Audi a3 czy bmw e46

17 Cze 2010, 01:04

W ostatnim czasie tata kupil w franci Mondeo mk3 miał być mój ale tak się ojcu podoba że zatrzyma go dla siebie ale mi obiecał żę coś znajdzie i szczerze podobają mi się duze samochody z duża przestrzenią lecz owe samochody są trudne w użytkowaniu w mieście fakt nie mieszkam w mieście ale obok i dużo się poruszam po mieście i chciałbym samochód w miare ekonomiczny zwinny i musi być dynamiczny iz mam 20 lat moim 1 typem jest audi a3 1.9 tdi 130 KM najlepiej 5 dzwiowy jezdziłem golfem 4 i nie jest tam mało miejsca auto jest dość szerokie jak na hatchbacka i ciekawi mnie czy a3 ma tylko samo miejsca w srodu co golf 4 drogim moim typem jest bmw e46 320d 136 km jest to sedan więc pewnie będzie miał więcej miejsca w srodku niz a3 ale słyszałem ze ten silnik nie jest za bardzo dynamiczny w dodatku common rail co może mnie przyprawic o doatkowe koszty urzytkowania lecz pociąga mnie właśnie wygląd i to że sedan. W waszych opiniach prosze uwzględnić to że w dużej mierze zalezy mi na własnościach jezdych a w drogiej kolejności nad przestrzenia.
poldi2311
Nowicjusz

Miejscowość: Stalowa wola

17 Cze 2010, 16:06

sam ostatnio mialem taki dylemat ale szukam benzyniaka osobiscie jak masz 20lat to oczywiscie bralbym bmw jest ladne ma sylwetke ktora sie nie starzeje a audi a3 to taki zwyklak nudna sylwetka niczym sie nie wyroznia niknie w tlumie jest mniejsze no i o klase nizsze od bmw bo bete mozna porownywac raczej z a4 b6! co do silnikow to nie mam pojecia jak to wszystko wyglada wiadomo 1.9tdi slynie z tego ze jest dobry i stosuja go od vw po skode ale i tak bralbym bete wieze w inzynierow z bmw i troche tego jezdzi wiec chyba nie jest tak zle choc wolalbym 1.8 benzynke
ciem090388
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

17 Cze 2010, 16:35

Przejedź się A3 z 1.9 TDI oraz BMW z 2-litrowym dieslem. Wątpię byś potem chciał znów jeździć 1.9 TDI :P To dobry silnik, jeden z lepszych szczególnie z tych popularnych, ale BMW od lat robi lepsze. Kultura i charakterystyka pracy, cisza, niska awaryjność.

BMW będzie klasą średnią, podczas gdy A3 to Golf w przebraniu (jak 70% aut grupy VW :P ), to jest kompakt, więc przestrzeń, komfort itp są w BMW lepsze. Żeby porównanie miało sens musiałbyś E46 poównywać z B6.

Do miasta lepsza będzie benzynka. Diesel jest dobry na długie trasy.

Co do właściwości jezdnych to naturalnie BMW jest lepsze od A3, chociaż Golf, Leon i A3 też jeżdżą bardzo przyzwoicie jak na przednionapędowe kompakty.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Cze 2010, 18:29

[link do leboncoin.fr wygasł] a co chlopaki myślicie o tej?
poldi2311
Nowicjusz

Miejscowość: Stalowa wola

17 Cze 2010, 18:39

diesel jest dobry....jak jest nowy....możesz kupić ale licz sie z tym że takie auto na zachodzie robi 30tys km/rok czyli 10-latek ma tych kilomatrów aż 300 000 km, czy dużo? może na diesla jak latał na autostradach to nie jest dużo ale równie dobrze może być to zajechana padlina, francuz, niemiec czy belg nie pozbywa się auta jak jest dobre, lub sprzedaje za odpowiednią cenę ..i tyle ode mnie, lepiej kupić lekko bite ale młode i zdrowe, blachy zmienić i cieszyć się bezawaryną jazdą.

co do silników bmw to dużo lepsze są te silniki stosowane chyba od 2002 r. 2.0d i mocy 150 PS zlikwidowano trochę bolączek poprzedniego modelu

ta z linka co podałeś to nic ci niepowiem po tych zdjęciach nic nie można stwierdzić ,auto jak auto , to jest D czy PB bo jak PB to drogo troche jak na 12-letnie auto i bez mała 300 tys. żadna rewelka jak dla mnie,
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie