Audi A3- plusy i minusy

13 Lut 2009, 21:45

Dzieki za linki ;) na autoscout znalazlem wiele niezlych i to, co mnie interesuje - A3 140 PS 2.0 TDi, pytanie moje wiaze sie z cena - okolo 10 tys EUR. Nie ukrywam, ze strasznie tanio, okolo 15 - 18 tys taniej niz w PL. Czy mozna temu zaufac ? Czy na miejscu nawet u duzego dilera moze okazac sie, ze jednak w aucie polowy oferowanych rzeczy nie ma a male monetki z gwiazdkami nagle rozmnozyly sie do ilosci 15 tys ? :)
Saj
Nowicjusz

14 Lut 2009, 14:14

Tak może być.Niemcy zazwyczaj piszą cenę netto, a dolicz sobie VAT to będzie trochę więcej.Z wyposażeniem nie powinno tak być(piszą jak jest, tylko turki czasem piszą trochę więcej niż jest), ale jeśli kupujesz auto z niemiec to przelicz sobie jaki stan licznika one rzeczywiście mają.ok.70-80% niemców pracuje w innych miastach i codziennie robią ok.100km pomnóż to sobie przez liczbę dni i masz już orientację ile powinno pisać na liczniku.Oni średnio jeżdżą 50tyś km rocznie.A to że są na autoscoucie i mobilu z przebiegirm 60-80tyś km to 90 z nich było nieżle stuknięte, a reszta ma wady fabryczne.Może znajdzie się kilka w okazyjnej cienie i z rzeczywistym stanem licznika.Jeśli mi nie wierzysz to zadzwoń do salonu audi albo vw i powiedzą ci to samo.
P.S.Silniki 2.0 są odradzane na każdym kroku bo się psują,ale twój wybór.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

14 Lut 2009, 15:18

[quote="motorro"]Tak może być.Niemcy zazwyczaj piszą cenę netto, a dolicz sobie VAT to będzie trochę więcej.

O cenach brutto-netto mowimy tylko wowczas gdy auto ktore chcemy kupic bylo rejestrowane wczesniej na firme- niewazne czy przez agencje leasingowa czy osobe prowadzaca dzialalnosc gospodarcza. Wiekszosc aut na mobile.de czy autoscount24 jest autami ktore nie zawieraja podatku( Mehrwertsteuer),a podane przy nich ceny sa cenami brutto. O innej sytuacji mowimy wowczas gdy ty prowadzisz dzialalnosc gospodarcza-obojetnie w jakim kraju, a auto ma cene netto. Wtedy mozesz kupic je duzo taniej, bo bez podatku. I niewazne co ''Niemcy najczesciej pisza''...Auto albo zawiera MwSt albo nie.

To Twoje wyliczenie ze niby tyle km przejezdzaja jest tylko po czesci prawdziwe. Niemcy najczesciej maja dwa auta- na dojazdy do pracy- gdzie normalne sa przebiegi po 200 tys km i wiecej, oraz tzw auto niedzielne. Wiec nie zakladaj z gory ze kazdy jezdzi tyle i tyle, a kazde auto ktore ma mniej jest krecone. Fakt, kreconych jest sporo, ale to najczesciej odbywa sie po polskiej stronie granicy a nie w Niemczech.
mansion
Nowicjusz

14 Lut 2009, 15:19

Saj napisał(a):Dzieki za linki ;) na autoscout znalazlem wiele niezlych i to, co mnie interesuje - A3 140 PS 2.0 TDi, pytanie moje wiaze sie z cena - okolo 10 tys EUR. Nie ukrywam, ze strasznie tanio, okolo 15 - 18 tys taniej niz w PL. Czy mozna temu zaufac ? Czy na miejscu nawet u duzego dilera moze okazac sie, ze jednak w aucie polowy oferowanych rzeczy nie ma a male monetki z gwiazdkami nagle rozmnozyly sie do ilosci 15 tys ? :)

Rzuc linka to poprosze znajoma ktora pracuje w salonie Audi w Niemczech by Ci go sprawdzila.
mansion
Nowicjusz

14 Lut 2009, 15:27

Nie mam jeszcze nic konkretnego, przegladalem tylko niektore z tych stron. Generalnie interesuje mnie A3 z silnikiem 1.9 TDi najlepiej bo slyszalem, ze 2.0 jest strasznie awaryjne, minimum 140 KM, przebieg max 60k i rok max 2006. Jakby cos miala na oku to daj znac, dzieki :)

http://eng.autoscout24.com/home/index/detail.asp?ts=5216502&id=by2ps3auolts&sc=&make=9&model=1624&pricefrom=&euroto=&zip= mniej wiecej, moze z troszke mocniejszym silnikiem :roll:

i to bylo chyba na tyle bo reszta w porownaniu z tym -> http://motoallegro.pl/item554101404_audi_a3_2_0tdi_s_line_140km.html wyglada slabo..
Saj
Nowicjusz

14 Lut 2009, 16:47

mansion napisał(a):Wiec nie zakladaj z gory ze kazdy jezdzi tyle i tyle, a kazde auto ktore ma mniej jest krecone. Fakt, kreconych jest sporo, ale to najczesciej odbywa sie po polskiej stronie granicy a nie w Niemczech.

