Diesel dla studenta? Kilka propozycji...

12 Paź 2010, 17:11

Witam, jestem studentem, szukam diesla.
Budżet 20 - 23 k zł.
Mój przewidywany roczny przebieg to 15000 km.
Głównie trasy dlatego preferuję diesla.

Mile widziana niska awaryjność auta w przypadku awarii.

Co proponujecie? Moje pomysły:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

czy może dołożyć do passata?

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
MichałG

12 Paź 2010, 21:26

Celuj w BMW 320d
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

12 Paź 2010, 23:18

"Auto: E46 330CI
Moc: 231KM"

Wstaw LPG do obecnej 330Ci.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

13 Paź 2010, 10:58

Ciekawe jak to sie człowiek nawraca. Z 3 litrowej benzyny na dieselka :grin:

LPG te silniki znoszą dość dobrze.

A patrzac na Twoje propozycje widze, że nie przeszkadzają CI ich dosc spore przebiegi ;)

Vectra fajna do stresowania innych kierowców ;).

Co do bezawaryjnosci bankowo moge polecic Toledo. Tylko, że z tyłu za dużo miejsca tam nie ma :wink:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

13 Paź 2010, 11:10

Spore przebiegi? Przebiegi podanych aut są śmiesznie niskie jak na diesel'a, podejrzewam, że do każdego ze stówkę trzeba doliczyć średnio.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Paź 2010, 11:13

Mówie o realnych przebiegach a nie tych widniejących na liczniku ;)
bajla
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Modele zasilane LPG poszerzają ofertę Opla ecoFLEX
    Opel poszerza i udoskonala swoją ofertę modeli z napędem LPG. Teraz można złożyć zamówienie na pięciodrzwiową Astrę w wersji hatchback, Astrę Sports Tourer i Merivę, wyposażone w nowy, mocny, a zarazem ekonomiczny ...

13 Paź 2010, 17:14

A no nawraca nawraca :cry: niestety...

Dzięki za porady na temat gazu, ale niestety jestem jego przeciwnikiem w autach.

Jeśli chodzi o przebieg to jeśli trafie na zadbane auto z nabitym oryginalnym 200 - 220 tyś. km to będę wniebowzięty :mrgreen:

e46 przestudiowałem trochę, dlatego lepiej już 330d 184km od 320d 136km, ale 3 litrowy diesel łączy się raczej z dużymi wydatkami.

Toledo 1.9tdi chyba z wszystkich propozycji najtańsze w utrzymaniu, ale ciężko znaleźć fajnie wyposażony egzemplarz.

Wolałbym sedan, żeby coś zapakować czasami, ale może fiat stilo 1.9jtd 140-150km?

Dowiedziałem się również od znajomego, że w granicach 20 tys zł jest on w stanie przyprowadzić mi z holandii audi a4 b6 1.9tdi 130km, wspominał że będzie np jakiś element do wymiany typu maska, klapa bagażnika itp.

Czy warto się czymś takim zainteresować?

Pozdrawiam.
MichałG

13 Paź 2010, 17:48

b6 z dieslem za 20 tys? chyba że go z drzewa będzie ściągal, do b6 bez 30 tys. bym nawet nie podchodził.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

13 Paź 2010, 17:53

Zależy co potrzebujesz z wyposażenia. Jak starczy CI elektryka, klima, poduchy, centralny i takie tam bajery to znajdziesz bez problemu. Skóra, navi, ksenony itp to ... :mrgreen:

Z 3 litrowym dieslem wydatki nawet nie na paliwo (jesli 10-11 l w miescie dla CIebie znosne) ale głównie na serwis. Wtryski, turbina itd. To najwiekszy problem ;)

A co do lekko stuknietego auta. Moj kumpel bierze takie auta regularnie. I jesli wiesz co bylo stukniete i ze zrobiles sobie to dobrze to nie ma sie czego bac. Oczywiscie jesli auto nie spotkalo na drodze mamuta ;)
bajla
Początkujący

13 Paź 2010, 18:25

andrewb25, chyba trochę przesadzasz :wink:

Miesiąc temu ów znajomy przyprowadził dla siebie ładnego toledo 1.9tdi 110km 2000r, do wymiany było jedno nadkole, ze wszystkim wyniosło go w granicach 16 tys zł, więc chyba da radę przyprowadzić coś taniej niż szukać na alledrogo i ototamto.

bajla
, to co wymieniłeś w zupełności mi wystarcza.
MichałG

13 Paź 2010, 20:09

Ja bym się zainteresował A4. Te auta zawsze mi się podobały. A Dieasel 130km wcale nie jest taki ospały. Oczywiście nie ma co porównywać z benzyną 3.0. Ale jaka ulga na stacji :wink:
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

13 Paź 2010, 20:10

MichałG napisał(a):andrewb25, chyba trochę przesadzasz :wink:

Miesiąc temu ów znajomy przyprowadził dla siebie ładnego toledo 1.9tdi 110km 2000r, do wymiany było jedno nadkole, ze wszystkim wyniosło go w granicach 16 tys zł, więc chyba da radę przyprowadzić coś taniej niż szukać na alledrogo i ototamto.

bajla
, to co wymieniłeś w zupełności mi wystarcza.

Myślę, że andrewb25 nie przesadza. Zajmuje się sprowadzaniem samochodów już od dawna stąd i wie co mówi. Z resztą Toledo z 2000r to nie A4 B6 w TDI. Więc nie wiem czy tak można ale chcesz - kupuj, Twoja kasa Twoja sprawa. Mając 20 tyś raczej nie pchałbym się w to. Passat B5FL, ładne, młodsze Mondeo MKIII, lub może
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

21 Paź 2010, 16:18

Witam ponownie, trochę podwyższyłem kwotę do wydania,
obecnie 30k zł.

Tak jak poprzednio, dieselek na trasy, wygodny, ponieważ na miesiąc do zrobienia w granicach 1200 - 2500 km.

Moje 4 propozycje:

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam.
MichałG

21 Paź 2010, 16:36

Do 30k to już zdecydowanie E46 2.0d 150km. :)
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Paź 2010, 16:53

bmw będzie tańsze w utrzymaniu niż np audi, passat?

pozdrawiam
MichałG