Na dzień dobry a raczej dobry wieczór, witam Wszystkich, jako nowy użytkownik tego forum

Od razu przechodzę do rzeczy. Od kilku miesięcy marzy mi się Audi A6, mój budżet jaki chce przeznaczyć na to autko to ~35tyś zł.
Przeszukując allegro w poszukiwaniu wymarzonego auta stwierdziłem że za te pieniądze lepiej kupić Audi A3 bądź A4 młodsze i lepiej wyposażone - chyba będzie to lepszy wybór?
Znalazłem kilka ciekawych ofert, ale bez pośpiechu. Chciał bym się Was poradzić. Wiadomo o gustach i guścikach się nie dyskutuje, każdemu podoba się co innego

Na uwadze też miałem Golfa V czy Passata. Wydaję mi się że były by tańsze w utrzymaniu, jak i lepszą opcję dostał bym za te pieniądze, ale Audi to Audi, od zawsze mi się podobało i chciałem sobie jakieś kupić, nadszedł ten czas

Proszę doradźcie mi co wybrać.
Silnik:
jakoś zawsze byłem przekonany do benzyny. Jest tak nadal. Silnik nie większy niż 2.0
Autem będę (prawie) dziennie dojeżdżał do pracy (15 minut). Kilka razy w ciągu roku jakieś dłuższe trasy: od 100 - 600km Naprawdę sporadycznie, może z 3 czy 4 razy w roku.
Głównie jazda po mieście. Nie wykluczam dłuższych dystansów, ale nic nie planuje i nie spodziewam się takiego wypadu autem

Stąd padł wybór na benzynę a nie disla. Kolejna sprawa, chciał bym założyć instalację gazową, wiem że auto będzie słabsze, wiem że około 20% będzie więcej pobierać gazu niż benzyny, ale przy dzisiejszych cenach paliwa, wolał bym taką instalację w aucie mieć.
Co do disla, wiem że silniki te są przystosowane do długich tras (których ja raczej robić nie będę) z tego co wyczytałem i słyszałem to na trasach 15sto minutowych tylko cierpią, w zime tym bardziej a serwis drogi.
Czy też się mylę, bardzo proszę o sprostowanie i wyjaśnienie, gdyż znawcą nie jestem, głupot też nie chcę opowiadać..

Auto:
na uwadze mam Audi A3 bądź A4 jak już wcześniej wspomniałem, benzyna 2.0 T (z turbo doładowaniem, napędem 4x4)
Brałem pod uwagę Golfa V czy Passata ze względu na lepszą opcję za te pieniądze i tańszy serwis\częśći, no ale jakoś mam słabość do Audicy. Chyba że ktoś ma jakieś przykre doświadczenia i poda mi jakieś konkretne powody i przekona jednak np. do Passata

W allegro wyszukałem ciekawe A3: rocznik 2005-2007, full opcja, silnik właśnie 2.0 T, odpowiadała by mi, ale mimo wszystko bardziej podoba mi się A4, na chwilę obecną, taki rocznik z takim wyposażeniem za taką cene nie znajdę chyba?
Jestem w stanie poczekać powiedzmy do września, Euro się skończy, pieniążka jeszcze co odłożę. Może się coś trafi, jak myślicie? Ceny spadną?
W jakim okresie najlepiej auto kupować?
Opłaca się wyjechać np. do Niemiec za autem? Dużo lepszą i tańszą ofertę tam znajdę niż w Polsce?
Bardzo proszę o wypowiedź w temacie, będe naprawde bardzo wdzięczny

Pozdrawiam.