Ja pisałem o tych samochodach na codzień bo o tych na niedziele nie bo zazwyczaj nie jest to audi a3 tylko jakieś A8,Allroad, Q5.A jeśli obstawiasz przy swoim to kup takie z 2003 roku i przebiegiem 100 tyś i po kilku miesiącach zobaczysz że miałem rację.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Skrzynia S-TRONIC w Audi
    S-TRONIC to automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem, którą znajdziemy w wielu modelach marki AUDI z podłużnie zamontowanym silnikiem i napędem quattro. Działanie dwusprzęgłowej skrzyni biegów ...

14 Lut 2009, 16:48

Z drugiej strony jak widze cos takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] to zastanawiam sie gdzie i po co w ogole jechac.. ale gdzies tu musi byc haczyk :wink:
Saj
Nowicjusz

14 Lut 2009, 17:31

Saj, ten pierwszy link to wtopa- sam adres sie nie zgadza. Kod pocztowy jest z Bawarii, kierunkowy tel zaczyna sie od numer z Badenii, a komorka ma duzo za duzo cyfr. Nie mam doswiadczenia z autoscount- sam inseruje na mobile.de, ale nie rozumiem dlaczego tresc ogloszenia jest w jez. angielskim, skoro auto stoi w Niemczech. Poza tym takie auto z tego roku z takim przebiegiem powinno kosztowac racjonalnie ok 20 tys euro.
mansion
Nowicjusz

14 Lut 2009, 17:35

Natomiast co do ogloszen na allegro i otomoto, to byc moze wszystko jest w porzadku, choc oba sa tanie. Ten na otomoto stoi w komisie wiec raczej to nie walek. A km mozna w audi wybitnie latwo sprawdzic, jesli samochod byl serwisowany to nie bedzie z tym problemu.
mansion
Nowicjusz

14 Lut 2009, 17:35

Rozumiem, dzieki za czujnosc. A co z polska strona tego medalu ? Ceny z allegro czy innych serwisow rowniez budza watpliwosci. Ja rozumiem kryzys, spadki sprzedazy, zawirowania na rynku walutowym ale cos musi byc nie tak.

:arrow: http://motoallegro.pl/item554101404_audi_a3_2_0tdi_s_line_140km.html

:arrow: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

:arrow: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Saj
Nowicjusz

14 Lut 2009, 20:37

To Audi co wkleiłeś za 11tys. Euro to wałek.
Jak napiszesz do sprzedawcy to będzie chciał, abyś przelał pieniądze przez WU, on Ci wyśle niby auto, bo wyjechał do Anglii i jest mu tam niepotrzebne itd. ;)
Nie ma szans, żeby kupić auto 15-20tys taniej niż w Polsce. Przy obecnym kursie nie ma co liczyć na szałową różnicę. Powiedziałbym nawet, że przy obecnym kursie bliskim 4,7zł za 1EUR to można kupić taniej w Polsce.
No chyba, że ma się specjalne źródło dostawy :)
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

16 Lut 2009, 11:24

Te polskie oferty sa rzeczywiscie supertanie, a na odleglosc ciezko stwierdzic czy wszystko jest w porzadku. Maja strasznie malo km, to super, ale cena nie pasuje do nich zupelnie!
mansion
Nowicjusz

16 Lut 2009, 14:15

Panowie proszę was nie urągajcie tylko Włoskim produktom,samochodom z krainy Ferrari i najlepszych motocykli na świecie Ducati!Nie urągajcie bo tym samym urągacie niemieckim inżynierom!Nazywacie włoskie produkty syfem?Macie do tego prawo ale ja nie nazwę syfem żadnego samochodu bo to co dle jednego jest syfem dla drugiego syfem nie jest,wrecz przeciwnie!Pozdrawiam.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Lut 2009, 14:24

Ja jestem miłosnikiem Mercedesów ale powiem wam,Audi to wzorzec jakosci wykonania,wnętrza Audi to perfekcja!Jesli ktoś odwazy się złego powiedziec na Audi to?Widocznie jest miłośnikiem innej marki i ma do tego prawo.Ktos kto zastanawia się czy kupic Audi?Ja bym się nie zastanawiał ale pamietajcie że Audi A3 moze miec konkurenta w postaci innego Audi A3 który jest w duzo lepszym stanie a moze być trochę starszy,na to tez patrzcie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Lut 2009, 15:01

Kupiłbym z silnikiem benzynowym,common rail, nie!Dlaczego?No coz na ten temat pisalismy! No chyba,ze jest jeszcze w ofercie z tego roku bo nie wiem 1.9 TDI ,najlepszy silnik koncernu VW.
PhantomASA1
Forumowicz VIP