Nie ma co zniechęcać się do Opla,bo różne opinie krążą na temat różnych modeli.
Astra 4 J została zbudowana na płycie podłogowej chevroleta cruze,wiec pewne części na pewno będą współzamienne z astrą (a co ważne,mogą okazać się tańsze),co do Polówki silniki 1,4 TSI nie mają dobrej opini ale,i tu bardzo ważne wszystko zależy od eksploatacji silnika zawsze tak uważam jednak są pewne silniki,które po porstu z natury są zle skonstruowane albo tez mają wady z powodu zastosowania elementów mechanicznych,ponieważ producent na nich oszczędzał.
Polo faktycznie segment B,hm a co do tego silnika 1.4 TSI to do jego usterek należą:
-awarie wtryskiwaczy(dość rzadko ale sie zdarza)
-pękają tłoki(nierówna praca jednostki,głośne metaliczne stuki z okolic głowicy,gęsta chmura dymu z wydechu)
-układ rozrządu(słychać metaliczne stuki po uruchomieniu silnika przez kilka sekund(hydrauliczne napinacze ulegają awarii)).
-awarii ulega również sprzęgiełko magnetyczne w pompie wody.(występuje duże obciążenie silnika,oraz piszczenie w zakresie obrotów od 2,5 - 3,5 tyś.)
Używany Chverolet Cruze:
ofert na otomoto.pl jest całkiem sporo,ale trzeba nabrać do nich dystansu,ponieważ pewnie większość oferowanych pojazdów miała za sobą odbudowę po wypadkach co może być kosztowne w przyszłości.
Części (blacharka),jest trochę droższa niż w przypadku Astry 4,ale co do mechaniki to nie jestem pewien ale pewnie większość powinna być współzamienna tak jak wspomniałem wcześniej.
Co do Astry to pogrzebe w swoich materiałach i napisze Ci coś więcej o niej.
A powiedz mi co Ty na Kia Ceed? wiem,że jesteś sceptycznie nastawiony do azjatyckich konkurentów ale może ?
I jeszcze ważne,jaki rodzaj nadwozia?
Też uważam,że coś znajdziemy kwestia czasu