29 Sty 2015, 17:19
Witam,
mój problem związany jest z wymiana kompletu tarcz i klocków hamulcowych.
Posiadam Audi A3 z 2006 roku 2,0 tdi 140 km. Wymiana tarcz i klocków wynikła przy wymianie piasty/łożyska w tylnym lewym kole. Nie miałem problemów z hamulcem przed wymianą - żadnych problemów, jednak mechanik podczas wymiany łożyska stwierdził że hamulce i tarcze nadają się do wymiany ( i miał rację bo sam widziałem; podczas wymian opon wulkanizator też to stwierdził), więc zakupiłem 4 tarcze i 4 klocki. Po ich wymianie zostało mi oddane auto ale pedał hamulca łapał nieregularnie czasami wyżej czasami niżej. Mechanik stwierdził że jeszcze raz odpowietrzy układ hamulcowy. Poprawa była niewielka - pedał hamulca dalej łapał raz wyżej raz niżej, w dodatku zapalił się czujnik abs i esp. Mechanik stwierdził że pompa hamulca jest popsuta. Nie byłem zadowolony z mechanika nr 1 więc od razu go zmieniłem, przekazałem tylko co i jak nowemu mechanikowi. Mechanicy skontaktowali się między sobą i nowy mechanik wystartował od założenia że pompa nie działa. Po drodze wykrył że popsuty jest czujnik ABS w przednim lewym kole kupiłem nowy, który wymienił i abs i esp juz nie świeci. Długo szukałem mojej pompy, niestety jest to model z czujnikiem, do którego podpina się wtyczkę (nie wiem co to za czujnik) i nie ma żadnych zamienników, chińskich polskich żadnych - jedynie oryginał z niemiec za 1500pln. Więc mechanik stwierdził że rozbierze pompę i wymieni uszczelki, zakupiłem zestaw reperaturek za 20pln. Mechanik je zainstalował w popie hamulcowej, złożył pompę odpowietrzył układ za pomocą komputera (poprzedni mechanik odpowietrzał metoda tradycyjna bez komputera). Teraz mam taki problem że klocki nie odbijają i po przejechaniu ok 3 km hamulce się nagrzewają i zaczynają łapać " na maksa" ciężko ruszyć autem, nie ma możliwości jazdy.
Moje pytania do tej sytuacji:
1. Czy można było wymienić tarcze i klocki bez odpowietrzania.
2. Czy drugi mechanik słusznie użył reparaturek za 20pln - przecież mógł spróbować odpowietrzyć układ na " starej pompie"
3. Co może być przyczyną tego nie odbijania klocków?
4. Drugi mechanik kazał mi kupić przewód do klocków koszt 60 pln, podobno mógł pęknąć w środku i blokuje powrót płynu.
Proszę o pomoc bo chciałem wymienić tylko piastę/ łożysko za 100 pln a teraz już jestem z kosztami ponad 1000 i nie mogę autem jeździć. Co mam zrobić?