Audi A3 - jaki silnik??

12 Sty 2011, 17:21

Witam!! Jaki wybrać silnik w Audi A3?? Chodzi o ekonomiczność. Mam na myśli dwa silniki a mianowicie 1.6 benzynka z LPG lub 1.9 TDI. Autko ma służyć na dojazdy do pracy głównie w jedną stronę mam 13 km. Możecie mi pomóc wybrać??
piotrekb90
Nowicjusz

Miejscowość: okolice Jasła

12 Sty 2011, 19:27

Ja bym brał 1.9TDI 110KM.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Sty 2011, 19:32

Do takiej eksploatacji lepsze będzie 1.6.
LPG znosi dobrze(choć przy takich odcinkach jego montaż będzie nieopłacalny, no chyba, że zdecydujesz się na samochód z zamontowanym LPG).
1.9TDI będzie droższe, starsze lub w gorszym stanie jeśli w zbliżonym, poza tym ryzyko usterki większe a i koszt jej usunięcia zapewne też.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

12 Sty 2011, 19:37

Niewiem czy dobrze ale mi wyszło że roczne przebiegi będą 25-30tys.km więc diesel raczej będzie lepszy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Sty 2011, 19:43

Mocno upraszczając:
13 kilometrów w jedną stroną czyli razem 26 dziennie.
5 dni w tygodniu.
Przez 52 tygodnie w roku.
Wyszło mi 6760 kilometrów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

12 Sty 2011, 20:00

Do tego jakies wyjazdy na zakupy, w weekendy do szkoły (każdy weekend to 160 km) i wiadomo różne sytuacje mogą jeszcze wyjść. Jestem skłonny bardziej za 1.6 ponieważ wg mnie bedzie tani w utrzymaniu: silnik prosty i tanie części, zawieszenie jednowahaczowe, blacha ocynk (tym przede wszystkim się kieruje), niskie ubezppieczenie...a może ktoś poleci mi coś innego??

P.S. Jeśli zdecyduję się na 1.6 to kupię samą benzynkę i wtedy założę dobrą sekwencję.
piotrekb90
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    XV Moto-Piknik Olsztyn Dajtki 2009 / relacja
    9 sierpnia na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbył się XV Moto-Piknik. Pomimo tego, że piknik trwał tylko jeden dzień, nie zabrakło na nim atrakcji. Oprócz największych imprez jak Eliminacje Mistrzostw Polski Car Audio ...

12 Sty 2011, 20:00

Zdecydowanie benzyna + LPG. Dużo mniejsze koszty jak Ci cos siądzie. W dieslu w razie awarii silnika koszty olbrzymie. Jeśloi diesel to tylko w trasy a przy 13 km dojazdu tylko i wyłącznie benzyna.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

12 Sty 2011, 20:51

1.9 TDI ogólnie fajny silnik, ale raz że terkocze, a dwa że w starszych A3/Golfach potrafią być zajechane do granic możliwości. Niestety LPG ma wadę w postaci butli którą wozisz w bagażniku - jeśli ci to nie przeszkadza, to 1.6 będzie bardziej opłacalne (uwzględniając możliwe awarie i wymiany diesla)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

12 Sty 2011, 21:04

Butle możesz wrzucić w miejsce koła zapasowego a zamiast koła kupić kompresor i zestaw naprawczy w sprayu i masz sprawę załatwioną jeśli bagażnik potrzebny.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

13 Sty 2011, 06:17

Dziękuje Panowie za pomoc. Pozdrawiam!!
piotrekb90
Nowicjusz

13 Sty 2011, 16:53

Jesli autko ma sluzyc tylko do pracy(13km odcinek), to wg.wyliczen rocznie zrobisz ok 10tys, nawet gdybys chcial sie wybrac na wczasy raz w roku na drugi koniec Polski, wiec diesla srednio sie oplaca kupowac...
lucky_luu
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

13 Sty 2011, 17:24

Fakt za bardzo ostatnio jestem zakręcony i dlatego wyszła mi taka suma :oops: benzyna z gazem będzie najlepsza.
Barol
Awatar użytkownika

14 Sty 2011, 07:28

Gdybyś jeździł tygodniowo jakieś 300-400km,to o wiele bardziej opłacałoby sie diesla,ale w tym przypadku najlepsza będzie benzyna+lpg. Znajdziesz młodszy egzemplarz,a ewentualne koszty naprawy będa niższe niż w przypadku diesla.
MotoTechnic
Początkujący

Miejscowość: Kraków