Audi A3 , GOLF 4 czy Ibiza 2 FL do 14 tys który warto?

21 Paź 2010, 09:25

Witam mam dylemat. Jak dotąd byłem wyłącznie motocyklistą i używałem tylko 2 kółek do poruszania się jednak teraz przyszedł moment na zakup auta.. Coś małego na krótkie trasy i do miasta. Chodzi przede wszystkim o bezawaryjność, ekonomię. Interesują mnie auta jak w temacie silniki 1,9 TDI. Mozecie coś doradzić ? Wady-zalety kazdej z tych maszyn? Jestem otwarty na inne ciekawe propozycje z góry dzięki ;]
trauma
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

21 Paź 2010, 09:40

Audi A3 i Golf 4 to dobre samochody, więc wybór może byc ciężki. W A3 z poczatku produkcji, podobno lakier na zderzakach jest słaby. Osobiście miałbym problem, gdyby postawiono mnie przed wyborem- A3 lub Golf :smile:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

21 Paź 2010, 09:45

A3 i GIV to praktycznie te same auta.Ja osobiście wybrał bym coś z tej dwójki,coś co bardziej Ci się podoba.Silnika TDI na krótkie trasy bym odpuścił,bo potem będzie narzekanie że zamiast 6l ON to spala 9l ON czyli tak jak benzyna i nie będzie tutaj żadnej oszczędności.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Paź 2010, 09:46

Wszystkie wymienione są niezłe.... ale za tą kase to tylko ibiza bo reszta to kompakty wiec bede nieco drozsze jak diesel to moim zdaniem tylko tdi zwracaj uwage na stan turbiny i układu wtryskowego(awaria objawia sie solidnym czarnym dymkiem przy przygazówce) myśle ze te auta to dobry wybór
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

21 Paź 2010, 10:52

trasy to takie no 50km gdyż mieszkam poza miastem. Nie wiem jakoś za mną bardziej diesel przemawia po prostu :wink: Ogrom ofert tych aut jest przytłaczający wręcz najbardziej właśnie interesuje mnie golf lub audi i jak przeglądam to jest mnóstwo tego w tych pieniądzach a ibize to cięzko znaleźć droższą. Oglądać będę jechał z głównym mechanikiem serwisu toyoty także bomby raczej nie kupimy. Wszystkie auta są fajne jednak no nie znalazłem jeszcze żandnych argumentów by wybrać ten jeden konkretny i własnie dlatego sie zwracam o pomoc żeby bardziej sprecyzować swój wybór.
trauma
Nowicjusz

21 Paź 2010, 11:23

A3/Golfa będzie bardzo ciężko znaleźć ładnego w tych pieniądzach... Zostaje Ibiza. Silnik ten sam więc awaryjność podobna. Pozostaje kwestia wymiarów - dla mnie jest ciasna ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak i gdzie kupić części do samochodu?
    Każdy kierowca, niezależnie od tego, jakiego auta jest właścicielem, staje przed koniecznością zakupu nowych części do samochodu. Zazwyczaj jest to wynik normalnej eksploatacji części, a czasem jest to wymuszone przez kolizję ...

21 Paź 2010, 11:27

ale ciasna w jakim sensie ;p? dla Ciebie jako kierowcy czy przy przewożeniu pasażerów ? Może być i ibiza bardzo zgrabne auto i chodzi o to żeby się nie psuło :wink: a mam pytanie czy ibiza będzie sobie dobrze radziła z 90KM? Tzn czy nie będzie mułowata? Chodzi o to żeby nie było prblemu z dynamiką. Czy szukać raczej 110KM?
trauma
Nowicjusz

21 Paź 2010, 11:31

Ciasna dla kierowcy i pasażerów ale to musisz ocenić sam ;) 90KM szału nie robi ale jeśli nie jeździłeś wcześniej TD będzie Ci się wydawał rakietą ;) Oczywiście jak trafisz fajną 110 to lepiej 110.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

21 Paź 2010, 11:39

Ja bym poszukał ze 110KM,zawsze to troche więcej.Niewiem ilo drzwiowe auto preferujesz ale luknij jeszcze na to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Paź 2010, 11:40

jeździłem jakiś czas 405 kombi z TD to była masakra po prostu... nie jedzie to wogóle. A też jakiś czas jeździłem Lupo 1,0 w benzynie tak samo wogóle nie jedzie i gabarytowo też malutki ale dobrze sie w nim czułem. Także mysłe ,że ibiza będzie bardziej komfortowa... ;]

[ Dodano: 21 Październik 2010, 12:43 ]
Corrdoba jakoś mniej wizualnie mi odpowiada ale też po patrze sobie. Liczba drzwi nie ma znaczenia to ma być auto tylko dla mnie ewentualnie dziewczyny. Okazyjnie większa ilość pasażerów.
trauma
Nowicjusz

21 Paź 2010, 11:49

Bo Lupo 1.0 nie jedzie :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

21 Paź 2010, 12:10

Ibiza jest rzeczywiście ciasna i dosc waska w srodku... 110 koni zupelnie wystarczy moze dolozyc troszke pieniedzy i kupić a3... Audi sa to naprawde auta ktore bija jakoscia inne na głowe... kupuj raczej 110 konna odmiane
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

21 Paź 2010, 14:09

Jak myślisz nad ibizą to zastanów się nad taką cordobą, podobne do siebie ale cordoba dużo większe autko, jak trafisz jakąś ładną z aluskami itd to Ci się spodoba :)
Korczus
Początkujący

Miejscowość: Leszno

21 Paź 2010, 14:27

Czy tylko silnik z zepsutym ukladem wtryskowym przydymi jak mu dasz w palnik? :mrgreen: Jak dymi ostro to inna sprawa.

Ja bym brał Ibize - kupisz młodsza, często bardziej zadbana i prawdopodobnie ze sporo mniejszym przelotem (to auto miejskie wkoncu). Wersja 110 konna jest troche bardziej wrazliwa (inna konstrukcja turbiny).

W a3 bym sie nie pchał. Ilość lat i kilometrów na korzyść Ibizy jest przytłaczająca. A z klima i elektryka no krótkie trasy też starczy wyposażenia.

A co do Cordoby skad Wam sie wzielo ze to jest wieksze auto? Ibiza z dodatkowym bagaznikiem nie jest nagle wiekszym autem w srodku ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

21 Paź 2010, 15:46

rzeczywiście to zauważyłem ,że audi mają znacznie większe przebiegi... A co z golfem? Będzie żył na dłuższą mete? Jak się trafi fajna sztuka to wiadomo ,ze jakiś dodatkowy grosz sie znajdzie. Chociaż ta ibiza przemawia za mną coraz bardziej ;]. A co do tej mocy nie chodzi mi o to by rwało asfalt do 5 biegu ;p tylko żeby wystarczyło na taką normalną jazdę i czasami kogoś wyprzedzić.. chce unikąć efektu jak w lupo jadę 80 wciskam gaz w podłogę a auto nadal jedzie 80 :wink: jeżeli przy 90KM będzie sobie radził w miarę dobrze to chętnie i taką wersję przytule ;]
trauma
Nowicjusz