Audi a3 problem z klimą..

26 Maj 2009, 22:38

Witam, mam problem, otóż podczas postoju (korki, światła) coś złego dzieje się z klimą. Straszne odgłosy dochodzą spod maski, zaglądałam tam i tak jakby jakięś kółeczko tam dość nisko, nie chciało się kręcić. Wszystko mija, gdy wyłączę klimę.. podczas jazdy również nic się nie dzieje...cisza! czy ktoś ma pojęcie o co w tym chodzi? a i jeszcze jedno... czy to prawda, że "wymienia się olej " w klimatyzacji? i ile to kosztuje?
Pozdrawiam
ewciawar79

26 Maj 2009, 22:46

wiec tak "jakby jakięś kółeczko tam dość nisko, nie chciało się kręcić" to dość nisko to sprężarka od klimatyzacji i to normalne,że to "kółeczko tam dość nisko, nie chciało się kręcić" dopóki nie załączysz klimy. Jeżeli odgłosy są wyraźne i niepokojące to jedź do mechanika niech osłucha. Jak dla mnie to padło łożysko na wolnobiegu w sprężarce klimy.

pozdrawiam
wozki widlowe serwis koszalin Adamires
adamires
Początkujący

Miejscowość: World

26 Maj 2009, 22:53

O Boże! brzmi potwornie... cokolwiek to znaczy ! dzięki śliczne, jestem noga z tego tematu i mam wrażenie,że każdy warsztat jaki odwiedzam,próbuje mnie naciągnąć! Pan jeden mi powiedzia,że to 'sprzęgiełko' i jakieś 8-9stówek trzeba dać...?
ewciawar79

26 Maj 2009, 22:59

Daj mi czas do jutra to zadzwonię do zaprzyjaźnionego zakładu naprawiającego klimę i dowiem się co trzeba wymienić i jakie są tego koszta.
wozki widlowe serwis koszalin Adamires
adamires
Początkujący

Miejscowość: World

26 Maj 2009, 23:00

oki, serdecznie Ci dziękuję...
ewciawar79

27 Maj 2009, 16:02

Albo sprzęgiełko albo spręzarka.Ale ja stawiałbym na spręzarkę,skoro piszesz,że to "kółeczko" po włączeniu klimy nie chce się kręcić.Poprostu się zaciera.Mam na myśli to "kółeczko",na którym jest pasek klimowy,czyli koło pasowe spręzarki.Koło pasowe sprężarki kręci sięcały czas jak tylko uruchomi się silnik.Tyle,że sprężarka pracuje wtedy na obrotach jałowych.Prawdziwa praca zaczyna się dopiero po włączeniu klimy - sprężarka zaczyna pracować wtedy pod obciążeniem.
No i nie napisałeś,czy klima wogóle działa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Maj 2009, 16:28

Albo sprzeglo elektromagnetyczne albo lozysko, jak lozysko to wymien szybko bo ci sie posypie calkowicie.
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

27 Maj 2009, 21:06

Klima działa,tyle tylko,że nie uzywam jej w momencie postoju! wiem- nie ma to sensu, ale przerażają mnie koszty naprawy! Ile to może kosztować??
ewciawar79

28 Cze 2010, 18:04

Witam proszę mi pomóc: gdzie w audi a3 znajdują się końcówki serwisowe klimatyzacji.
Krystian
Bialykr
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz