Audi A3 Proszę o poradę

05 Kwi 2011, 10:19

Witam
Chcę kupić Audi A3 2006 lub 2007r i mam dylemat dotyczący silnika ...
1.6 benzyna czy 2.0 TDI , czy rzeczywiście silnik TDI jest mniej ekonomiczny od 1.6, słyszałem różne negatywnie opinie na temat TDI że nie odpalę zimą , że w mieście spali z 14litrów ... który silnik da mi większą przyjemność z jazdy?
demo82
Nowicjusz

Miejscowość: poznan

05 Kwi 2011, 12:21

Przyjemność z jazdy to jedno a kłopoty drugie...
Szukasz auta dosyć młodego więc raczej nie powinno być kłopotów z rozruchem diesla ze względu na ...jego zużycie.
Prawdopodobnie benzyna będzie miała mniej kilometrów przelatane ,a jeśli chodzi o ekonomikę,to różnica w spalaniu-kosztach przy obecnej cenie ON i PB będzie nieznaczna.Jeśli chodzi o jazdę w mieście,to na pewno diesel będzie bardziej ekonomiczny od benzyny,natomiast w trasie różnica w spalaniu będzie wynosiła (przy nie wariackiej jezdzie) ok 1 do 1,5l... Szukałbym diesla ale kupił tylko takiego pewnego i sprawdzonego. Jeśli takiego nie znajdę to śmiało brałbym benzynkę. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Kwi 2011, 12:50

Odpowiedz sobie na pytanie: częściej poruszasz się w mieście czy poza nim? Moim zdaniem tak czy inaczej diesel będzie bardziej opłacalny,chociaż ceny ropy także idą w górę. A z odpalaniem podczas zimy nie będzie problemu.
Tlumiki
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

05 Kwi 2011, 14:11

a jeśli chodzi o dynamikę ? przyspieszenie na trasie TDI będzie lepsze ?
demo82
Nowicjusz

05 Kwi 2011, 15:23

kompletnie nie rozumiem w czym problem :roll:
wybierasz miedzy slaba benzyna(102km) a mocnym(no w miare mocnym) dieslem(140km)
masz przeciez jeszcze 1,9 tdi 105km ktory praktycznie sie nie psuje, jest nie do zdarcia, szybszy(elastycznosc) i oszczedniejszy od beny 1,6

i nie szukaj za 30-35 bo trafisz niezle padlo. na TDI z lat 06/7 trzeba miec niestety ok 45-50 tys i to za 3D, sportback ok 3-4 tys wiecej
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

08 Kwi 2011, 10:15

Unikaj 2.0 TDI, to awaryjna jednostka (do 2008 roku).

Jeśli nie musisz mieć bardzo dobrych osiągów to 1.6 powinien ci wystarczyć - ma 100 koni i w kompakcie da radę. Jeśli chcesz coś szybszego to 1.8 turbo - ale on w mieście będzie faktycznie do tych 14l/100km dochodził
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...

11 Kwi 2011, 10:49

Decyzja padnie chyba na 1,9 TDI czy do kwoty 35tys mogę spokojnie brać ? bo rozbieżność cenowa jest ogromna.
demo82
Nowicjusz