacie alu zawieszenia w A3...Myślałem zawsze,że przednie zawieszenie jest przeszczepione z 4-ki Golfa...Czyli stal ale widać że nie zawsze? A3 po 2003 to przeszczep z Golfa V i nie jest mi ten temat znany
Przed 2003 nie ma takich kłopotów z zawieszeniem jak np w A4. Poza tym...nie jestem przekonany czy aby na pewno silniki grupy VW TFSi/FSi skusiłby mnie bardziej niż starsze konstrukcje. :)
artur73
Awatar użytkownika

23 Paź 2013, 23:30

No Audi na minus wyróżnia się właśnie pod względem silnikowym, bo nie ma tak na prawde co polecić prócz cherlawych 1,6MPi i 1,9TDI
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Paź 2013, 23:32

takun napisał(a):Chcę samochód przede wszystkim bezawaryjny, solidnie wykonany i ma mieć mocne blachy wytrzymujące zimy pod chmurką, nie łapiące korozji :) To moje główne priorytety :)

Rocznik 2003 - 2006

Silnik raczej benzynowy jeżeli nie będzie palił powyżej 10 w mieście i tak do 8 w trasie, ale spalanie nie jest dla mnie najważniejsze.

Samochody które wymieniłem wyżej najbardziej mnie interesują dlatego że mam do tych marek zaufanie a także o poszczególnych modelach już trochę czytałem zarówno w katalogu samochodów używanych jak i forach.

Tak wymieniłeś te autka chyba żeby sobie wymienić poniewaz co ma współnego a3 z ISem ???
Obawiam sie że chyba nic... zaczynając od wielkości idąc przez komfort a kończąc na bezawaryjności.

Za planowany przez Ciebie budżet dokładając 2-3k masz IS300 który już zadowoli nawet wymagającego kierowce, spokojnie przyjmuje LPG, jest totalnie bezawaryjny no i posiada 2Jza pod maską którego reklamować nie muszę :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

23 Paź 2013, 23:53

dzida napisał(a):Tak ze 25k za ładną i sensowną wersję 3d. I wiem, że są tańsze ale to tylko sprowadzone na handel i zarobek.

artur73 napisał(a):Przed 2003 nie ma takich kłopotów z zawieszeniem jak np w A4. Poza tym...nie jestem przekonany czy aby na pewno silniki grupy VW TFSi/FSi skusiłby mnie bardziej niż starsze konstrukcje. :)

W takim razie zainteresuję się Audi a3 do 2003 choć wyglądem jest skromniejszy ale być może to dla mnie nawet zaleta ...

dzida napisał(a):No Audi na minus wyróżnia się właśnie pod względem silnikowym, bo nie ma tak na prawde co polecić prócz cherlawych 1,6MPi i 1,9TDI

szybki napisał(a):no i posiada 2Jza pod maską którego reklamować nie muszę :D

jeśli jesteśmy przy silnikach to nie interesują mnie szaleństwa, ja choć jestem młody jeżdżę wolno tak do 90 max :) Więc biorąc pod uwagę walory sportowe, ważniejsze już byłoby dla mnie niskie spalanie, LPG odpada - po prostu z zasady :)

szybki napisał(a):Tak wymieniłeś te autka chyba żeby sobie wymienić poniewaz co ma współnego a3 z ISem ???
Obawiam sie że chyba nic... zaczynając od wielkości idąc przez komfort a kończąc na bezawaryjności.

Ma to wspólnego że oba auta mi się podobają :)
O Lexusach IS 200 słyszałem że są mega bezawaryjne tylko części i serwis podobno drogi jeśli już coś pójdzie, mimo wszystko byłbym zainteresowany,

IS 300 praktycznie nigdzie go nie ma :D jest to rzadko samochód bardzo, nie wiem czy by mi się chciało szukać go po całej Polsce :) Obecnie na allegro jest tylko jeden :D
takun
Początkujący

24 Paź 2013, 00:01

takun napisał(a):Silnik raczej benzynowy

Tak napisałeś na początku. LPG nie chcesz.OK.
Piszesz później o niskim spalaniu,a więc jednak może TDI..? Wybór będzie !
(miałem A3 -97-1,9 TDI-110KM)
artur73
Awatar użytkownika

24 Paź 2013, 00:20

takun napisał(a):jeśli jesteśmy przy silnikach to nie interesują mnie szaleństwa, ja choć jestem młody jeżdżę wolno tak do 90 max :) Więc biorąc pod uwagę walory sportowe, ważniejsze już byłoby dla mnie niskie spalanie, LPG odpada - po prostu z zasady

Nie myślałem o sporcie tylko o trwałości.
Spalanie LPG 10-15l.
Jak na masę, automat jest spox.

takun napisał(a):Ma to wspólnego że oba auta mi się podobają :)
O Lexusach IS 200 słyszałem że są mega bezawaryjne tylko części i serwis podobno drogi jeśli już coś pójdzie, mimo wszystko byłbym zainteresowany,

Serwis nie jest drogi ponieważ jest bardzo dużo zamienników, używek a konstrukcja tego auta jest prosta jak cep.
takun napisał(a):IS 300 praktycznie nigdzie go nie ma :D jest to rzadko samochód bardzo, nie wiem czy by mi się chciało szukać go po całej Polsce :) Obecnie na allegro jest tylko jeden

Jest mało tych aut to fakt ale raczej nie przesadzał bym z tą jego straszną wyjątkowością.
Dla mnie bardzo dużym pozytywem IS300 jest to że praktycznie wszystkie części pasują od IS200 a mam auto w którym nie wyglądam jak przeciętny Kowalski i nie kosztuje worka kasy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Paź 2013, 00:24

artur73 napisał(a):Tak napisałeś na początku. LPG nie chcesz.OK.
Piszesz później o niskim spalaniu,a więc jednak może TDI..? Wybór będzie !
(miałem A3 -97-1,9 TDI-110KM)

A jakiego byś polecił Diesla do a3?

90/100/130 ? Bezawaryjność priorytet :)

Podobno głośne są te diesle...
takun
Początkujący

24 Paź 2013, 00:33

90/110KM z wtryskiem bezpośrednim. Na pewno nie 100KM na pompowtryskach.
Diesle są głośniejsze...ale słyszysz to tylko w pierwszym tygodniu użytkowania. :) Później słyszą to inni ,a Ty już nie. :)
artur73
Awatar użytkownika