Audi A3 czy Volvo V60 2017 - 2019

20 Mar 2019, 22:32

Hej wszystkim!

Piszę tutaj ponieważ mam problem z wyborem auta. Niedawno zdałem prawo jazdy (W końcu po przekładaniu z roku na rok :lol: ) i przymierzam się do zakupu auta. Jako, że nie znam się w ogóle na samochodach, to proszę was o pomoc w wyborze :)

Pierwszą moją propozycją jest Volvo V40 '17 - '19. Samochód ten z zewnątrz bardzo mi się podoba. Problem jest z wnętrzem które według mnie jest zbyt kanciaste.

Drugim wyborem jest Audi A3 '17 - '19 (sedan lub hatch). Ten samochód mi się strasznie podoba ale z opcjami znacznie przekracza budżet (Mogę se pozwolić tylko na wirtualny kokpit) a bez opcji, auto wydaje się gołe w środku

Volvo prowadziłem a w Audi A3 jechałem jako pasażer. Audi dla mnie wydaje się mniejsze i zwinniejsze i w ogóle mam jakieś takie odczucie (Audi S3 full opcja, nie wiem jak to będzie ze zwykłą A3). Volvo za to wydaje mi się takie trochę ciężkie wielkie i masywne (Duże lusterka itp)

Waszym zdaniem które wybrać? Koszty utrzymania nie mają dla mnie znaczenia. Bardziej interesuje mnie prowadzenie, komfort i technologie użyte w aucie.

//Edit

Przeglądając samochody wpadł mi w oko Ford Focus new który oferuję znacznie więcej na poziomie elektroniki od wymienionych wcześniej aut.
Greenone
Obserwowany

21 Mar 2019, 08:55

kupujesz nowe lub prawie nowe auta. oczywiście kupujesz przy salonie auta podemonstacyjne bo na alegro będą same bezwypadki ze szkodą całkowitą. W związku z tym kupujesz to co ci się bardziej podoba. Nie znam twoich "zasobów" ale kupujesz auto za 70-100 tys na pierwsze. Zastanawiam się nad sensem. Rozważ proszę zakup zwykłego kompakta za 10 tys na rok do dwóch i na nim uczenie się samochodu. Drobne stłuczki czy zarysowania nie będą bolały, a obcowanie z mechaniką pozwoli ci nauczyć się słyszeć i czuć samochód
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

21 Mar 2019, 15:18

Dzięki za odpowiedź. Tak wiem, że lepiej kupić na razie używane ale nie mam zbytnio na to wypływu. Jako, że wyprowadzam się dość daleko od miejsca pracy (2,5h komunikacją miejską w jedną stronę a samochodem 25min), to szef postanowił mi zakupić auto służbowe. Zgodził się także aby je odkupił po jakimś czasie. Zaproponował mi Volvo V40 lub coś mniej więcej z tej półki cenowej (Możliwość ciut wyżej). Na początku myślałem o Audi bo jako jedyne mi się podoba z owej półki cenowej.

Przeglądając jeszcze raz wszystkie oferty, trafiłem na nowego Forda Focusa. Chyba na niego padnie wybór. Głównym powodem są dodatkowe opcje. Gołe Audi A3 kosztuje tyle samo, co Nowy Focus z salonu z duża ilością ciekawych opcji. Nowy Focus zaczyna się od 73 000 zł. Audi od 112 000 zł. Wolę coś tańszego z opcjami niż droższego bez.

Co do zarysowań itd. To zbytnio mi to nie grozi. Autem będę się poruszał tylko do pracy sklepu. Droga do pracy to jest jedna długa i szeroka szosa na której nie ma jakieś zbytniego ruchu (Gdy jechałem o 19h, to było pusto) :p
Greenone
Obserwowany

21 Mar 2019, 19:46

Miałbym dla Ciebie ładne V40CC T3 2.0 152KM, 24kkm przebiegu z 2017 roku z dobrym wyposażeniem i w dobrej cenie. V60 T3 w benzynie też są :) w atrakcyjnych cenach.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna